Свети преподобни Аполоније

ЗНАМЕНИТИ пустињак Мисирски. У петнаестој години одрекао се света и повукао на неку гору, где је четрдесет година проживео, хранећи се само растињем пољским. Стекавши из детињства навику у врлинском животу, он изврши велике подвиге, те једном чу глас Божји који му рече: "Аполоније, иди сада у насељена места, јер ти треба да духовно родиш за мене изабране људе".

После тога Аполоније одмах крену у оближњу пустињу, и тамо се у подножју горе настани у једној малој пештери. Ту се он, преклонивши колена, у току читавих дана молио Богу. Хранио се храном коју му је Бог слао по анђелу. Та пустиња беше близу насељених места, и преподобни, посећујући по внушењу Светога Духа та места, сабра око себе велико мноштво инока, око пет стотина људи, и руковођаше их у разним подвизима монашког живота. Он је са њима заједно узимао храну само недељом, а у све остале седмичне дане није јео ништа: ни хлеба, ни сочива, нити ишта друго спремљено на ватри, него се хранио искључиво дивљим пустињским растињем.

Преподобни Аполоније заведе у својој обитељи овакво правило: иноци који су се подвизавали с њим, нису узимали храну док се најпре не причесте Светим Христовим Тајнама, Обично су се причешћивали сваки дан око девет сати пре подне, па су потом иноци седали за трпезу, и за време обеда сваки дан слушали поуку. Остало време дана сви су они проводили у корисним пословима, и тиме изгонили из својих помисли лукава внушења ђавола. Руководећи многе иноке у таком животу, свети Аполоније доживе дубоку старост и пресели се ка Господу 395. године.
НАЗАД

PayPal