12.09.2023
Јулијански (стари) календар:
30.08.2023


Pred. Септембар Next
PayPal
Pred. 2023 Next

Пренос моштију Светог Александра Невског

Пренос моштију Светог Александра НевскогСин кнеза Јарослава. Од малена срцем окренут к Богу. Правдољубив, жалостиван, истински побожан; презирао сујету света; од ране младости заволео Христа; увек жељан свете мудрости светих Отаца; најмилије му занимање било: свуноћна бдења и тајне молитве к Богу. Године 1236. постао кнезом Новгородским. Победио Шведе на реци Неви, 15. јула 1240. године, због чега је и прозват Невским. Силан не толико војском колико вером у помоћ Божију; пред битку говорио војницима: "Бог је не у сили него у правди". Том приликом јавили се светитељи Борис и Гљеб једном војводи Александровом и обећали своју помоћ великоме кнезу, сроднику своме.

Сабор светих просветитеља и учитеља српских

Сабор светих просветитеља и учитеља српскихОвога дана спомињу се не сви српски светитељи уопште, него само неколико архиепископа и патријарха, и то свети Сава, први српски архиепископ, назван, равноапостолним; Арсеније, наследник светог Саве, велики јерарх и чудотворац; Сава II, син првовенчаног краља Стефана, живео у Јерусалиму подуже време, назива се „сличан Мојсеју у кротости (Србљак)”; Никодим, подвизавао се у Светој Гори и био игуман хиландарски, потом архиепископ „све српске и поморске земље”; Јоаникије, најпре архиепископ а од 1346. године патријарх, преминуо 1349. године; Јефрем, подвижник, изабран преко своје воље за патријарха у време кнеза Лазара 1376. године и крунисао Лазара, потом се отказао престола патријаршијског и повукао се у самоћу; Спиридон, наследник Јефремов, скончао 1388. године; Макарије обновио многе старе задужбине, штампао црквене књиге у Скадру, Венецији, Београду и на другим местима, подигао чувену трпезарију при Пећком манастиру, и много урадио на унапређењу цркве уз припомоћ свога брата, великог везира Мехмеда Соколовића, упокојио се 1574, године; Гаврил, по роду племић од Рајића, учествовао на Московском сабору при патријарху Никону, због чега буде од Турака истјазаван за велеиздају и обешен 1656. године. Уз ове још се помињу Јевстатије, Јаков, Данило, Сава III, Григорије, Јован, Максим и Никон. Многи од њих подвизавали су се у Светој Гори, но сви беху „Раби блази и вјерни, добри же дјелатељије винограда Господња”.

Свети Александар, Јован и Павле патријарси цариградски

Свети Александар, Јован и Павле патријарси цариградскиАлександар учестовао на I васељенском сабору у Никеји место престарелог патријарха Митрофана; потом наследио Митрофана. Кад се хтеше неки философи препирати с њим о вери, он рече једном од њих: „У име Господа мога Исуса Христа заповедам ти да умукнеш!” И онеме философ тога часа. Молитвом својом и Арију прекратио живот. Скончао у деведесет осмој години живота, 340. године Свети Јован Постник управљао црквом у време злога цара Анастасија, јеретика акефалита. Упокојио се 595. године. Свети Павле IV управљао црквом пет година и осам месеци, и одрекао се престола примивши тајно схимну, да би покајао свој грех што је најпре пристајао уз иконоборце. Био је претходник великог Тарасија, и упокојио се у време Ирине и Константина 784. године.

Свети преподобни Христофор

Свети преподобни ХристофорПодвижник VI века у обитељи светог Теодосија. У визији видео, да кандила монаха трудбеника горе, а кандила лењиваца не горе.

Свети Евлалије, епископ Кесарије кападокијске

Један од претходника светог Василија. Свога сина лишио чина за ношење одела, неприличног духовноме завету.

Свети преподобни Фантин

Свети преподобни ФантинПреподобни Фантин родио се у Калабрији у Италији, син Георгија и Вриене. Из детињства он посвети себе Богу. У десетој својој години он би дат у манастир, и примивши монашки постриг он упражњаваше сваку врлину. Пошто постаде искусан вршилац заповести Божјих, он би удостојен божанских откривења. Ходећи по пустињама и горама, он по двадесет дана провођаше без хране, и четири године проведе потпуно наг. Многа зла и невоље доживе преподобни када Сарацени разбојнички упадоше у Италију и пустошаху крајеве њене. Шездесет година трпељиво подносећи та искушења, блажени Фантин напослетку узе два своја ученика, Виталија и Никифора, и отпутова с њима у Пелопонез. Бавећи се дуго време у Коринту, он постаде многима узрок спасења. После тога он оде у Атипу, где се помоли у храму Пресвете Богородице. Затим отпутова у Ларису, где подуже време проживе код гроба светог Ахила. Након тога он се упути у Солун. У Солуну се он срео са преп. Атанасијем Атонским и чувеним подвижником Павлом Ксиропотамским, који, како је сам говорио, "као светеоник обасјавају сада пустињу". Тамо се он осам година наслађивао чудесима од моштију светог великомученика Димитрија, држећи се свог уобичајеног правила уздржања, и упокоји се у дубокој старости, отишавши к своме многожељеноме Господу. Његов ученик Никифор, по заповести коју прими од Господа још у Калабрији, оде после Фантиновог престављења преп. Атанасију у Велику Лавру Атонску, где се упокоји у миру. Његове свете мошти испуштаху благоухани мирис. (Преп. Фантин се празнује и 14 новембра).

Свети преподобни Александар Свирски

Свети преподобни Александар СвирскиБлажени Александар родио се петнаестог маја 1448 године у области Великог Новгорода у селу Мандери, у близини Островског манастира Ваведења Пресвете Богородице. Он се родио од оца Стефана и матере Василисе по неком јављењу Божје силе, и би освећен светим крштењем. Када стиже за школу, родитељи га дадоше да учи Божанско Писмо. Но док другови његови брже успеваху у учењу, он у томе беше спор. Али то би по нарочитом промислу Божјем, да би му разумевање било дато од Бога а не од људи, што се и догоди. Једном Александар оде у цркву, паде пред икону Господа нашег Исуса Христа и Пречисте Матере Његове и са сузама се мољаше да му се да разумевање за изучавање Светога Писма. И на његову молитву њему одмах дође одговор: он чу глас који му рече: "Устани, не бој се, добићеш што си молио".

Светих шест мученика Мелитинских

Скончали за Господа Христа у мору и прешли у безобално море Његове блажене вечности и бесмртности.

Свети мученици Филикс, Фуртунијан, Септимин и Јануарије

Мученици свети, храбри Христови војници: свештеномученик Филикс, Фуртунијан, Септимин и Јануарије, горећи божанском ревношћу вере, јуначки војеваху против заблуде идолопоклонства. Јаки вером у Бога, они разгоњаху мрак неверја, јер држећи божанске законе и заповести Христове, они мудро побијаху и у прах претвараху све примедбе које незнабошци изношаху против хришћанске вере. Због тога ови блажени претрпеше и гоњења и тамнице и мучења; и много их вукоше из места у место, док их најзад не осудише на посечење мачем. И тада се догоди страховито чудо: сунце и месец, не подносећи неправедно посечење светих, претворише се у крв. А кад мученицима бише одсечене главе, они примише од Господа неувенљиве венце мучеништва.

Свети преподобни Сармат

Упражњавајући увек подвиг пошћења и уздржања, преподобни Сармат тако силно победи сан, да када је говорио сну: "одлази далеко од мене!" сан је одлазио; а када му је говорио: "дођи!" сан је долазио.

Света преподобна Вриена

Света Вриена упокојила се у миру Господа свога. (Можда је ова преподобна Вриена мајка напред споменутог преподобног Фантина, знаменита по врлини и богатству, као и Фантинов отац а њен муж Георгије.)

Свети преподобни Филакс

Спомиње се у Јерусалимском кодексу бр. 1096, лист 123, Ср. и Димитријевски, Типици II, 55.

Септембар 2023
ПоУтСрЧеПеСуНе
    Свети мученици Евтихијан и Стратигије
1
вода
Свети мученици Орест и Ригин са Кипра
2
мрс
Свештеномученик Рафаило Шишатовачки
3
мрс
Грузијска икона Мајке Божије
4
мрс
Свети свештеномученик Иринеј епископ Сремски
5
мрс
Свети преподобни Серапион чудотворац
6
вода
Свети Епифаније патријарх Цариградски
7
мрс
Свети преподобни Ивистион
8
вода
Свети Аркадије цар Византијски
9
мрс
Свети свештеномученик Дамон
10
мрс
Свети Аркадије чудотворац, епископ Арсиноје на Кипру
11
сухоједење
Свети преподобни Филакс
12
мрс
Обновљење Храма пресвете Богородице у Неорију
13
уље
Чудотворна икона пресвете Богородице у манастиру Миасинском
14
мрс
Света мученица Партагапија
15
вода
Свети преподобни Јован Власати, Христа ради сулудог
16
мрс
Преподобни Стефан Троношки, Јадранин
17
мрс
Света мученица Раиса (Ираида)
18
мрс
Спомен другог освећења Храма пресвете Богородице у дому (храму) Свете Ане
19
мрс
Свети преподобни Лука
20
вода
Свети Јован (Маисурадзе) и Георги-Јован (Мкхеидзе), исповедници грузијски
21
мрс
Откриће моштију светог Теодосија, архиепископа черњиговског
22
уље
Света Евдокија, девојчица
23
мрс
Пренос моштију преподобних Сергија и Германа, Валаамских чудотвораца
24
мрс
Свештеномученик Доситеј Тбилиски
25
мрс
Свети преподобни Петар
26
мрс
Преставленије Светог Јована Златоуста
27
сухоједење
Свети преподобни Мелетије, ктитор Сергијевог манастира
28
мрс
Свети Касијан Кипарски
29
вода
Свети мученици Хараламп, Пантолеонт и дружина
30
мрс
 

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Септембар , 2023
07.09.2023 Последња четврт
15.09.2023 Млад месец (младина)
22.09.2023 Прва четврт
29.09.2023 Пун месец (уштап)