Овај врло побожни и славни цар владао је од 370-395 године. Родио се у Шпанији. Чувен по роду, и знаменит по јунаштву. Најпре је био војсковођа цара Грацијана, а затим од њега постављен за цара 379 г. Константин Велики је забранио гоњење хришћана, Теодосије Велики пак отишао је још један корак даље: он је забранио у својој држави идолска жртвоприношења. Он се старао и за православну веру против јеретика. Из Цариграда је протерао аријанског епископа Димофила и сам је увео у храм Св. Апостола у Цариграду Св. Григорија Богослова. Он је толико био побожан, да се удостојио да за живота чини чудеса. Тако, желећи да се поклони светим местима у Јерусалиму, он се обуче у просто одело, и отиде у храм светог Васкрсења и закуца на врата. Један му црквењак отвори, и он уђе у храм, и - о чуда! кандила, која су дотле била сва погашена, одједном се сама сва упалише, као о неком великом празнику. Запрепашћен овим чудом, црквењак извести о томе патријарха. Патријарх пак преко молитве Богу сазнаде ко је то био. И прослави Бога.

За време његово сазван је други Васељенски Сабор 381 године, који је утврдио догматско учење о Духу Светом као Богу, једносушном са Богом Оцем и Богом Сином. Много је уопште учинио да се вера хришћанска утврди и рашири у свету.

Он је својим рукама преписао свето Еванђеље, и читао га је сваки дан.

Отишао Господу 17 јануара 395 год. у Милану. Мошти су му пренете у Цариград и ту сахрањене.

Блажени Августин казује да је цар Теодосије често говорио, да се више радује томе што је члан Цркве Божје него да је цар над целом земљом.
НАЗАД

Проверите рејтинг Црвеног календара:


PayPal