28.09.2021
Јулијански (стари) календар:
15.09.2021
Pred. Мај Next
PayPal
Pred. 2019 Next


Свети мученик Никита

Свети мученик НикитаРодом од Гота; ученик епископа Теофила Готског, који је учествовао на Првом васељенском сабору. Када кнез готски Атанарик поче мучити хришћане, тада свети Никита стаде пред кнеза и изобличи га због безбоштва и нечовечности. Мучен страшним мукама Никита све јаче исповедаше веру Христову и мољаше се Богу с благодарношћу. И имаше ум непрестано уздигнут и удубљен у Бога, а на прсима под оделом држаше икону Пресвете Богородице са превечним Младенцем Христом, стојећег и држећег крста у рукама Својим. Ову икону носио је свети Никита зато што му се Пресвета Богородица јавила и утешила га. Најзад мучитељ баци Христовог војника у огањ, у коме свети мученик издахну, али тело његово оста неповређено од огња. Друг његов Мариан пренесе његово тело из Готске земље (Влашка и Бесарабија) у Киликију у град Мопсуест, где сагради цркву светог Никите и положи у њ чудотворне мошти мученикове. Пострадао и прославио се 372. године.

Свети преподобни Филотеј

Свети преподобни ФилотејИз села Мирмикса, или Мравина, у Малој Азији. Мати му се звала истим именом, само обратно: Теофила. Беше презвитер и још за живота велики чудотворац. Једном приликом претворио воду у вино, другом приликом умножио хлеб. Упокојио се у Господу у X веку. Мошти му се пројавиле мироточивим.

Свети мученик Порфирије глумац

Свети мученик Порфирије глумацРодом из Мимоса. Најпре исмевао хришћане пред царем Јулијаном Одступником. Тако једном изигравајући хришћанску тајну крштења, он се на бини погрузи у воду изговарајући речи: „Во имја Оца и Сина и Свјатаго Духа!” Када се дигне из воде, он узвикне: „Сад сам хришћанин!” Сви су мислили, да се он као глумац шали, као и увек, но он је остао при своме, престао исмевати Хришћанство, и најзад пострадао за Христа. Обезглављен 361. године и преселио се у Царство Христово.

Свети мученици Теодот, Асклиад и Максим

Свети мученици Теодот, Асклиад и МаксимЗнаменити по роду Трачани. Пострадали за Христа близу Филипопоља у селу Салтису (између 305-311. године) и преселили се у Царство небеско.

Свети Висарион, архиепископ лариски, чудотворац

Свети Висарион, архиепископ лариски, чудотворацОсновао манастир Спаситеља у Лариској епархији. Прослављен чудесима за живота и после смрти.

Свети новомученик Јован Критски

Пострада за веру Христову од Турака у Ефесу 1811. године.

Свети Јосиф, епископ алавердски

Свети Јосиф, епископ алавердскиЈедан од оних дванаест отаца сиријских (7. маја) који беху упућени у пределе кавкаске да проповедају Јеванђеље. Свети Јосиф мирно се представио Господу 570. године. Чудотворне му мошти почивају у Алавердској саборној цркви.

Свети Висарион II, архиепископ лариски

Свети Висарион II, архиепископ ларискиСвети Висарион живео половином шеснаестог века. Родио се од побожних родитеља у селу Велика Пила, у Тесалији. Измалена учио се књизи; од десете године заволео монашки живот. Духовни отац био му је митрополит Лариски Марко, поред кога је провео добар део свога живота, који га је произвео најпре за чтеца, па за ипођакона, па за ђакона, па за јереја, па најзад и хиротонисао за епископа Лариског.

Свети Јосиф Нови, митрополит Темишварски

Свети Јосиф Нови, митрополит Темишварски Овај нови светитељ српског порекла родио се у Дубровнику 1568. године, од родитеља Јована и Екатерине, по презимену Фуско. На крштењу је добио име Јаков. Врло рано, после завршетка школе, отишао је у Свету Гору и тамо се замонашио у манастиру Пантократору, добивши име Јосиф. Затим је живео и подвизавао се у манастиру Ватопеду, па Хиландару Лаври, Ксиропотаму и најзад Кутлумушу, где је свети Јосиф постао и игуман.

Свети преподобни Герасим, ктитор манастира Свете Тројице у Сурвији

Преподобни Герасим се родио у селу Леонтари на Пелопонезу. Изучивши основну школу он се нарочито посвети изучавању Светога Писма и Житија Светих, тако да кад поодрасте постаде чтец у Цркви, а касније и ђакон и свештеник. Посветивши Богу сав свој живот он се реши да напусти свет, па зато крете најпре у свети град Јерусалим да се поклони Светим Местима. Пошто ту своју свету жељу испуни он се врати у Грчку и дође у крајеве Димитријадске, близу града Волоса. Ту он, у близини села Макринице, нађе манастир Свете и Животворне Тројице звани Сурвија, који беше подигао преподобни Дионисије Олимпски, и ту се заустави...

Свете мученице две девојке

МАЧЕМ посечене пострадале за Господа Христа.

Проналазак моштију Светог Архиђакона Стефана

Проналазак моштију Светог Архиђакона СтефанаСвети Првомученик и Архиђакон Христов Стефан слави се 27. децембра; пренос пак његових светих моштију слави се 2. августа, а данас се врши само спомен открића или налаза његових светих моштију.

Проналазак моштију Светог Акакија, епископа Мелитинског

Проналазак моштију Светог Акакија, епископа МелитинскогИсповедник у време цара Декија (249-251. г.). Преставио се у миру. Његов спомен празнује се 31. марта (где видети опширније о њему), а данас се празнује налаз његових светих моштију.

Свети преподобни Мелетије, ктитор Сергијевог манастира

Спомиње се једино у Синајском Типику бр. 1094, лист 32

Мај 2019
ПоУтСрЧеПеСуНе
  Свети новомученик Јован Кулик
1
мрс
Света блажена Матрона Московска
2
мрс
Свети мученик Гаврил, шестогодишње дете
3
мрс
Свети Максимијан, патријарх Цариградски
4
мрс
Свети епископ Сава (Трлајић) Горњокарловачки
5
мрс
Свети новомученик Георгије
6
мрс
Свети свештеномученик Бранко  (Добросављевић)
7
мрс
Светих осам преподобномученика отшелника
8
уље
Свети преподобни Нестор
9
мрс
Свети мученик Лолион Нови
10
уље
Свети преподобни Киријак
11
мрс
Свети мученици Диодор и Родопиан
12
мрс
Свети преподобни Климент
13
мрс
Света благоверна грузијска царица Тамара Велика
14
мрс
Свети преподобни Сава, ешпископ Дафнусије
15
уље
Свети Икуменије, епископ Трикалски
16
мрс
Пренос моштију светог и праведног Лазара Четвородневног
17
уље
Свети преподобни Адријан Монзенски
18
мрс
Свети мученик Донат
19
мрс
Свети преподобни Нил мироточиви
20
мрс
Спомен чуда Пресвете Богородице
21
мрс
Свети преподобни Шио (Симеон) Мгвински
22
риба
Свети преподобни Лаврентије
23
мрс
Свети новомученик Аргир Солунски
24
риба
Свети преподобни Дионисије, архимандрит Сергијевске лавре
25
мрс
Света преподобна Гликерија девица
26
мрс
Свети мученици Александар, Варвар и Аколут
27
мрс
Свети преподобни Панигирије
28
мрс
Свети свештеномученик игуман Владимир Протић
29
уље
Свети Атанасије Нови, епископ Христијанопољски, чудотворац
30
мрс
Свети мученици Давид и Таричан
31
уље
  

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Мај , 2019
04.05.2019 Млад месец (младина)
12.05.2019 Прва четврт
18.05.2019 Пун месец (уштап)
26.05.2019 Последња четврт