31.10.2017
Јулијански (стари) календар:
18.10.2017


Pred. Октобар Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети Лука, апостол и јеванђелист

Свети Лука, апостол и јеванђелистРодом из Антиохије. У младости изучио беше добро грчку философију, медицину и живопис. У време делатности Господа Исуса на земљи, свети Лука дође у Јерусалим, где види Спаситеља лицем у лице, чује Његову спасоносну науку и буде сведок чудесних дела Његових. Поверовавши у Господа, свети Лука би увршћен у Седамдесет апостола и послат на проповед. Заједно са Клеопом видео васкрслог Господа на путу за Емаус (Лк 24, 12-31). По силаску Духа Светога на апостоле Лука се вратио у Антиохију, и тамо је постао сатрудник апостола Павла, с којим је путовао и у Рим, обраћајући у веру Христову Јевреје и незнабошце. „Поздравља вас Лука, љекар љубљени”, пише Колошанима апостол Павле (Кол 4, 14). Не молбу хришћана написао Јеванђеље, око 60. године. По мученичкој смрти великог апостола Павла, свети Лука је проповедао Јеванђеље по Италији, Далмацији, Македонији и другим странама. Живописао икону Пресвете Богородице - и то не једну него три, а тако исто и иконе светих апостола Петра и Павла. Отуда се свети Лука сматра оснивачем хришћанског иконописа. Под старост посетио је Ливију и Горњи Мисир. Из Мисира се вратио у Грчку, где је настављао с великом ревношћу проповедати и људе Христу обраћати, без обзира на своју дубоку старост. Написао је свети Лука Јеванђеље и Дела светих апостола, и обоје посвети Теофилу, кнезу Агаје. Беше му осамдесет четири године, када га злобни идолопоклоници ударише на муке Христа ради и обесише о једној маслини у граду Тиви (Теби) Беотијској. Мошти чудотворне овога дивног светитеља беху пренесене у Цариград у време цара Констанција, сина Константиновог.

+++ Свети Петар Цетињски, митрополит црногорски

+++ Свети Петар Цетињски, митрополит црногорскиРођен 1. априла 1749. године у селу Његушу. Ступио у чин монашки у својој дванаестој години. По смрти митрополита Саве 1782. године Петар постаде митрополитом и господарем Црне Горе. Сав свој живот, витешки и свети, посветио је овај славни муж своме народу. Унутра је радио свом снагом да измири завађена племена, а споља да одбрани земљу и народ од грабљивих нападача. Успео је и у једном и у другом послу. Прославио се нарочито победом над војском Наполеоновом у Боки и Далмацији. Према себи је био суров а према сваком другом праведан и снисходљив. Живео је у једној тескобној келији, као прост монах, иако је био кнез над једним народом. Упокојио се 18. октобра 1830. године. Његове чудотворне мошти почивају нетљене у манастиру Цетињском. Господ га прослави на небесима и на земљи, као верног и трпељивог слугу Свога.

Свети Јулијан и Дидим Слепац

Свети Јулијан, звани Пустињак, беше Персијанац и сељак без школовања, али због чистоте срца - сасуд благодати Духа Светога. Подвизавао се украј Еуфрата у Месопотамији. Имао дар видовитости. У сами час када погибе Јулијан Одступник, свети Јулијан то прозре духом и објави ученицима својим. Његов савременик, свети Дидим слепац у Александрији, такође провиде духом погибију Јулијанову; беше на молитви ноћу, када му дође глас с неба: „Данас је нестало цара Јулијана, извести о томе патријарха Атанасија”. Свети Антоније Велики веома је уважавао овога чудеснога слепца Дидима, који је имао дух видовит, и свраћао је код њега, кад год је из пустиње долазио у Александрију, и заједно с њим Богу се молио. И свети Јулијан и свети Дидим, дивне слуге Божје, упокојили су се после 362. године.

Свети мученик Марин

Свети мученик МаринСтарац Марин пострада за Христа у Аназарву Киликијском у време цара Диоклецијана. Он би немилосрдно мучен: моткама бијен, огњем паљен, у тамницу затваран, најзад мачем посечен.

Свети преподобни Давид

Свети преподобни ДавидУЧЕНИК преподобног Пафнутија Боровског, и оснивач Вознесенске Давидове пустиње, у Московској епархији. Преставио се 1520. године. Свете мошти његове почивају у његовом манастиру.

Свети мученици четрдесеторо деце

ОBA света деца пострадаше за Господа Христа мачем посечена.

Свети мученици Гаврило и Кермифол (Кремидом)

ОВИ свети мученици пострадаше за веру Христову у Египту, у време султана Сулејмана, 1522. године. Беху родом из Египта и обојица живљаху у побожности. Оклеветани од муслимана египатских да руже џамије, бише ухваћени и принуђавани да се одрекну своје хришћанске вере. Но они се ни мало не поколебаше и зато бише погубљени: Кермидол (или Кремидол) би мачем прободен у груди, ослепљен и каменом пресечен на двоје; Гаврилу пак прободоше мачем рамена и затим му одсекоше главу. (Страдање им написано опширније у "Неон Еклогион". Постоји им и Служба у Патријаршијској библиотеци у Александрији, рукопис бр. 379).

Свети свештеномученик Мнасон, епископ кипарски

Свети свештеномученик Мнасон, епископ кипарскиСВЕТИ Мнасон беше епископ Кипарски; пострада за Господа мачем посечен.

Свети преподобни Симеон и Теодор и преподобна Ефросинија

СВЕТИ Симеон и Теодор бише ктитори дивног манастира "Мега Спилеон" (= Велика Пећина) код места Калаврите на Пелопонезу. Преподобно поживевши, починуше у миру у ранијим вековима. Преподобна пак Ефросинија беше она која нађе икону Пресвете Богородице, која се до данас чува у манастиру Велике Пећине, а коју је иконописао Св. Апостол Лука. (Служба им штампана у Венецији 1706. године, и у Агини 1840. и 1911. године).

Октобар 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
      Свети мученици Елисбар и Шавле
1
мрс
Свети Теодор, кнез јарославски
2
мрс
Свети мученици Артемидор и Тал
3
мрс
Света мученица Васа
4
вода
Свети мученици Исак, Мартин и Николај
5
мрс
Света преподобна Ксантипа
6
уље
Свети преподобни Галактион вологодски
7
мрс
Свети Арсеније велики, католикос грузијски
8
мрс
Свети Tихон патријарх московски
9
мрс
Чудесно виђење и онемелост светог пророка Захарије, оца Светог Јована Претече
10
мрс
Свети преподобни Иродион илојезерски
11
уље
Свети Онуфрије, чудотворац Гаресјански
12
мрс
Светих хиљаду мученика
13
вода
Свети Мелхиседек, католикос-патријарх Грузијски
14
мрс
Свети Пајсије I Јањевац-Књигољубац, патријарх српски
15
мрс
Свети мученик Теотекно
16
мрс
Свети мученик Евдемоз, католикос Грузијски
17
мрс
Преподобни очеви и мајке из Кларјетија
18
вода
Света мученица Еротида
19
мрс
Преподобни Јосиф, чудотворац грузијски
20
вода
Свети преподобни Трифон вјатски
21
мрс
Свети преподобни Петар Галатијски
22
мрс
Преподобни Амброзије оптински
23
мрс
Свети преподобни Теофан, испосник печерски
24
мрс
Свети мученик Диоскор
25
вода
Свети Антоније метрополита кондидски и ученик његов монах Јаков Старији
26
мрс
Свети Игњатије Агалијан, архиепископ
27
риба
Свети Јован, епископ суздаљски
28
мрс
Света благоверна Евпраксија
29
мрс
Свети мученик Козман
30
мрс
Свети преподобни Симеон и Теодор и преподобна Ефросинија
31
мрс
     

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Октобар , 2017
05.10.2017 Пун месец (уштап)
12.10.2017 Последња четврт
19.10.2017 Млад месец (младина)
27.10.2017 Прва четврт