17.10.2021
Јулијански (стари) календар:
04.10.2021
Pred. Април Next
PayPal
Pred. 2015 Next


Свети свештеномученик Јеротеј

Свети свештеномученик ЈеротејБио друг светом Дионисију Ареопагиту, и нешто после Дионисија примио веру Христову од апостола Павла. Доцније га овај апостол постави за епископа атинског. У време успенија Пресвете Богородице и Јеротеј се јавио у Јерусалиму и учествовао у погребу. Својим божанственим појањем приведе многе к срдачном умиљењу и показа себе као мужа надахнута свише. Много се потруди на делу јеванђелском, многе незнабошце обрати к истини, добро управи стадо своје словесно, и најзад мученички сконча за Христа, који му даде двојак венац у царству Свом небеском, венац јерарха и венац мученика.

Свети Стефан Штиљановић

Свети Стефан ШтиљановићДеспот српски. Родом из Паштровића. Управљао српским народом у претешким приликама борећи се храбро против Турака и Латина. Праведник Божји и родољуб, овај дивни кнез може се успоредити са светим Александром Невским или са светим краљем Јованом Владимиром. Упокојио се почетком XVI века (по некима 1515. године). На гробу његовом појављивала се ноћу светлост, према којој су и пронађене његове свете мошти, које су дуго почивале у фрушкогорском манастиру Шишатовцу, па су за време Другог светског рата пренете у Београд и положене у Саборну цркву поред тела кнеза Лазара. Његова жена Јелена видећи нетљене мошти Стефанове и чудеса од истих, замонаши се и предаде подвигу до смрти.

Свети преподобни Амон

Мисирац родом, и по занимању виноградар. Његови сродници и преко његове воље оженише га, но он не хте са женом живети, него је од првога дана назва сестром и посаветова је, да заједно са њим чува девственост своју ради вишег блага на небесима. И тако би са женом осамнаест пуних година. После, по договору, жена основа женски манастир у дому њиховом, а Амон оде у Нитријску пустињу, где се преда подвигу отшелничком. Велике дарове прозорљивости и чудотворства прими од Бога због чистоте срца свога. Неки муж и жена доведоше му побеснела сина да би га излечио молитвом. А Амон не хте никако. Но после дугог наваљивања родитеља, рече Амон: „У вашим је рукама и болест и здравље детета вашег. Вратите оној удовици (и рече јој име) вола украденог, и оздравиће син ваш”. Ужаснути родитељи оваквом прозорљивошћу светитеља признаше свој грех и обећаше чим дођу дому вратити украденог вола. Тада се Амон свети помоли Богу, и оздрави дете. Амон је био присни друг светог Антонија Великог. Када Амон сконча у Нитрији око 350. године, виде свети Антоније из своје келије душу Амонову у висинама и рече братији: „Данас се представи авва Амон, ево видим душу његову свету како је ангели носе на небо”.

Свети преподобни Павле Препрости

Свети преподобни Павле ПрепростиДо своје шездесете године живео у свету као жењен човек. Затекавши своју жену у греху, он остави све, оде у пустињу светом Антонију, и прими монаштво од овога. Иако је био прост и некњижеван, доспео је до таквог духовног савршенства, да је у свакоме човеку видео душу каква је, као што обични људи виде тело један другога. И чудотворац беше велики, и у неким случајевима превазиђе и светог Антонија. Скончао у дубокој старости, 340. године, и преселио се у радост ангелску.

Свети преподобномученик Петар, презвитер Капетолијски

Свети преподобномученик Петар, презвитер КапетолијскиСВЕТИ Петар је рођен и одгајен у граду Капетолији. Био је жењен и имао троје деце; одликовао се мудрошћу и разборитошћу, и многе обратио на пут Истине. Касније он прими монаштво, и против своје воље би постављен за презвитера од стране епископа Бостриског.[27] Као хришћанског учитеља агарјани га ухватише и одведоше у Дамаск на мучење. Када му одсекоше језик, он после тога стаде говорити још јасније. Затим му одсекоше десну руку и обе ноге, ископаше му очи, приковаше на крст, и најзад му одсекоше главу, па тело у огњу сажегоше и у реку бацише.

Свети Гурије епископ Казански и Варснуфије епископ Тверски

Свети Гурије епископ Казански и Варснуфије епископ ТверскиПреподобни Гурије, у свету Григорије, родио се у граду Радоњежу од мањих бојара Руготиних. Као младић Григорија службоваше код књаза Јована Пењкова. Беше Григорије тих и кротак по нарави; у цркву често иђаше; молитву и пост држаше: милостињу и остале врлине упражњаваше. Тиме Григорије стече љубав и поштовање свога господара, и овај му повери на управу сав дом свој. Преподобни Варсануфије, у свету Јован, беше из града Серпухова, син свештеника Василија. Још као мален он би научен читати и писати, и читаше Свето Писмо. Али пре но што постаде пунолетан, Јован допаде ропства код Кримских Татара. Покоравајући се вољи Господњој, он веома усрдно обављаше послове које му налагаху. Иноверци, видевши да је Јован благодушан, смирен и вредан, и да без роптања извршава послове, дивљаху му се, и дозволише му да се слободније креће.

Света мученица Домнина и њене кћери Вирина (Вероника) и Просдока

Света мученица Домнина и њене кћери Вирина (Вероника) и ПросдокаДомнина беше знатна и богата Антиохијанка. Она и њене кћери, испуњене љубављу к Богу и божанском ревношћу, оставише своју постојбину и сроднике и отидоше у Едесу. Тамо их незнабошци ухватише, и под војничком стражом упутише натраг у Антиохију А када путем војници седоше да обедују, свете жене се помолише Богу, па се бацише у оближњу реку, и тако скончаше, јер овако расудише: боље је из љубави према Господу погинути у води и чисте изаћи пред Њега, него живе остати у рукама безаконих незнабожаца. To ce догодило почетком четвртога века, око 306. године.

Свети мученик Давикт и кћер његова Капистенила

Свети мученик Давикт и кћер његова КапистенилаДавикт бејаше епарх града Ефеса за царовања цара Максимијана. А када цар Максимијан затражи од Давикта кћер његову Калистенију себи за жену, Давикт га одби, пошто није хтео да кћи његова буде супруга незнабожног идолопоклоника. Због тога лишише Давикта положаја, одузеше му имање, прогнаше у Мелитину, и тамо му главу одсекоше. Калистенија се најпре кријаше у Никомидији, затим отпутова у Тракију, и настани се код неке жене, чију кћер болесну на очима она исцели молитвом. После Максимијанове смрти Калистенија оде к супрузи новога цара Ликинија Констанцији, сестри цара Константина Великог, која беше хришћанка, и исприча јој све о себи. Царица је с љубављу прими, и поможе јој да јој се врати имање њенога оца, одузето од стране Максимијана. Добивши имање натраг, Калистенија га раздаде сиромасима. Свето пак тело свога оца она пренесе из места заточења Мелитине у Асију, у Ефес. Ту она подиже храм у спомен његов и у њему положи свете мошти његове. Сама пак остало време свога живота она проведе свето апостолски, и отиде ка Господу.

Свети мученици Гај, Фавст и Херимон

Свети мученици Гај, Фавст и ХеримонОви свети мученици беху ученици светог Дионисија Александријског и служитељи Господа нашега Исуса Христа. Свети Гај и Фавст бише прогнани са учитељем својим, и после многих мука скончаше мученички. Јевсевије пак и Херимон, после изгнанства светог Дионисија, уз помоћ Божију посећиваху свете мученике по тамницама и сахрањиваху тела њихова. Тако доживеше до царовања цара Декија. За исповедање вере Христове они претрпеше жестока мучења, али остадоше непоколебљиви. Многе незнабошце они научише Христовој вери, и крстише их у име Оца и Сина и Светога Духа: једне тајно а друге јавно. Затим они бише ухваћени и посечени мачем, и предадоше блажене душе своје Господу, од кога примише венце мучеништва. Са Св. Дионисијем пострадало свега 8 мученика.

Света преподобна Јелисавета, Српска кнегиња Јелена Штиљановић

Света преподобна Јелисавета, Српска кнегиња Јелена ШтиљановићСУПРУГА Св. Стефана Штиљановића, о којој се опширније говори у Житију мужа њеног (под данашњим датумом).

Свети Владимир Јарославич, кнез новгородски

Свети Владимир Јарославич, кнез новгородскиСИН Јарослава Владимировича Мудрога од супруге његове Индигерде, у монаштву Ане.[25] Био одважан и храбар ратник, но уједно с тим и равноапостолни поборник православне вере. Он је подигао у Новгороду Софијску саборну цркву. Преставио се 1052. године. Свете мошти његове и његове мајке свете Ане почивају у Софијској саборној црквн у Новгороду.

Свети преподобни Јован лампадски

Свети преподобни Јован лампадскиРOДOM са Кипра, из села Лампадос. Још од детињства постао сасуд благодати Светога Духа. Одбио сва наваљивања својих родитеља да се ожени; но завишћу ђавољом ослепео. И поред тога он је говорио: "Ако се и лиших телесних очију, али имам очи душе да гледам славу Господњу". Иако слеп, удаљио се са својим послушником Јованом у самоћу на строге подвиге, и тако провео 12 година, добивши и дар чудотворства. Провидео своју кончину на три дана; мирно се упокојио у Господу. На Кипру постоји манастир са његовим именом.

Свети мученик Евдемоз, католикос Грузијски

Свети мученик Евдемоз, католикос ГрузијскиГрузија

Април 2015
ПоУтСрЧеПеСуНе
  Свети новомученик Никола Караман
1
вода
Свети мученик Лолион
2
вода
Свети мученици Филимон и Домнина
3
вода
Свете мученице Калиника и Василиса
4
уље
+++ Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети
5
риба
Свети мученици Стефан и Петар
6
вода
Свети преподобни Сенуфије знаменоносац
7
уље
Свети мученик Пулије
8
вода
Велики четвртак (Тајна вечера)
9
уље
+++ Велики петак
10
сухоједење
Велика субота
11
сухоједење
+++ Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс
12
мрс
Свети преподобни Стефан чудотворац
13
мрс
+++ Васкрсни уторак
14
мрс
Света дјева-мученица Теодосија (Теодора)
15
мрс
Свети преподобни Нектарије Бјежецки
16
мрс
 Свети преподобни Зосима Вербозомски
17
мрс
Свети мученик Зинон
18
мрс
Светих пет новомученика Георгија, Мауила, Теодора, Георгија и Михаила
19
мрс
Свети преподобни Левкије
20
мрс
Свети новомученик Јован лађар
21
мрс
Свети новомученици Рафаило архимандрит и Никола ђакон
22
уље
Свети новомученик Дима
23
мрс
Свети преподобни Јевтимије иХаритон Сјанжемски
24
уље
Свети Василије, епископ Рјазански
25
мрс
Свети мученик Елевтерије Персијанац
26
мрс
Свети новомученик Димитрије Пелопонески
27
мрс
Свети Леонид епископ Атински
28
мрс
Свети новомученик Јосиф
29
уље
Свети преподобни Макарије Нотарас, епископ Коринстски
30
мрс
   

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Април , 2015
04.04.2015 Пун месец (уштап)
11.04.2015 Последња четврт
18.04.2015 Млад месец (младина)
26.04.2015 Прва четврт