17.04.2013
Јулијански (стари) календар:
04.04.2013


Pred. Април Next
PayPal
Pred. 2013 Next

Прво Бденије

Прво БденијеУ православној Цркви имамо Прво и Друго бденије. Бденије или бдење је појам који долази од глагола „бдити", као што можемо бдити над дететом, или над својом душом.
Прво бденије је уствари јутрење са читањем великог канона Светог Андреја Критског.


Свети преподобни Јосиф Песмописац

Свети преподобни Јосиф ПесмописацРођен у Сицилији, од родитеља благочествих и добродетељних, Плотина и Агатије. По смрти родитеља пређе у Солун где се замонаши. Као монах би узор свима у посту, крајњој уздржљивости, непрестаном мољењу псалмопојању, бдењу и труду. Солунски епископ рукоположи га за јеромонаха. Знаменити Григорије Декаполит, посетивши Солун, заволи Јосифа душом и срцем због његовог ретког карактера, те га узе са собом у свој манастир у Цариграду. Кад опет букну пламен иконоборске јереси под Лавом Јерменином, овај Јосиф би упућен у Рим, да позове папу и римску цркву у борбу за праву веру. Но на путу ухвате га пирати и довезу на Крит, где су га јеретици држали шест година у тамници. Јосиф се радовао што се удостојио страдати за Христа, и непрестано је за то благодарио Богу сматрајући железне вериге на себи као украсе од злата. Шесте године, на Божић изјутра, зли цар Лав би убијен на јутрењу у цркви. У тај сами час јави се свети Николај Јосифу у тамници и рече му: „Устани и следуј мени”! Јосиф се осети као дигнут у ваздух; и наједанпут обре се пред Цариградом. Његовом доласку обрадују се сви правоверни. Испевао је каноне и стихире многим осветитељима. Имао је дар прозорљивости, због чега га патријарх Фотије постави за духовника и исповедника свештенству препоручујући га као: „човека Божјег, ангела у телу, оца отаца”. У дубокој старости предаде дух свој Господу, коме је верно служио и делом и песмом. Оконча мирно уочи Великог Четвртка 883. године.

Света мученица Фервута и њена сестра удова и њихова робиња

У време цара персијског Саворија би погубљен епископ свети Симеон. Фервута, сестра епископа, би узета у двор по жељи царице. Но Фервута беше нобичне лепоте, због чега навалише многи просиоци, међу којима и жреци и гатари незнабожачки. Фервута све одби; тиме изазва велики гнев против себе. Па како се у то време царица разболи, сви жреци објаснише цару, да је царица отрована од Фервуте, а као лек болесној царици препоручише ово: да се Фервута, сестра њена, и робиња њихова, као хришћанке, престружу тестером, да се три половине тела ставе на једну страну а три на другу, а царица да се пронесе између њих. Цар се сагласи с тим крволочним гатарским предлогом. И Фервута са својом сестром и робињом пострада тако за Христа 343. године заслуживши тиме неувели венац у бесмртном царству Господа свога.

Свети преподобни Зосим

Свети преподобни ЗосимМонах јорданске обитељи у времену цара Теодосија Млађег. Он је пронашао, причестио и сахранио св. Марију Египатску. У својој стотој години упокоји се у Господу, у VI веку.

Свети преподобни мученик Никита

Словен из Албаније. Као светогорски монах отишао у Серез, где се препирао с мулама о вери. Не могући га надјачати разлозима, Турци га ставе на муке, у којима Никита свети сконча и преда душу своју Богу 1808. године

Свети преподобни Теон, митрополит Солунски

Свети преподобни Теон, митрополит СолунскиБогоносни отац наш Теона живео је у шеснаестом веку. Најпре се подвизавао у светогорском манастиру Пантократора. Затим, заволевши безмолвије, молитвено испосничко тиховање, он се на подвижничком попришту придружи светом Јакову Иверском, који се у то време подвизавао у Иверском скиту светога Претече. Када божанствени Јаков крену у свет да проповеда реч Божју, пође са њим и Теона, и не одвајаше се од њега све до саме мученичке кончине његове...

Свети преподобни Георгије Малеин

Свети преподобни Георгије МалеинОвај преподобни Георгије, назван Ћутљивац (тј. молчалник) из младости заволе Христа и пође монашким и подвижничким путем. Прошавши многе духовне подвиге, он се најзад удаљи у гору звану Малеа. Тамо сабра мноштво монаха, које руковођаше богомудро и спасоносно. Свакоме даде правило и канон како да искоришћују време свог живота. Претсказа своју кончину и мирно се упокоји у Господу (вероватно у 4. веку).

Свети преподобни Зосима Вербозомски

 Свети преподобни Зосима ВербозомскиУченик светог Корнилија Комељског; основао Благовештенски манастир на острву Ворбозомског језера, у Новгородској губернији. Богомудро управљао својим манастиром; упокојио се 1550 године. Свете мошти његове почивају у храму његове обитељи.

Април 2013
ПоУтСрЧеПеСуНе
Свети новомученик Никола Караман
1
вода
Свети мученик Лолион
2
вода
Свети мученици Филимон и Домнина
3
вода
Свете мученице Калиника и Василиса
4
вода
Света Ипомонија - Јелена Драгаш Палеологина
5
вода
Свети мученици Стефан и Петар
6
уље
Свети преподобни Сенуфије знаменоносац
7
риба
Свети мученик Пулије
8
уље
Света Лидија
9
вода
Свети преподобни Иларион Псовски
10
вода
Свети преподобни Јона и Марко, Псково-Печерски
11
вода
Свети свештеномученик Захарије, епископ Коринтски
12
вода
Свети преподобни Стефан чудотворац
13
уље
Свети мученици Геронтије и Василид
14
уље
Света дјева-мученица Теодосија (Теодора)
15
вода
Свети преподобни Нектарије Бјежецки
16
вода
 Свети преподобни Зосима Вербозомски
17
уље
Свети мученик Зинон
18
уље
Светих пет новомученика Георгија, Мауила, Теодора, Георгија и Михаила
19
уље
Свети преподобни Левкије
20
уље
Свети новомученик Јован лађар
21
уље
Свети новомученици Рафаило архимандрит и Никола ђакон
22
вода
Свети новомученик Дима
23
вода
Свети преподобни Јевтимије иХаритон Сјанжемски
24
вода
Свети Василије, епископ Рјазански
25
вода
Свети мученик Елевтерије Персијанац
26
вода
Свети новомученик Димитрије Пелопонески
27
уље
+++ Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети
28
риба
Свети новомученик Јосиф
29
вода
Свети преподобни Макарије Нотарас, епископ Коринстски
30
вода
     

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Април , 2013
03.04.2013 Последња четврт
10.04.2013 Млад месец (младина)
18.04.2013 Прва четврт
25.04.2013 Пун месец (уштап)