Основні правила Великого посту

Це особливий момент у житті християн, коли вони добровільно обмежують себе в їжі, розвагах, тілесних задоволеннях і зосереджуються на духовному житті, на молитвах і спілкуванні з Богом. Проте багато людей, не вдаючись в суть посту, просто обмежують себе в їжі, і для них піст перетворюється на півтора місяця важкої і безглуздої дієти. Це абсолютно неправильно.

"Значення посту полягає не у стриманості у їжі, а в усуненні гріхів. І хто обмежує піст тільки стриманістю в їжі, той ганьбить його .... Що користі, коли ми стримуємося від птиці і риби, а гриземо і з'їдаємо братів", - святий Іоанн Золотоуст.

Завжди радійте!

Багато людей напередодні посту починають перйматися думками: як я проживу 40 днів без нормальної їжі і як вистою такі довгі церковні служби? Однак Богу, як би це не звучало банально, потрібні не наш шлунок або ноги, а наше серце. Він бачить наші недоліки і наше щире бажання служити йому, бо постійні думки про Бога – це і є радість для нього. А довгі церковні служби потрібно сприймати як зразки середньовічної духовної поезії і філософські роздуми про місце людини у вічності, а ще як єдність із іншими вірянами. Не ходіть похмурими, радійте.

Частіше моліться

Це не означає, що молитися потрібно всі 24 години на добу, просто під час посту молитві потрібно приділити трохи більше часу, ніж у звичайні дні. Постарайтеся відійти від комп'ютера на півгодини раніше і прочитати вечірні молитви. В дорозі можна прослухати або прочитати Псалтир. А ще додати до списку молитов ще одну – молитву преподобного Єфрема Сирина.

Ходіть до храму

Ми постійно зайняті домашніми турботами, роботою, і часто нам просто ніколи молитися протягом дня. І все ж варто перед роботою чи після неї зайти до храм хоча б на частину служби, тим більше що під час Великого посту богослужіння відбуваються щодня від ранку до вечора. Вони допомагають людині забути свої мирські турботи і тривоги і зануритися в інше, духовне життя, налаштуватися на нього і відчути всім серцем.

Щиро покайтеся в своїх гріхах

Під час посту потрібно покаяння і душевне очищення. Якщо людина не бажає усвідомити свої гріхи і щиро покаятися в них, то можна і не починати постити, оскільки це буде просто марна трата зусиль.

Стежте за здоров'ям

Необхідно дбати про своє здоров'я. Якщо у вас є важкі захворювання, особливо такі, які пов'язані зі шлунково-кишковим трактом або обміном речовин, то жорсткі обмеження в їжі можуть лише завдати шкоди. Якщо в результаті посту у вас трапиться виразка шлунка, то це ніяк не наблизить вас до Бога, тому до виконання церковного статуту потрібно ставитися розважливо. Якщо є проблеми зі здоров'ям, священик чи духівник може благословити послаблення посту, але тільки в конкретному випадку. Або сама людина вибирає для себе пост, який для неї можливий, але його потрібно обов'язково дотримуватися всі 40 днів.

Обмеження в їжі

Великий піст – найсуворіший з усіх постів, під час якого не можна вживати тваринні, молочні, рибні продукти (морепродукти) і яйця. В середу і п'ятницю посту ще жорсткіше – дозволяється тільки пити воду і їсти сухарі. Потрібно пам'ятати, що все це ми робимо в ім'я страждань Ісуса Христа, який перетерпів страшні муки заради нашого спасіння.

Що стосується алкоголю, то його вживати не можна – це згубна пристрасть. Але в статуті православної церкви є настанови, в які саме дні у Великий піст можна вжити трохи червоного вина.

Солодощі в пост дозволяються, але тільки рослинного походження, і дуже обережно слід вживати цукор, оскільки його надмірна кількість може спровокувати різні захворювання.

Робіть добро

Слід менше думати про те, що ти будеш їсти на обід, а більше – про своїх близьких. Зосередженість на власному духовному стані не повинна перетворитися на байдужість до оточеня. Під час посту любов до Бога завжди супроводжується любов'ю до людей. На зекономлені на пісному харчуванні гроші можна купити рукавички для безпритульної людини або іграшку в дитячий будинок. Розмовляйте з людьми, які потребують вашої уваги і співчуття, допомагайте їм, не відмахуйтеся від чужих проблем. Але увага до людей не означає, що їм потрібно у всьому догоджати. Наприклад, якщо вас запрошують в гості саме в той час, коли вам необхідно бути на службі, – зумійте перенести зустріч на більш пізній час або на інший день, а якщо спробують нагодувати м'ясними стравами, вмійте ввічливо відмовитися, не бійтеся образити близьких, вони мусять вас зрозуміти.

Під час посту кожному треба спокійно проаналізувати своє життя, ставлення до близьких людей і до всього оточення, зрозуміти свої помилки, подумати, як їх виправити, як стати кращими, чистішими, добрішими, позбутися від злості і ненависті.

Що стосується дітей, то їм церква послаблює пост, а якою мірою – вирішувати батькам. Важливо, щоб сама дитина розуміла, для чого потрібен піст і взяла на себе зобов'язання посту. Батьки можуть, наприклад, обмежити комп'ютерні ігри, телевізор, користування мобільним телефоном, заборонити дискотеки і так далі. Дитина повинна розуміти, навіщо вона протягом 40 днів обмежує себе в розвагах, над чим їй потрібно задуматися і над чим працювати, щоб стати кращою. Адже головна суть посту – це очищення від гріхів.