25.04.2022
Јулијански (стари) календар:
12.04.2022


Pred. Април Next
PayPal
Pred. 2022 Next

+++ Васкрсни понедељак

+++ Васкрсни понедељакУ недељу рано, пре зоре, Марија Магдалина, Марија Јаковљева, Саломија и неке друге жене пошле су са спремљеним миром на Христов гроб. Велики камен којим је Христов гроб био затворен одваљен је, гроб је празан! На камену седи анђео Господњи, са лицем као муња и оделом белим као снег. Стражари војници су укочени од страха. Анђео благовести мироносицама: „Не бојте се, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде јер устаде, као што је казао... Идите брже и кажите ученицима Његовим да је васкрсао”. Жене крећу, а у исто време збуњени војници-стражари трче у град да обавесте јеврејске главаре о оном што су видели.
Радују се људи, радује се сва природа! Христос је васкрсао, ђаво и смрт су побеђени! Својим чудесним васкрсењем Господ Исус Христос отворио је и нама пут у живот вечни, отворио пут ка коначном васкрсењу мртвих у последњи дан, дан Његовог другог доласка.


Свети преподобни Исаак Сирин II

Свети преподобни Исаак Сирин II(Исаак Сирин I празнује се 28. јануара). О овоме Исаку пише свети Григорије Двојеслов. Дошао беше у Италију у време готско, и у граду Сполетану ушао једнога дана у цркву на молитву. Замоли црквењака, да га остави у цркви закључана и преко ноћи. И тако проведе целу ноћ на молитви не мичући се с места. Сутрадан исто тако, па и другу ноћ. Црквењак га назва лицемером и удари му шамар. Но у том часу полуде. Видећи црквењака како се љуто мучи, Исак се наднесе над њега, и зли дух побеже од њега, и црквењак оздрави. Чуше људи за тај случај и цео град стече се око овога чудног странца. Нуђаху му новаца и имања, но он све одби, и ништа не прими, него се повуче у шуму, где направи себи келију, која се убрзо обрати у велики манастир. Знаменит беше Исаак због свог чудотворства, нарочито због видовитости. Једном увече нареди он братији, да изнесу све мотике у виноград и тамо их оставе. Сутрадан пође с братијом и понесе ручак у виноград. Чудила се братија, коме ће тај ручак, кад немају радника. Кад тамо, а оно онолико људи копа колико је било мотика. Десило се то, да су ти људи као лопови дошли да украду мотике, но силом Божјом буду заустављени да сву ноћ копају. Други пут дођу два човека, безмало нага, и потраже одећу од Исаака. А Исаак посла монаха к једном шупљем дрвету крај пута, да донесе оно што тамо нађе. Оде монах, нађе некаква одела и донесе у манастир. Игуман узме та одела и преда их просјацима. Ови се тешко застиде, када познаду своје одело, које они беху у оном дрвету скрили. Неки човек пошаље две кошнице и преда игуману. Рекне му светитељ: „Пази при повратку, у ону кошницу што си оставио крај пута, увукла се отровна змија. Чувај се да те не уједе”.

Свети преподобни Василије Исповедник

Свети преподобни Василије ИсповедникУ време иконоборства овај добродетељни муж беше епископ у граду Парији, у Малој Азији. Опре се да потпише царску хартију против иконопоштовања. Због тога би много гоњен и мучен. Но он оста тврд у Православљу као дијамант. Сконча у првој половини VIII века, и пресели се ка Господу.

Свети преподобни Акакије

Свети преподобни АкакијеИз села Голице у Епиру. Велики атонски подвижник, духовник и прозорљивац. Имао многе небеске визије. Неколико монаха благословио на подвиг мучеништва. Упокојио се у деведесет осмој години, 1370. године.

Света преподобна Атанасија

Света преподобна АтанасијаРођена на острву Егини, од родитеља богатих и благородних. Раздаде имање своје ништим и удаљи се у манастир, где налагаше на себе све тежи и тежи подвиг. Узимала је храну само једном на дан, и то хлеб и воду; уз Часни Пост једном у два дана; а само на Рождество и на Васкрс кушала је уље и рибу. Иако је била игуманија у манастиру, била је слушкиња свима осталим сестрама, и стидела се да њу неко послужи. Удостојила се великог дара чудотворства, и за живота и по смрти. Упокојила се у Господу 860. године.

Света преподобна Антуса

Света преподобна АнтусаСвета Антуса беше кћи цара Константина Копронима. Иако ју је отац гонио да се уда, она није хтела. А кад јој отац умре, она раздаде своје имање сиромасима, црквама, добротворним установама и манастирима. Тако ова блажена девица постаде мајка сирочади и заштитница удовица...

Свети преподобномученици Мина, Давид и Јован

Били монаси; мученички пострадали устрељени стрелама. Три аве, слуге Свете Тројице, умртвитељи страсти, устрељени убише душеубице.

Свети свештеномученик Зинон, епископ Веронски

Свети свештеномученик Зинон, епископ ВеронскиСвети Зинон бејаше пореклом Грк из Сирије. Путујући по разним земљама са намером да добије што шире хришћанско образовање, он дође у Италију и настани се у граду Верони. Житељи овога града, видећи врлински живот светог Зинона, изабраше га за свог епископа. Иако гоњење хришћана у то време беше престало, ипак је још свуда било много незнабожаца, и свети Зинон их је просвећивао светлошћу еванђелске науке. Сем тога њему је пало у део да води борбу с аријанцима. У тој борби он се показа тврдим исповедником православних истина, и не отступи од Православља, иако су аријанствујући цареви Констанције и Валент гонили православне.

Свети мученици Дима и Протије

Пострадали за Господа Христа мачем посечени.

Свети Василије, епископ Рјазански

Свети Василије, епископ РјазанскиНајпре био епископ у граду Мурому. Управљао црквом ревносно и мудро. Но буде оклеветан да води нечист живот. Муромци реше да протерају владику. Владика се није правдао. Провевши сву ноћ у молитви пред Муромском иконом Божје Матере, владика одслужи ујутру свету литургију. Затим у присуству огромне масе народа, он дође на реку Ок, распростре мантију на води, прекрсти се, стаде на мантију и отплови низ реку ослањајући се на жезал и држећи на прсима Муромску икону Божје Матере...

Април 2022
ПоУтСрЧеПеСуНе
    Свети новомученик Никола Караман
1
вода
Свети мученик Лолион
2
уље
Свети мученици Филимон и Домнина
3
уље
Свете мученице Калиника и Василиса
4
вода
Света Ипомонија - Јелена Драгаш Палеологина
5
вода
Свети мученици Стефан и Петар
6
уље
Свети преподобни Сенуфије знаменоносац
7
риба
Свети мученик Пулије
8
уље
Света Лидија
9
уље
Свети преподобни Иларион Псовски
10
уље
Свети преподобни Јона и Марко, Псково-Печерски
11
вода
Свети свештеномученик Захарије, епископ Коринтски
12
вода
Свети преподобни Стефан чудотворац
13
вода
Свети мученици Геронтије и Василид
14
вода
Света дјева-мученица Теодосија (Теодора)
15
вода
Свети преподобни Нектарије Бјежецки
16
уље
+++ Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети
17
риба
Свети мученик Зинон
18
вода
Светих пет новомученика Георгија, Мауила, Теодора, Георгија и Михаила
19
вода
Свети преподобни Левкије
20
вода
Велики четвртак (Тајна вечера)
21
уље
+++ Велики петак
22
сухоједење
Велика субота
23
сухоједење
+++ Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс
24
мрс
Свети Василије, епископ Рјазански
25
мрс
+++ Васкрсни уторак
26
мрс
Свети новомученик Димитрије Пелопонески
27
мрс
Свети Леонид епископ Атински
28
мрс
Свети новомученик Јосиф
29
мрс
Свети преподобни Макарије Нотарас, епископ Коринстски
30
мрс
 

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Април , 2022
01.04.2022 Млад месец (младина)
09.04.2022 Прва четврт
16.04.2022 Пун месец (уштап)
23.04.2022 Последња четврт
30.04.2022 Млад месец (младина)