03.08.2017
Јулијански (стари) календар:
21.07.2017


Pred. Август Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети пророк Језекиљ

Свети пророк ЈезекиљСин свештенички, из града Сарира. Одведен у ропство у Вавилон са царем Јехонијем и многим другим Израиљцима, Језекиљ је, живећи у ропству пророковао двадесет седам година. Био је савременик пророка Јеремије. И док је Јеремија учио и пророковао у Јерусалиму, дотле је Језекиљ учио и пророковао у Вавилону. Пророчанства Јеремијина беху дознавана у Вавилону, а пророчанства Језекиљева беху дознавана у Јерусалиму. И оба ова света мужа саглашаваху се с пророчанствима један другога. И оба беху озлобљавани и мучени од неверног рода јеврејскога. Страшна и неслихана виђења имаше свети Језекиљ. При реци Ховару виде небеса отворена, облак, и огањ и блистање, и четири животиње као растопљен бакар. Једна животиња имаше лице човечје, друга лавовско, трећа телеће, а четврта орловско. Лице човечје означава Господа ваплоћеног као човека, лице лавовско Његово Божанство, лице телеће Његову жртву, лице орловско Његово васкрсење и вазнесење. Другом приликом показа му се слика васкрсења мртвих. Наиме, виде пророк долину пуну мртвачких костију сухих, и кад дух Божји на њих сиђе, сви мртваци оживеше и усташе на ноге своје. Још виде најстрашнију пропаст Јерусалима, када гнев Божји све покоси осим оних који раније беху обележени грчким знаком званим Тав, а тај знак је као наше слово Т, што је опет знак крста. Злоба јеврејска не поштеди ни овога светога мужа. Огорчени на њ што их изобличаваше, Јевреји га везаше коњима за репове и растргоше. Сахрањен у исту гробницу где и Сим, син Нојев.

Свети преподобни Симеон и Јован

Свети преподобни Симеон и ЈованДва млада човека оставивши дом и родбину своју, и то Симеон стару мајку и Јован младу супругу, примише монаштво у обитељи светог Герасима од игумана Никона, и удаљише се у пустињу, где у најтежим подвизима проживеше многе године. И подвизима многим умртвише тела своја тако да беху као два суха дрвета. Једнога дана Симеон рече Јовану, да по наређењу Божјем он мора да иде из пустиње у народ и тамо послужи Богу. Јован му даде овакве савете: „Чувај срце своје од свега што будеш видео у свету. До чега се дохвати рука твоја, нека се не дохвати срце твоје. Када ти уста буду јела, срце твоје нека се не наслађава. Када ти ноге буду ходале, нека је мир унутра у теби. И ма шта споља творио, ум твој нека пребива неузнемирен. Моли се Богу за мене, да нас Бог не разлучи једног од другог у будућем животу”. Симеон свети прими савет друга свога, целива га, а по том напусти пустињу и оде у народ да јуродствујући научи људе и обрати их вери Христовој. Прављаше се луд пред људима, но срце му беше Храм Духа Светога, и у томе храму непрекидна молитва. Имађаше обилну благодат Божју, те прозираше у све тајне људске на близу и на далеко, исцељиваше људе од злих духова и других недуга. Играјући по улицама као лудак он прилажаше људима и шапташе им на уво грехе њихове позивајући их на покајање. Чак се и на сну јављао грешницима, корео их за грехе и позивао на покајање. Тако неком незнабожачком глумцу Балију, који јавно исмеваше светиње хришћанске, јави се у сну свети Симеон, укори га и запрети му, те се овај покаја и поста добар хришћанин. Неки блудни младић с ума сиђе од блуда. Видевши га свети Симеон како лудује, удари га руком по образу и рече: не чини прељубе! У том часу нечисти демон изађе из младића, и младић поста здрав.

Свети мученици Теофил, Трофим и осталих тринаест с љима

Ови свети мученици пострадаше за Христа у време цара Диоклецијана камењем бијени и здробљени па у огањ бачени. Но пошто остадоше Богом читави, бише им главе отсечене, и тако добише венце мучеништва.

Свети Партеније, епископ Радовишта у Епиру

Свети Партеније, епископ Радовишта у ЕпируПореклом из села Вацуња у Тесалији; од младости живео добродетељно, и био изабран за епископа места Радовишта код Арте у Епиру. Као епископ живео у простоти и уздржању, и зато доби изобилну благодат Духа Светога. Особито је волео да прати стада оваца и стоке, да их посећује и благосиља, и зато доби од Господа нарочиту благодат да лечи од сточних болести. Поживевши тако смирено и богоугодно престави се мирно у Господу 21 јула 1777 године.

Свети мученици Теодор и ГеоргијеСвети мученици Јуст и Матеј

Ова два света мученика бише посечени мачем за Христа.

Светих три мученика у Мелитини

Ови свети мученици скончаше ударани о стене.

Свети мученик Евгеније

Свети Евгеније скончао мачем посечен.

Свети преподобни Онуфрије, ћутљивац печерски

Свети преподобни Онуфрије, ћутљивац печерскиПодвижник дванаестог века. Свете мошти његове почивају у Антонијевим пештерама у Кијеву.

Сабор Пресвете Богородице у Арматиу

Сабор Пресвете Богородице у Арматиу

Свети свештеномученици Симо и Мирко, Гламочки

Свети свештеномученик Симо (Бањац) Гламочки рођен је 9. марта 1871. године у Горњем Рибнику, срез Кључки. Богословију је завршио у Рељеву 1893. године. Био је учитељ у Кључу од 1. септембра 1894. до 1895. године, а затим у Доњем Вакуфу до 30. јуна 1896. године. 23. фебруара 1897. године, рукоположен је за свештеника и постављен за пароха у Смољани, гдје је остао до 23. марта 1900. године, када је постављен за пароха у Камену, а касније је прешао на парохију у Гламоч, гдје га је и затекла мученичка смрт. Илињдански покољи захватили су и гламочки срез. Овај покољ су извршиле усташе из Ливна, који су уочи светога Илије 1941. године дошли у Гламоч. У том великом покољу мученички је пострадао и свештеномученик Симо, кога су усташе исекле у центру варошице Гламоч. На редовном заседању Св. архијерејског сабора СПЦ 20. маја 2003. године, на предлог епископа бихаћко-петровачког Хризостома (Јевића), убројан је у сабор светих свештеномученика Црркве Божије. Свети свештеномученик Мирко (Стојисављевић) Гламочки рођен је 14. априла 1885. године у Отишићу, срез Сињ. Богословију је завршио у Задру 1908. године. Рукоположен је за ђакона 18., а за свештеника 20. јула 1909. године и постављен на парохију у Дрнишу, одакле је прешао у Метковић, па у Тепљух и најзад у Гламоч, гдје га је и рат затекао. Усташе из Ливна дошле су у Гламоч 30. јула 1941. године и похапсили све угледније Србе из Гламоча. Међу њима био је и свештеник Мирко са његовим сином јединцем. Похапшени Срби везани су жицом, утоварени у камионе и одвежени у Корићну, планину преко које пролази пут од Ливна за Гламоч, гдје су сви побијени. Лешеви побијених бачени су у дубоке провалије које се налазе на том путу. На редовном заседању Св. архијерејског сабора СПЦ, 20. маја 2003. године, на предлог епископа бихаћко-петровачког Хризостома (Јевића), убројан је у сабор светих свештеномученика Цркве Божије. Спомен светога свештеномученика Мирка гламочког и његовог сина мученика Новице, врши се 21. јула, заједно са светим свештеномучеником Симом гламочким. Свети новомученик Новица био је син гламочког свештеника Мирка Стојисављевића. У својој 21-ој години с оцем и многим другим Србима бачен је у јаму Корићни 30. јула 1941. године.

Август 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
 Свети мученик Роман, кнез рјазански
1
мрс
Свети Илија Праведни
2
риба
Свети свештеномученици Симо и Мирко, Гламочки
3
мрс
Свети мученик Помпијан
4
уље
Свети свештеномученик Аполоније
5
мрс
Свети Новомученици Пребиловачки
6
мрс
Свети свештеномученици Родољуб и Вукосав, Кулеенвекуфски и
7
мрс
Обновљење Храма светих арханђела Михаила у скали и арханђела Гаврила у Халди
8
мрс
Свети Јоасаф, митрополит московски
9
уље
Свети Георгије атоски, градитељ
10
мрс
Свети преподобни Константин косински
11
вода
Свети принц Цотне Дадиани, Исповедник мингрелијски
12
мрс
Свети Арсеније Ниноцминдски
13
мрс
Света преподобномученица Елеса
14
вода
Освећење Храма светог Јована Богослова
15
вода
Девет браће Херхеулидзе, с мајком, сестром и с њима 9000 грузијаца, убијених на Марабдинском пољу (1625)
16
вода
Освећење Храма Христа Пантократора у Цариграду
17
вода
Свети мученици Катидије, Катидијан и Совел
18
вода
Свети новомученик Авакум
19
риба
Светих преподобних десет хиљада подвижника тивејских
20
уље
Преподобни Јаков Нови Туманаски
21
вода
Свети преподобни Макарије
22
уље
Свети преподобни Лаврентије Калужки, Христа ради сулуди
23
вода
Обновљење Храма Пресвете Богородице 'Елеусе'
24
вода
Преподобномученици Геронтије, Серапион, Герман, Висарион, Михаило, Отар и Симон (1851)
25
вода
Свети преподоби Доротеј Палестински
26
уље
Пренос моштију преподобног Теодосија Кијево-Печерског
27
уље
Успенске иконе Пресвете Богородице
28
мрс
Свети мученик Христофор Гуријски
29
мрс
Свети Тбели Абусеридзе
30
вода
Свети Христодул Филозоф
31
мрс
   

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Август , 2017
07.08.2017 Пун месец (уштап)
14.08.2017 Последња четврт
21.08.2017 Млад месец (младина)
29.08.2017 Прва четврт