03.10.2012
Јулијански (стари) календар:
20.09.2012


Pred. Октобар Next
PayPal
Pred. 2012 Next

Свети великомученик Евстатије Плакида

Свети великомученик Евстатије ПлакидаВелики војсковођ римски у време цара Тита и Трајана. Иако незнабожац, Плакида (тако му беше име незнабожачко) беше човек праведан и милостив, сличан капетану Корнилију, кога крсти апостол Петар (Дап 10). Ходећи једном у лов, он погна једног јелена. Божјим Промислом јави се крст светао међу роговима јелена, и дође глас Господњи Плакиди, који овога упућиваше, да иде свештенику хришћанском и крсти се. На крштењу он доби име Евстатије, његова жена - Теопистија (Боговерна), а њихови синови - Агапије и Теопист. По крштењу Евстатије оде на оно исто место, где се преко јелена јавило откровење, и клекнувши заблагодари Богу што га је привео истини. У том му се опет јави глас Господњи и предрече му страдање за име Његово, и укрепи га. Тада Евстатије тајно напусти Рим са својом породицом с намером, да се повуче међу прост народ, и да у непознатој и скромној средини послужи Богу. Чим приспе у Египат, одмах навалише на њега искушења. Неки зли варварин оте му жену, а оба сина ухватише му зверови и однеше. Но убрзо тај варварин погибе, а децу му од зверова спасоше чобани. Евстатије се настани у неком селу египатском, Вадисис, и ту као најамник сеоски проживи петнаест година. После тога нападоше варвари на Римско царство, и цар Трајан жаљаше, што му нема храброг војводе Плакиде, који је, где год је ратовао, победу односио. И посла цар два своја официра да по целом царству траже великог војводу. По Божјем Промислу ти официри, негдашњи другови Евстатијеви, дођу у оно село Вадисис, нађу Евстатија и доведу га цару. Евстатије скупи војску и победи варваре. На путу натраг за Рим Евстатије пронађе и своју жену и оба сина. Када стиже у Рим, цар Трајан беше умро, и цар Адријан беше на престолу. Кад Адријан позва војводу Евстатија да принесу жртве боговима, Евстатије му рече, да је он хришћанин. Цар га баци на муке заједно са женом и синовима. Но како им зверови не нашкодише ништа, бацише их у усијаног металног вола. Трећег дана извадише њихова тела мртва, али од огња неповређена. Тако овај славни војвода даде и „Ћесару ћесарево и Богу Божје”, и пресели се у вечно Царство Христа Бога нашега.

Свети Михаил, кнез, и Теодор, бољарин

Свети Михаил, кнез, и Теодор, бољаринКнез черниговски Михаил оде у хорду татарску са својим бољарином Теодором по позиву Батиа цара. Па како не хтеше, по обичају татарском, проћи кроз огањ и поклонити се идолима при уласку к цару, беху посечени 1244. године. Мошти њихове, сведоци њихове мученичке смрти за Христа Господа, почивају у Архангелском храму у Москви.

Свети преподобни мученик Иларион

Монах светогорски, драговољно пострадао за веру Христову од Турака у Цариграду 20. септембра 1804. године. Мошти његове чудотворне почивају у цркви Светог Преображења на острву Проту.

Свети Мартин, папа римски

Свети Мартин, папа римскиПосле смрти папе римског Теодора (642-649 г) једногласно би изабран за папу блажени Мартин, 5. јула 649. године. У то време на Истоку цароваше Констанс II, унук цара Ираклија. Тада су грчки цареви владали и Римом, и држали своје намеснике у западним крајевима. У то доба на Истоку јачаше јерес монотелита, тојест једновољника, који уче да у Христу Господу нашем постоји само једна воља, једно хтење...

Свети преподобни Јован

Пореклом из села Сива на Криту; живео и подвизавао се на Криту у 10. веку; многе цркве и манастире подигао; у миру се преставио у селу Акти у области Кисамокој на Криту где се и до данас очувао храм њему посвећен.

Свети преподобни Максим исповедник и два Анастасија исповедника

Свети преподобни Максим исповедник и два Анастасија исповедникаО светом Максиму Исповеднику видети опширно под 21. јануаром. Ова пак два Анастасија беху ученици светог Максима Исповедника. Гоњени и мучени, они у свима мучењима остадоше неустрашиви: једноме одсекли десну руку и језик, и држали у заточењу двадесет година; другога у тамницу вргли, У којој дуго тамновао, и у њој се преставио. (Опширније и о њима видети у Житију св. Максима под 21. јануаром).

Свети преподобни Теодор и Евпрепије исповедник

Такође ученици светог Максима Исповедника (чији је спомен 21 јануара). Теодор, провевши двадесет година у прогонству, отишао ка Господу многожељеном. Евпрепије, страховито кињен и злостављан у току једне године, преселио се ка Господу. И тако примили бесмртне венце исповедништва.

Свети преподобномученик Јован исповедник, Египћанина и с њим 40 мученика

Родом из Александрије; посечен за царовања Максиминова, око 310. године, у Палестини; и са њим четрдесет мученика.

Свети мученици Артемидор и Тал

Пострадали за Господа мачем посечени. (Тал се по некима звао Талалеј).

Октобар 2012
ПоУтСрЧеПеСуНе
Свети мученици Елисбар и Шавле
1
мрс
Свети Теодор, кнез јарославски
2
мрс
Свети мученици Артемидор и Тал
3
уље
Света мученица Васа
4
мрс
Свети мученици Исак, Мартин и Николај
5
вода
Света преподобна Ксантипа
6
мрс
Свети преподобни Галактион вологодски
7
мрс
Свети Арсеније велики, католикос грузијски
8
мрс
Свети Tихон патријарх московски
9
мрс
Чудесно виђење и онемелост светог пророка Захарије, оца Светог Јована Претече
10
вода
Свети преподобни Иродион илојезерски
11
мрс
Свети Онуфрије, чудотворац Гаресјански
12
вода
Светих хиљаду мученика
13
мрс
Свети Мелхиседек, католикос-патријарх Грузијски
14
мрс
Свети Пајсије I Јањевац-Књигољубац, патријарх српски
15
мрс
Свети мученик Теотекно
16
мрс
Свети мученик Евдемоз, католикос Грузијски
17
уље
Преподобни очеви и мајке из Кларјетија
18
мрс
Света мученица Еротида
19
уље
Преподобни Јосиф, чудотворац грузијски
20
мрс
Свети преподобни Трифон вјатски
21
мрс
Свети преподобни Петар Галатијски
22
мрс
Преподобни Амброзије оптински
23
мрс
Свети преподобни Теофан, испосник печерски
24
вода
Свети мученик Диоскор
25
мрс
Свети Антоније метрополита кондидски и ученик његов монах Јаков Старији
26
уље
Свети Игњатије Агалијан, архиепископ
27
мрс
Свети Јован, епископ суздаљски
28
мрс
Света благоверна Евпраксија
29
мрс
Свети мученик Козман
30
мрс
Свети преподобни Симеон и Теодор и преподобна Ефросинија
31
риба
    

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Октобар , 2012
08.10.2012 Последња четврт
15.10.2012 Млад месец (младина)
22.10.2012 Прва четврт
29.10.2012 Пун месец (уштап)