30.04.2017
Јулијански (стари) календар:
17.04.2017


Pred. Април Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети свештеномученик Симеон, епископ персијски

Свети свештеномученик Симеон, епископ персијскиУ време опакога цара Саворија, или Сапора, би Симеон истјазаван за Христа са два своја презвитера, Авделајем и Ананијом. Пре њих погибе и царев евнух Устазан, који се најпре беше одрекао Христа, а после, дирнут укором светог Симеона, поново исповедио пред царем веру истиниту. На губилиште са Симеоном беху изведени још хиљаду хришћана. Симеон се навлаш измаче, да би био последњи посечен, те да би могао храбрити хришћане до краја, да се ниједан не поколеба због страха смртнога. Када презвитер Ананија стави главу на пањ, уздрхта целим телом. А царев пристав, Фусик, који беше потајни хришћанин, поче храбрити Ананију говорећи: „Не бој се, старче, затвори очи, и буди мужествен, да би сагледао светлост божанску!” Чим то изрече, би позван као хришћанин и цару оптужен. Цар и њега мукама великим умори, а тако исто и ћерку његову, девицу Аскитреју. Најзад би и свети Симеон посечен, пошто најпре стадо своје испрати у онај свет. Идуће године на Велики Петак би убијен за Христа и царев омиљени евнух Азат и са њим хиљаду других верних. Тада цар зажали свога евнуха, и обустави даље убијање хришћана. Сви чесно пострадаше за Христа Цара и Господа 341. или 344. године.

Свети Акакије II, епископ мелитински

Свети Акакије II, епископ мелитинскиПодвизаваше се у граду у ком се и роди, тј. у Јерменској Мелитини. Блажени Отрије, епископ тога града, који је учествовао на II васељенском сабору, рукоположи га у чин презвитера. По смрти Отријевој Акакије поста епископом. Учествовао је на III васељенском сабору у Ефесу, који осуди Несторијево злохулство Богоматере. Ту он заједно са светим Кирилом Александријским веома ревноваше за чистоту вере православне. Свети Акакије имаше велику благодат од Бога и чињаше многа чудеса. После дуге и ревносне службе Богу сконча мирно 435. године.

Свети Агапит, папа римски

Свети Агапит, папа римскиПослат од Теодота, краља готског, цару Јустинијану у Цариград, да одврати овога од похода против Гота. Успут исцелио немог и слепог. У Цариграду помогао утврдити Православље, и скончао 536. године.

Свети мученик Адријан

Свети мученик АдријанСветог Адријана незнабошци бацише у тамницу, и дуго га у њој држаше. А када једном приношаху жртве лажним боговима својим, изведоше светог Адријана из тамнице, приведоше жртвенику, и примораваху га да тамјан принесе као жртву демонима. Но храбри мученик Христов не само не учини то, него притрча жртвенику, побаца жртве са њега, угаси ватру и жртвеник обори. То разгневи кнеза и разјари присутне идолопоклонике, који немилосрдно навалише на њега: једни га штаповима тукоше, други му камењем вилице поломише, а трећи главу разбише. Напослетку ужегоше једну велику пећ, и у њу бацише светог мученика. И тако блажени Адријан заврши свој мученички подвиг, и овенчан оде на небо. Пострадао свети Адријан 281. године.

Свети мученици Авделај, Ананије, Устазан, Фусик, Азат, Аскитреја и остали с њима

Свети мученици Авделај, Ананије, Устазан, Фусик, Азат, Аскитреја и остали с њимаО овим Св. Мученицима видети под данашњим датумом: Страдање Св. свештеномученика Симеона Персијског.

Свети преподобни Саватије Соловецки

Свети преподобни Саватије СоловецкиУ време благочестивог великог кнеза Владимирског, Московског и целе Русије Василија Васиљевича, и великог кнеза Тверског Бориса Александровича, и великог кнеза Рјазанског Теодора Ољеговича, када на престолу Митрополије руске бејаше Фотије Грк, подвизаваше се у Бјелојезерском кириловском манастиру старац, по имену Саватије, са другим монасима, служећи Господу дан и ноћ. Преподобни Саватије умртвљаваше тело своје глађу и жеђу, бденијем и молитвама, и сваковрсним трудовима тугоносног живота монашког, послушан игуману и братији, и сва манастирска послушања проходећи ревносно...

Свети преподобни Зосима, игуман Соловецки

Свети преподобни Зосима, игуман СоловецкиНа годину дана по престављењу преподобног Саватија Богу би угодно да прослави место на Соловецком Острву где се подвизавао овај свети човек, подизањем славне и велике обитељи. За то дело Господ изабра мужа, сличног пустињољубивом подвижнику Саватију, - преподобног оца нашег Зосиму, о коме ће и бити наша реч. Преподобни Зосима беше из села Толвуја, крај језера Онеге. Његови родитељи, Гаврило и Варвара, живљаху побожно, и васпитаваху своје чедо у хришћанским врлинама и учаху га књизи. Дечак Зосима беше тих, смеран, кротак и срамежљив, и туђаше се младићких обичаја. Растући телом и духом, он се труђаше да из светих књига извуче бисер знања. И постигавши то, он је распознавао оно што је богоугодно, и познавао богатство доброте Божје...

Свети преподобни Макарије Нотарас, епископ Коринстски

Свети преподобни Макарије Нотарас, епископ КоринстскиКоринт је град на самом почетку Пелопонеза, близу морског канала кога прокопа персиски цар Ксеркс. У њему Јеванђеље проповеда свети првоврховни Апостол Христов Павле, учитељ народа, и хришћанима коринтским он написа две божанствене Посланице своје. У Коринту се роди и овај блажени Макарије, нови подвижник и светитељ Божји. Његово је порекло из чувене византиске породице Нотараса, из које потиче и преподобни отац наш Герасим Нови, чудотворац Кефалониски...

Април 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
     Свети новомученик Никола Караман
1
уље
Свети мученик Лолион
2
уље
Свети мученици Филимон и Домнина
3
вода
Свете мученице Калиника и Василиса
4
вода
Света Ипомонија - Јелена Драгаш Палеологина
5
вода
Свети мученици Стефан и Петар
6
вода
Свети преподобни Сенуфије знаменоносац
7
риба
Свети мученик Пулије
8
уље
+++ Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети
9
риба
Свети преподобни Иларион Псовски
10
вода
Свети преподобни Јона и Марко, Псково-Печерски
11
вода
Свети свештеномученик Захарије, епископ Коринтски
12
вода
Велики четвртак (Тајна вечера)
13
уље
+++ Велики петак
14
сухоједење
Велика субота
15
сухоједење
+++ Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс
16
мрс
 Свети преподобни Зосима Вербозомски
17
мрс
+++ Васкрсни уторак
18
мрс
Светих пет новомученика Георгија, Мауила, Теодора, Георгија и Михаила
19
мрс
Свети преподобни Левкије
20
мрс
Свети новомученик Јован лађар
21
мрс
Свети новомученици Рафаило архимандрит и Никола ђакон
22
мрс
Свети новомученик Дима
23
мрс
Свети преподобни Јевтимије иХаритон Сјанжемски
24
мрс
Свети Василије, епископ Рјазански
25
мрс
Свети мученик Елевтерије Персијанац
26
уље
Свети новомученик Димитрије Пелопонески
27
мрс
Свети Леонид епископ Атински
28
уље
Свети новомученик Јосиф
29
мрс
Свети преподобни Макарије Нотарас, епископ Коринстски
30
мрс

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Април , 2017
03.04.2017 Прва четврт
11.04.2017 Пун месец (уштап)
19.04.2017 Последња четврт
26.04.2017 Млад месец (младина)