07.05.2021
Јулијански (стари) календар:
24.04.2021
Pred. Април Next
PayPal
Pred. 2019 Next


Свети мученик Сава Стратилат

Свети мученик Сава СтратилатУ време цара Аврелијана живљаше овај славни Сава у Риму, и имаше војводски чин. Пореклом беше од Готског племена. Посећиваше често хришћане по тамницама и помагаше их својим имањем. Због велике чистоте и поста даде му се од Бога власт над духовима нечистим. Када би оптужен као хришћанин, он смело стаде пред цара, баци преда њ свој војнички појас, и јавно исповеди Христа Господа. Би мучен разним мукама, шибан, гвожђем струган, свећама опаљиван. Но он не подлеже тим смртоносним мукама, но јави се жив и здрав. Његови другови, војници, видећи очигледно, да Бог помаже Сави, примише веру Христову. Њих седамдесет на броју одмах бише по наредби царевој посечени. Светом Сави јави се у тамници сам Христос Господ у великој светлости и крепљаше мученика Свога. Потом Сава би осуђен на смрт потопљењем у воду. И бачен би у реку дубоку, где предаде душу Богу 272. године. И душа му оде ка Господу, коме је веран остао у мукама многим.

Света преподобна Јелисавета

Света преподобна ЈелисаветаУ раној младости ступи у монаштво у манастиру светих Козме и Дамјана у Цариграду, и прими на себе тежак подвиг ради Христа Бога и ради душе своје. Себе је сматрала невестом Христовом, и овај свет као и непостојећи. Од њене велике љубави према Богу проистицаше и њено велико милосрђе према људима, нарочито према болним и страдалним. Даром, који јој Бог даде, исцељиваше она разне болести и разне муке на људима. На њеним ноћним молитвама виђали су је сву обасјану светлошћу небеском. А по смрти - и мошти јој беху целебне, те се на њеном гробу кроз векове стицаше мноштво болника и страдалника. Упокојила се мирно и прешла у вечну радост Господа свога 540. године.

Свети мученици Евсевије, Неон, Леонтије и Лонгин

Свети мученици Евсевије, Неон, Леонтије и ЛонгинОва четворица беху војнички другови светог Ђорђа. Видећи храбро трпљење и чудеса светог Ђорђа, ови дивни војници посташе хришћани, због чега беху посечени.

Свети мученици Пасикрат и Валентин

Свети мученици Пасикрат и ВалентинКада судија наговараше Пасикрата да принесе жртву идолима, а тако исто и брата мученикова Папијана који беше отпао од Христа због страха од мучења, тада Пасикрат метну руку своју у огањ и викну: „Тело је смртно и огњем сагорева, но душа је бесмртна и не осећа видљиве муке!” Мајка га пак много подржаваше и храбраше да истраје до краја. Би посечен с Валентином; и оба се преселише у царство Христово око 228. године.

Свети преподобни Тома Јуродиви

Свети Тома је иноковао у једном манастиру у Келесирији. Послом манастирским одлазио је у Антиохију, јер је тамо било манастирско имање, а и набављао је потребне ствари за манастир. Кад год је долазио у град, Тома се правио луд Христа ради. Неки Анастасије не хте му дати тражену милостињу за манастир него му удари шамар. Присутни људи стадоше с гневом негодовати на Анастасија што ошамари старца. А блажени Тома пророчки им рече: Отсад нити ћу ја што примити од Анастасија, нити ће ми Анастасије моћи што дати...

Свети новомученици Лука и Никола

Дивни младић Лука, кројач по занату, пострада за Христа 1564., а Никола 1776. године.

Свети Сава Бранковић, митрополит ердељски

Свети Сава Бранковић, митрополит ердељскиЊегово крштено име је Симеон. Постао је јенопољски протопоп. Крајем 1656. године изабран је за митрополита ердељског са седиштем у Ђули. Замонашио се и добио монашко име Сава. Са писмом пољског краља Јована Казимира одлази код руског цара Алексеја, који га прими 31. маја 1668. године. Неколико дана касније 3. јуна поднео је званичну представку руском двору у којој износи политичке прилике у источној Европи и исказује жељу српског народа за чвршће везивање за православну Русију. У то време у Москви су боравили патријарси антиохијски и александријски, који су на позив руског цара дошли да разреше сукоб између цара Алексеја и патријарха Никона. Поред Турака Сави су велике муке задавали и калвинисти. Упокојио се 1681. године. Подједнаку бригу је водио о православним Србима, Грцима, Русинима и Власима. Савин рођени брат је Ђорђе Бранковић (1645-1711), племић из Ердеља, историчар и дипломата. Тамновао је у аустријским затворима од 1689. до смрти 1711. године. У затвору је завршио свој велики историјски спис Славеносербске хронике у пет књига.

Свети новомученик Дука

Свети новомученик ДукаСвети Дука беше родом са острва Митилене (у Јегејском мору). Беше млад, врло леп, целомудрен, и непријатељ телесних наслада. Пошто беше одличан кројач, многе аге и велможе позиваху Дуку да им шије одело. Због тога он одлажаше у многе великашке куће. Но догоди се да се у њега заљуби једна велика госпођа, високог порекла и достојанства...

Свети новомученик Николај

Новомученик Христов беше на служби код једног аге, у кога отац његов беше надзорник имања. Једном Николај оде у Магнезију, носећи на ногама турску обућу. У Магнезији га због тога изведоше на суд. Судија захтеваше од њега да се потурчи, пошто носи турску обућу. Николај не хте ни да чује. Зато га судија изби, што мученик с радошћу отрпе. После тога судија му по други пут стаде предлагати, и то благо и кротко, да се потурчи, ако жели да га више не ставља на муке. А мученик, храбрије него први пут, одговори судији: Знај, судијо, немогуће је да се ја одрекнем вере своје, па ме ти не само моткама тукао, него ме и на најужаснију смрт предао.

Свети свештеномученик Бранко (Добросављевић)

Свети свештеномученик Бранко  (Добросављевић)Бранко Добросављевић рођен је 4. јануара 1886. године у Скадру код Војнића. Завршио је осам разреда гимназије за испитом зрелости и богословију у Сремским Карловцима 1908. Рукоположен је за ђакона 15. марта, а за презвитера 22. марта 1909. Службовао је у парохијама у Бувачи, Радовици и Вељуну. Одликован је Орденом Светог Саве и Орденом југословенске круне петог степена...

Април 2019
ПоУтСрЧеПеСуНе
Свети новомученик Никола Караман
1
вода
Свети мученик Лолион
2
вода
Свети мученици Филимон и Домнина
3
вода
Свете мученице Калиника и Василиса
4
вода
Света Ипомонија - Јелена Драгаш Палеологина
5
вода
Свети мученици Стефан и Петар
6
уље
Свети преподобни Сенуфије знаменоносац
7
риба
Свети мученик Пулије
8
уље
Света Лидија
9
вода
Свети преподобни Иларион Псовски
10
уље
Свети преподобни Јона и Марко, Псково-Печерски
11
уље
Свети свештеномученик Захарије, епископ Коринтски
12
уље
Свети преподобни Стефан чудотворац
13
уље
Свети мученици Геронтије и Василид
14
уље
Света дјева-мученица Теодосија (Теодора)
15
вода
Свети преподобни Нектарије Бјежецки
16
вода
 Свети преподобни Зосима Вербозомски
17
вода
Свети мученик Зинон
18
вода
Светих пет новомученика Георгија, Мауила, Теодора, Георгија и Михаила
19
вода
Свети преподобни Левкије
20
уље
+++ Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети
21
риба
Свети новомученици Рафаило архимандрит и Никола ђакон
22
вода
Свети новомученик Дима
23
вода
Свети преподобни Јевтимије иХаритон Сјанжемски
24
вода
Велики четвртак (Тајна вечера)
25
уље
+++ Велики петак
26
сухоједење
Велика субота
27
сухоједење
+++ Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс
28
мрс
Свети новомученик Јосиф
29
мрс
+++ Васкрсни уторак
30
мрс
     

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Април , 2019
05.04.2019 Млад месец (младина)
12.04.2019 Прва четврт
19.04.2019 Пун месец (уштап)
27.04.2019 Последња четврт