10.10.2023
Јулијански (стари) календар:
27.09.2023


Pred. Октобар Next
PayPal
Pred. 2023 Next

Свети мученик Калистрат

Свети мученик КалистратРодом из Картагине. Хришћанин од рођења, јер му и отац и деда беху хришћани. Један од Калистратових предака, по имену Неокор, служио је као војник у Јерусалиму при Понтијском Пилату у време страдања Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Видевши многа чудеса при смрти Христовој, Неокор поверова у Њега и би научен вери и крштен од апостола. Вративши се дому, Неокор донесе својима веру Христову као драгоцени бисер. Тако по времену и свети Калистрат би рођен, крштен и васпитан као хришћанин. Када беше у војсци, у његовом пуку не беше ни једнога више хришћанина осим њега. Неки од његових другова видеше Калистрата светог како ноћу устаје и Богу се моли, и пријавише га војводи Персентину као хришћанина. А Персентин беше љути мучитељ хришћана. Да би се уверио, да ли је Калистрат, заиста, хришћанин, војвода му нареди, да принесе жртву идолима, што Калистрат одмах отказа. Тада Калистрат би много бијен, па онда бачен у море. Но Божја сила спасе га, и он изађе здрав из мора. Видећи трпљење Калистратово и чудеса његова, четрдесет девет војника повероваше у Христа Господа. И они беху бијени и с Калистратом у тамницу бачени. У тамници свети Калистрат научи вери другове своје и укрепи их. И они показаше велико мужество у страдању, а Господ показа велику силу на њима. Опаки мучитељ посла војнике у тамницу ноћу, те убише светог Калистрата и четрдесет девет његових другова. Пострадаше за истину 304. године. На њиховим моштима доцније подигнута црква.

Свети апостоли Марко, Аристарх и Зинон

Свети апостоли Марко, Аристарх и ЗинонОд Седамдесеторице. Свети Марко, звани другачије и Јован. У кући његове мајке Марије у Јерусалиму сабираху се свети апостоли на молитву (Дап 12, 12). Проповедао Јеванђеље са апостолима Павлом и Варнавом (Дап 12, 25). Потом био епископ у граду Вивлосу. Свети Аристарх, сапутник апостола Павла (Дап 16, 29), био епископом у Апамеји Сиријској. Свети Зинон, или Зина назван од апостола Павла закоником (Тит 3, 13), био епископом у Лиду Палестинском. Као звезде блистали у тами незнабоштва и многе обратили вери Христовој. А сада блистају као звезде у царству Христа свог љубљеног.

Света новомученицa Акилина

Света новомученицa АкилинаИз села Закливери у епархији Једренској; осамнаестогодишња девојка. Отац јој се потурчи, па примораваше и ћерку да се потурчи. Но мајка је подржаваше у вери Христовој. После многих мучења, сва рањава и искрвављена, издахну на крилу своје мајке, и прими венац мучеништва 27. септембра 1764. године.

Свети преподобни Саватије Соловецки

Свети преподобни Саватије СоловецкиСпомиње се са светим Зосимом 17. априла. Упокојио се у Господу 27. септембра 1435. године.

Света мученица Епихарија

Христова мученица Епихарија живљаше у Риму за царовања Диоклецијанова. Епарх Кесарије нареди да је узму и доведу к њему на суд. Због чврстог исповедања имена Христова њу обесише и стругаше, па је после тога четири војника оловним чекићима бише; али на њене молитве Анђео их порази. Након свих мучења, када је доведоше на место погубљења и она стаде на један камен, из камена потече обилна вода. Пошто јој мачем одсекоше главу, она предаде свету душу своју у руке Богу, од кога доби венац мучеништва.

Свети мученик Гимнасије

О њему видети под данашњим датумом: Страдање св. мученика Калистрата и дружине.

Свети преподобни Игњатије

Овај преподобни живљаше у Кападакији за царовања Никифора Фоке и Јована Цимискије. Од раног детињства посвећен Богу од стране својих родитеља, као други Самуило, он оде у манастир, звани Дубоки Поток, и сво подвижништво од преподобног Василија, игумана и ктитора ове обитељи. Пошто постаде савршен у врлинама, он због тога би поступно произведен за чтеца, ипођакона, ђакона и презвитера. Затим би унапређен и за игумана истог манастира. Он много уради за своју обитељ: прошири је, украси је и обогати је, подиже у њој три цркве: светом Архангелу Михаилу, светом Боговидцу пророку Илији и светим апостолима. Осим тога сагради око своје обитељи јаке и лепе бедеме.

Свети мученици Филимон епископ и Фортунијан

Мученици Христови, пострадаше заједно за љубав и веру, Христову. (Фортунијан је вероватно био клирик св. епископа Филимона).

Света мученица Гајана

Леђа јој запалили, и тако пострадала за Христа.

Светих петнаест мученика

Натоварени на избушену лађу, па лађу отиснули морем; и тако потонули за своју веру у Господа Христа.

Чудесно виђење и онемелост светог пророка Захарије, оца Светог Јована Претече

Помен чудесног виђења у храму и онемљења светог Захарије, оца Претечиног (Лк. 1, 11-20) празнује се на данашњи дан[10] по Јерусалимском Канонарију (стр. 112). Опширније о Св. Захарији видети под 5. септембром.

Октобар 2023
ПоУтСрЧеПеСуНе
      Свети мученици Елисбар и Шавле
1
мрс
Свети Теодор, кнез јарославски
2
мрс
Свети мученици Артемидор и Тал
3
мрс
Света мученица Васа
4
вода
Свети мученици Исак, Мартин и Николај
5
мрс
Света преподобна Ксантипа
6
уље
Свети преподобни Галактион вологодски
7
мрс
Свети Арсеније велики, католикос грузијски
8
мрс
Свети Tихон патријарх московски
9
мрс
Чудесно виђење и онемелост светог пророка Захарије, оца Светог Јована Претече
10
мрс
Свети преподобни Иродион илојезерски
11
уље
Свети Онуфрије, чудотворац Гаресјански
12
мрс
Светих хиљаду мученика
13
вода
Свети Мелхиседек, католикос-патријарх Грузијски
14
мрс
Свети Пајсије I Јањевац-Књигољубац, патријарх српски
15
мрс
Свети мученик Теотекно
16
мрс
Свети мученик Евдемоз, католикос Грузијски
17
мрс
Преподобни очеви и мајке из Кларјетија
18
вода
Света мученица Еротида
19
мрс
Преподобни Јосиф, чудотворац грузијски
20
вода
Свети преподобни Трифон вјатски
21
мрс
Свети преподобни Петар Галатијски
22
мрс
Преподобни Амброзије оптински
23
мрс
Свети преподобни Теофан, испосник печерски
24
мрс
Свети мученик Диоскор
25
вода
Свети Антоније метрополита кондидски и ученик његов монах Јаков Старији
26
мрс
Свети Игњатије Агалијан, архиепископ
27
риба
Свети Јован, епископ суздаљски
28
мрс
Света благоверна Евпраксија
29
мрс
Свети мученик Козман
30
мрс
Свети преподобни Симеон и Теодор и преподобна Ефросинија
31
мрс
     

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Октобар , 2023
06.10.2023 Последња четврт
14.10.2023 Млад месец (младина)
22.10.2023 Прва четврт
28.10.2023 Пун месец (уштап)