18.10.2024
Јулијански (стари) календар:
05.10.2024


Pred. Октобар Next
PayPal
Pred. 2024 Next

Света мученица Харитина

Света мученица ХаритинаКао сироче у детињству би посвојена од некога угледна човека и хришћанина Клаудија, који је васпита као своју рођену кћер. Харитина беше кротка, смерна, послушна и ћутљива. Учаше се закону Божјем дан и ноћ, и завешта се проживети век у девству као права невеста Христова. Но како Харитина и друге обраћаше вери Христовој, чу за њу намесник цара Диоклецијана, неки Дометијан, и посла војнике, те је узеше од њенога поочима и изведоше пред суд. Упита је судија: „Истина ли је, девојко, да си хришћанка, и да и друге обмањујеш приводећи их тој нечестивој вери?” Одговори Харитина храбро: „Истина је, да сам хришћанка, а лаж је, да друге обмањујем, него заблуделе изводим на пут истине приводећи их Христу мојему”. Зли судија нареди, те јој косу ошишаше и жар на главу посуше. Но Божјом силом девица би сачувана. Бацише је у море, но Бог је избави из мора. Везаше је за точак и почеше окретати, али ангел Божји устави точак и Харитина оста неповређена. Тада пакосни судија посла неке развратне младиће, да је оскврне. Страхујући од бешчешћа, света Харитина помоли се Богу, да јој прими душу пре него би они развратници оскврнили њено тело девојачко. И док се клечећи мољаше Богу, изиђе душа из ње и пресели се у бесмртно Царство Христово.

Свети свештеномученик Дионисије, епископ александријски

Свети свештеномученик Дионисије, епископ александријскиРођен у Александрији од знаменитих незнабожачких родитеља и васпитан на грчкој филозофији, потом и код Оригена. Као младић прочита посланице апостола Павла, поверова у Христа и крсти се од Димитрија тадашњег епископа у Александрији. Постане епископ у истом том граду 247. године и послужи Богу и народу Божјем као прави пастир, и то под врло мучним околностима. Споља црква беше гоњена од незнабожаца, а унутра раздирана од јеретика. При том још удари чума, која сатираше људе кроз неколико година. Три године проживе ван Александрије, склоњен верним, да не би пре времена погинуо. За те три године он је писао многе посланице и друге саставе пастви својој, поучавајући је и храбрећи у држању Православља. Међу његовим списима налазе се и четири канона, које је Црква прихватила. Исто тако и њихово писмо против Новацијана сматра се канонским писмом. Управљао црквом седамнаест година и упокојио се 265. године.

Свети преподобни Евдоким Ватопедски

Свети преподобни Евдоким ВатопедскиКада су 1847. године у Ватопеду оправљали костурницу, нађу мајстори мошти некога човека у ставу клечећем и са иконом Пресвете Богородице на прсима и рукама. Необично диван мирис разлио се од тих моштију. Не знајући ни ко је био тај свети муж ни кад је живео, монаси му даду име Евдоким, и мошти његове пренесу у цркву, где и данас стоје. Од тих моштију догодила су се многа чудесна исцељења. На сребрном ковчежићу и сад стоје изрезане речи: „Овај ковчежић изради за чесну главу светог Евдокима монах Гаврил, кога је овај светитељ исцелио од тешке болести”.

Свети преподобни Дамјан

Свети преподобни ДамјанПечерски прозорљивaц и чудотворaц из XI века.

Света мученица Мамехта Персијска

Света мученица Мамехта ПерсијскаРодом из Персије, света мученица Мамелхта беше најпре жречица при храму незнабожачке богиње Артемиде. Једном она виде у сну анђела Божјег који јој изложи тајне вере Христове. Пробудивши се, она исприча сан својој сестри која беше хришћанка. Сестра је одведе епископу. Епископ је крсти. Али незнабошци, сазнавши да је њихова жречица примила веру Христову, засуше је камењем и убише док је још носила белу одећу крштења, па тело њено бацише у једну врло дубоку јаму, одакле га хришћани једва с муком извукоше и чесно сахранише. Касније епископ тога града, у коме света Мамелхта мученички пострада, измоли од Персијског цара дозволу да разруши храм незнабожачке богиње Артемиде и на његовом месту подигне цркву у име свете Мамелхте. У тој цркви би положено свето тело свете мученице Мамелхте. При преносу ових светих моштнју догодише се од њих многа чудеса и исцељења, те многи незнабошци повероваше у Христа.

Свети преподобни Јеремија печерски

Свети преподобни Јеремија печерскиИ света Руска земља почаствована је пророком Јеремијем, не старим него новим; о том новом Јеремији ми ћемо овде и говорити. Блажени отац наш Јеремија Печерски доживе дубоку старост; он је памтио чак и крштење земље Руске, које је било у дане благоверног великог књаза Владимира, јер тада и сам блажени Јеремија би просвећен светим крштењем. Након доста година после тога ое дође у свети манастир Печерски к преподобним оцима нашим Антонију и Теодосију, и прими велики анђелски образ - схиму, и у њему се богоугодно подвизаваше подражавајући живот светих отаца...

Свети преподобни Матеј печерски

Свети преподобни Матеј печерскиБлажени отац наш Матеј Печерски беше не само именом сличан првоме међу Еванђелистима, него као што еванђелисту Матеју би дано да види Етиопску земљу и изобличава житеље њене за неверје, тако и овај блажени, монахујући у светом манастиру Печерском у дане светих првоначалника ове обитељи, за своје превелике подвиге доби од Бога такав дар: да јасно види лица подземних етиопљана - демона, да изобличава потајне сплетке њихове и да их открива на велику корист оних који се спасавају ...

Свети преподобни Козма

Игуман манастира на реци Сагариси, у Витинији; преставио се у десетом столећу. (Имао страшно виђење).

Света преподобна Харитина

Света преподобна ХаритинаПреподобна Харитина беше из кнежевског Литовског рода; у тешко по Литву време она се пресели у Новгород. Тамо ступи у манастир светих првоврховних апостола Петра и Павла, што је на Синичјој гори. Због свог добродетељног живота она би изабрана за игуманију обитељи. Упокоји се ова света богоугодница у тринаестом веку. Свете мошти њене покоје се у гробљанској цркви Петропавловске обитељи.

Света преподобна Методија

Која се подвизавала на острву Кимолу

Свети преподобни Григорије хандзојски

Свети преподобни Григорије хандзојскиНастојатељ грузинских манастира: Хандзојског и Шат - берде; преставио се 991. године, у 102. години свога живота.

Преподобни очеви и мајке из Кларјетија

Преподобни очеви и мајке из КларјетијаГрузија

Октобар 2024
ПоУтСрЧеПеСуНе
 Свети мученици Елисбар и Шавле
1
мрс
Свети Теодор, кнез јарославски
2
вода
Свети мученици Артемидор и Тал
3
мрс
Света мученица Васа
4
вода
Свети мученици Исак, Мартин и Николај
5
мрс
Света преподобна Ксантипа
6
мрс
Свети преподобни Галактион вологодски
7
мрс
Свети Арсеније велики, католикос грузијски
8
мрс
Свети Tихон патријарх московски
9
уље
Чудесно виђење и онемелост светог пророка Захарије, оца Светог Јована Претече
10
мрс
Свети преподобни Иродион илојезерски
11
уље
Свети Онуфрије, чудотворац Гаресјански
12
мрс
Светих хиљаду мученика
13
мрс
Свети Мелхиседек, католикос-патријарх Грузијски
14
мрс
Свети Пајсије I Јањевац-Књигољубац, патријарх српски
15
мрс
Свети мученик Теотекно
16
вода
Свети мученик Евдемоз, католикос Грузијски
17
мрс
Преподобни очеви и мајке из Кларјетија
18
вода
Света мученица Еротида
19
мрс
Преподобни Јосиф, чудотворац грузијски
20
мрс
Свети преподобни Трифон вјатски
21
мрс
Свети преподобни Петар Галатијски
22
мрс
Преподобни Амброзије оптински
23
вода
Свети преподобни Теофан, испосник печерски
24
мрс
Свети мученик Диоскор
25
вода
Свети Антоније метрополита кондидски и ученик његов монах Јаков Старији
26
мрс
Свети Игњатије Агалијан, архиепископ
27
мрс
Свети Јован, епископ суздаљски
28
мрс
Света благоверна Евпраксија
29
мрс
Свети мученик Козман
30
вода
Свети преподобни Симеон и Теодор и преподобна Ефросинија
31
мрс
   

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Октобар , 2024
02.10.2024 Млад месец (младина)
10.10.2024 Прва четврт
17.10.2024 Пун месец (уштап)
24.10.2024 Последња четврт