Buy Aldara Genital Warts Buy Naltrexone Hydrochloride Online Cozaar 100 Mg Cost Where Can I Buy Chloramphenicol Eye Drops Where To Place Exelon Patch Phenergan Tab 25 Mg

01.04.2020
Јулијански (стари) календар:
19.03.2020
Pred. Децембар Next
PayPal
Pred. 2016 Next


Свети мученици Хрисант и Дарија, и други с њима

Свети мученици Хрисант и Дарија, и други с њимаОвај Хрисант био је јединац син некога великог бољара Полемија, који се преселио из Александрије у Рим. Као син богатих родитеља Хрисант изучи све светске школе имајући најученије људе за учитеље. Но светска мудрост збуни га и остави у неизвесности, шта је истина. И он туговаше због тога. Но Бог који о свима и свему промишља ублажи тугу његову: до руку младога Хрисанта дође написано Јеванђеље и дела апостолска. Прочитавши то Хрисант би обасјан истином. Но он жељаше учитеља, и нађе га у лицу некога Карпофора, свештеника, који га и настави и крсти. Но то се не допадне оцу његовом, који све покуша да би га одвратио од вере Христове. Не успевши ништа, зли отац га најпре хтеде развратити затварајући га сама са бестидним девојкама. Но Хрисант победи самога себе и у томе, и одржа се у чистоти. Тада га отац примора да се ожени незнабожачком девојком Даријом. Но Хрисант саветова Дарију да и она прими веру Христову и да живе као брат и сестра, премда привидно у браку. Када му умре отац, Хрисант поче слободно исповедати Христа и живети по хришћански, и он и сав дом његов. У време цара Нумеријана бише и он и Дарија страшно мучени због вере. Но и сам мучитељ Клавдије, видећи стрпљење ових чесних мученика и чудеса која се пројавише при њиховом мучењу, прими веру Христову са целим домом својим. Зато и Клавдије би утопљен у воду, оба сина му посечена, а жена му на губилишту, очитавши молитву, издахну. Дарија толико би истрајна у мукама, да незнабошци викаху: Дарија је богиња! Најзад би наређено те Хрисанта и Дарију засуше камењем у једном дубоком рову. На том месту доцније подиже се црква. Близу тога рова би нека пећина, у коју се једном сабраше неки хришћани на молитву и причешће у спомен светог мученика Хрисанта и Дарије. Сазнавши за ово, незнабошци навалише те затворише ову пећину, и тако смрћу отераше те хришћане из овога света у бољи свет, где Христос Господ царује у вечности. Ови славни мученици, Хрисант и Дарија, и остали с њима, међу којима Диодор свештеник и Маријан, ђакон, пострадаше за Христа у Риму 283. и 284. године.

Свети мученик Панхарије

Свети мученик ПанхаријеРодом из Вилапате у Германији. Био високи чиновник на двору цара Диоклецијана и Максимијана. Најпре се одрекао Христа, но усаветован мајком и сестром, он се поврати вери Христовој и за њу погине 302. године.

Свети мученици Клавдије трибун, његова супруга Иларија и деца Мавр и Јасон

Свети мученици Клавдије трибун, његова супруга Иларија и деца Мавр и ЈасонТРИБУН Клавдије, по наређењу цара, мучио светог Хрисанта и Дарију. Но видећи силу Божију и чудеса Божија, он се обрати Христу, и сва породица његова. Зато и бише побијени.

Свети мученици Диодор презвитер и Маријан ђакон

ПОСТРАДАШЕ за Христа зазидани у пећини.

Свети новомученик Димитрије Торнарас

Свети новомученик Димитрије ТорнарасОВАЈ јунак Христов дружио се с Турцима и често водио разговоре са њима. И једнога дана неки злобни Турци стадоше га наговарати да се потурчи. Али Димитрије не хте ни да чује. Тада Турци отидоше судији и оптужише Димитрија лажно сведочећи како је он тобож ружио веру њихову. Судија донесе одлуку да Димитрија немилосрдно бију и муче док се не потурчи. Бездушно бијен и мучен, блажени мученик остаде непоколебљив. Тада судија нареди да се мученик обезглави. И тако свети Димитрије доби венац мучеништва.

Света преподобна Васа печерска или псовска

Света преподобна Васа печерска или псовскаСУПРУГА првопечерског неимара светог Јоне; скончала као монахиња око 1473. године, и сахрањена у Псково-Печерском манастиру.

Свети преподобни Инокентије

Свети преподобни ИнокентијеОСНИВАЧ Спасо-Преображењског манастира. Син бољарина Охљебина; примио монаштво у Кириловом-Бјелојејзерском манастиру. Заједно са својим учитељем светим Нилом Сорским путовао по светим местима на Истоку. Био у Цариграду и у Светој Гори. По повратку отуда настанио се на 70 врста од Вологде, и тамо основао споменути општежићни манастир. Упокојио се 19. марта 1521. године. У манастирској цркви почивају свете мошти преподобног Инокентија.

Свети новомученик Никола Караман

Свети новомученик Никола КараманХРИСТОВ новомученик Николај, родом из Смирне, пострада од Турака у Смирни 21. марта 1657. године. Његов се спомен врши још и 6. децембра.

Децембар 2016
ПоУтСрЧеПеСуНе
   Свети преподобни Василије
1
уље
Светих сто педесет мученика војника
2
вода
Свети Теокист исповедник
3
риба
Свети благоверни кнез Јарополк-Петар Изјаславич
4
риба
Свети преподобномученик Сисиније
5
вода
Свети новомученик архимандрит Григорије (Перадзе), грузијски
6
уље
Свети преподобни Карион
7
вода
Света мученица Василиса
8
уље
Свети преподобни Хермион
9
вода
Свети преподобни Паладије
10
риба
Свети мученици два детета
11
риба
Свети Мардарије Љешанско-либертвилски
12
вода
Свети Самуил, други католикос-патријарх Грузије
13
уље
Свети Ананије и Солохон, архиепископи ефески
14
вода
Свети Соломон, архиепископ ефески
15
уље
Свети мучеици Агапије, Селевк и Мамант
16
вода
Света мученица Јулијана
17
риба
Свети преподобни Гратос
18
риба
Свети Максим, митрополит кијевски
19
риба
Свети преподобни Јован, постник печерски
20
уље
Свети преподобни Кирил Челменски
21
вода
Свети мученик Исак
22
уље
Свети мученик Евгеније
23
уље
Свети преподобни Вихијан и Номон
24
риба
Света Ефимијана
25
риба
Свештеномученик Гаврило, патријарх Пећки
26
уље
Свети мученик Ипатије
27
уље
Света два џелата
28
вода
Света преподобна Софија
29
уље
Свети новомученик Никита
30
уље
Освећење храма Пресвете Богородице у Халкопратији у Цариграду
31
уље
 

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Децембар , 2016
07.12.2016 Прва четврт
14.12.2016 Пун месец (уштап)
21.12.2016 Последња четврт
29.12.2016 Млад месец (младина)