05.10.2022
Јулијански (стари) календар:
22.09.2022


Pred. Фебруар Next
PayPal
Pred. 2015 Next

Свети свештеномученик Фока, епископ синопски

Свети свештеномученик Фока, епископ синопскиОд младости подвизавао се у свим хришћанским добродетељима. Као епископ у своме месту рођења, у граду Синопу, на обали Црнога мора, примером и речима божанским утврдио правоверне у вери, и обратио у веру праву многе идолопоклонике. Окамењени незнабошци беху испуњени гневом на Фоку светога. И Господ предочи Фоки мученичку кончину кроз једну визију. Наиме: виде Фока голуба светла како слети с неба носећи у кљуну своме красан венац, од цвећа, и како спусти на главу његову. И чу Фока глас од голуба: „Чаша твоја напуни се, и треба да је испијеш!” Из те визије сазнаде угодник Божји, да му треба ускоро за Христа пострадати. И не устраши се, него с благодарношћу Богу припремаше се за муке. Ускоро после тога неки кнез Африкан узе Фоку на истјазање, наложи на њега љуте муке; све му тело испребија и израњави, па после тамновања баци га у кључалу воду, у којој овај храбри Христов војник сконча земни живот и пресели се у радост Господа свога. Пострада у време цара Трајана.

Свети пророк Јона

Свети пророк ЈонаЖивео на преко осам стотина година пре Христа. У његовом животопису вели се, да је он био син оне удовице у Сарепти Сидонској, кога пророк Илија васкрсе из мртвих. Својим тридневним пребивањем у утроби кита свети Јона предображавао је тридневно пребивање Христа у гробу, а спасењем из утробе кита - васкрсење Господа из мртвих. Остало све о овом дивном пророку треба прочитати у књизи пророка Јоне.

Свети мученик Фока Баштован

Свети мученик Фока БаштованЗемљак свештеномученика Фоке. У Синопу близу Црног мора имао Фока башту, коју је сам обрађивао. Плодовима своје баште он је гостио све мимопролазнике не пропуштајући да им и душу угости словом Божјим. Но чу за њега кнез, мучитељ хришћана, и посла војнике да га убију. Фока угости војнике тако срдачно, да се они устезаху да га убију. Но по његовој молби они извршише заповест и одсекоше му главу. На томе месту, а на његовим чудотворним моштима, ускоро је подигнут храм његовог имена. Светог Фоку нарочито морнари поштују, и призивају у помоћ сви путници на мору. Пострада 320. године.

Свети преподобни Козма Зографски

Свети преподобни Козма ЗографскиПореклом од племићке фамилије бугарске. Кад су га родитељи хтели оженити, побегне у Свету Гору. Отшелник и чудотворац. Подвизавао се у пештери близу манастира Зографа. У више махова јавила му се Пресвета Богородица. Највећи зографски подвижник и чудотворац. Страшна келија, у којој се Козма ћутке подвизавао и борио с демонима, постоји и данас северозападно од манастира Зографа. Видовито гледао духом и описивао догађаје у даљини времена и простора. Скончао у старости, 22. септембра 1323. године и после многотрудног живота преселио се у радост Господа свога.

Свети Петар Милостиви

Свети Петар МилостивиУгодник Божји из VI века.

Свети Јона, презвитер

Свети Јона, презвитерОтац светог Теофана, писца канона и светог Теодора Начертаног. Чудотворац. Скончао у манастиру Светог Саве Освећеног у IX веку.

Светих двадесет шест преподобномученика Зографских, пострадалих од латина за исповедање Православља

Светих двадесет шест преподобномученика Зографских, пострадалих од латина за исповедање ПравослављаСветогорски монаси подвижници из бугарског манастира Зографа пострадаше за исповедање свете вере Православне, спаљени од јеретика Латина и латиномислећег цара Михаила VIII Палеолога и патријарха Јована Века (око 1282. године) у једној кули (пиргосу) манастира Зографа. Данас се врши шихов спомен (као и у прву недељу по Недељи Свих Светих), а опширније о њима говори се под 10. октобром, када се слави дан њиховог страдања.

Свети Софроније, епископ вратчански у Бугарској

Свети Софроније се родио 1739. године у бугарском градићу Котелу и на крштењу добио име Стојко (Владислављев). У својој деветој години ступио је у црквену школу, по завршетку које ожени се и буде рукоположен за свештеника (1762. године). Проповедао је народу реч Божију и учио децу науци Господњој у црквеној школи...

Свети мученици Исак, Мартин и Николај

Верујући у Господа Христа оклеветани од незнабожаца, и зато мучени, те најзад пострадали мачем посечени.

Фебруар 2015
ПоУтСрЧеПеСуНе
      Свети преподобни Козма Христостомат
1
мрс
Света мученица Ана
2
мрс
Свети Зосим, епископ сиракуски
3
мрс
Свети преподобни Јосиф Освећени
4
мрс
Света два мученика
5
мрс
Свети мученик Јован Казански
6
мрс
Свети Кастин
7
мрс
Свети Јосиф исповедник, архиепископ солунски
8
мрс
Свети преподобни Петар
9
мрс
Сви свети пустињаци
10
мрс
Свети новомученик Димитрије хијонски
11
вода
Свети преподобни Зинон
12
мрс
Свети преподобномученик Илија Ардунис
13
вода
Свети преподобни Давид, Симеон и Георгије, оци Митилински
14
мрс
Свети преподобномученик Гаврило
15
мрс
Свети мученици Павле и Симон
16
бели мрс
Свети мученик Теокист
17
бели мрс
Свети мученици Евагрије и Макарије
18
бели мрс
Свети преподобни Јован
19
бели мрс
Свети мученик Теопемпт и дружина његова
20
бели мрс
Свети мученик Пергет
21
бели мрс
Свети преподобни Роман
22
бели мрс
Свети преподобни Лонгин Корјажемски
23
уље
Свети благоверни кнез Всеволод-Гаврило, Псовски чудотворац
24
уље
Свети Урбан, епископ Римски
25
вода
Свети преподобни Акепсим
26
уље
Свети новомученик Георгије кројач
27
вода
Сабор светог апостола и еванђелиста Јована Богослова у Дијаконисима
28
уље
 

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Фебруар , 2015
03.02.2015 Пун месец (уштап)
11.02.2015 Последња четврт
18.02.2015 Млад месец (младина)
25.02.2015 Прва четврт