Свети Јевтимије Исповедник, епископ сардијски

СВЕТИ Јевтимије живљаше у време царовања Константина и Ирине, и својим монашким животом сијаше као лучезарна звезда у Цркви Христовој. Због тога он би удостојен епископског чина. Учествовао је на Седмом Васељенском Сабору, на коме се неустрашиво свим бићем борио против јеретика иконобораца. Цареви га слали у разне мисије ради свршавања државних народних послова.

Но када се зацари Никифор, свети Јевтимије, заједно са другим православним епископима, би послан у прогонство у западну Паталареју, тобож због насилног монашења неке девојке. И од тога времена па све до своје мученичке кончине он се више не врати у своју епархију. Након двадесет девет година, када на престо грчкога царства ступи звероподобни Лав, свети Јевтимије би доведен из прогонства и изведен пред цара ради саслушања односно иконопоштовања. По обичају свом, свети Исповедник неустрашиво изобличи јеретичко безбожје и цару мучитељу изрече у лице анатему и одлучи га од Цркве. Цар се страховито разгњеви на Исповедника, и поново га посла у заточење, и то у град Ас.

Убрзо затим цар Лав би збачен с престола и погибе од мача. На престо ступи Михаил Муцави. За време овог цара свети Јевтимије би доведен из Аса и примораван да се одрекне иконопоштовања. Али свети Исповедник као громом порази цара тиранина викнувши му на сав глас у лице: "Нека је анатема сваки који се молитвено не клања Господу нашем Исусу Христу на икони изображеном!"

Због тога блажени Јевтимије би бијен, а потом послан у прогонство на Акрит. Тамо он би бачен у најмрачнију тамницу. Онда га ставише на жестоке муке: растегоше га између четири стуба и дуго време тукоше воловским жилама, те му се тело покри мноштвом страховитих рана и сво отече као мех. После тога свети Исповедник поживе још седам дана, па предаде свету душу своју у руке Богу, засијавши при издисају јаче од сунца.
НАЗАД

PayPal