01.06.2024
Јулијански (стари) календар:
19.05.2024


Pred. Јун Next
PayPal
Pred. 2024 Next

Свети мученик Патрикије епископ бруски, са три презвитера

Свети мученик Патрикије епископ бруски, са три презвитераПострадали за веру Христову у време Јулијана Одступника у Бруси азијској. Намесник царски Јуније доведе ове светитеље до врућих вода и упита Патрикија: „Ко створи ове лековите воде, зар не наши богови Ескулап и други, којима се ми клањамо?” Одговори свети Патрикије: „Ваши су богови демони, а ове воде као и све остало створио је Христос Господ и Бог наш”. Онда упита намесник: „А да ли ће те твој Христос спасти, ако те ја бацим у ову врелу воду?” Одговори светитељ: „Ако хоће, Он ме може сачувати цела и неповређена, премда бих ја желео, да се у тој води разрешим од овог временског живота, да бих са Христом вечно живео; но нека буде на мени Његова света воља, без које ни влас не отпада са главе човекове!” Чувши ово намесник нареди те Патрикија бацише у врелу воду. Вреле капље прснуше на све стране и ожегоше љуто многе присутне, но светитељ Божји, на чијем језику беше непрестана молитва, оста неповређен као да стајаше у хладној води. Видећи ово, намесник разјари се од срама и нареди, да се и Патрикију и осталој тројици његових презвитера одсеку главе секиром. Тада незлобиви ови следбеници Христови очиташе молитву и положише своје главе под секиру џелатску. Када им главе беху одсечене, душе њихове веселе узнеше се у светло царство Христово, да вечно царују.

Свети Јован епископ готски

Свети Јован епископ готскиБи епископ у Грузији, но када тамошњи каган татарски поче мучити хришћане, он се удаљи на четири године међу Готе у Бесарабију. (Готска епархија образована за време Константина Великог). Чувши о смрти кагановој, врати се на службу своју и руковођаше паству своју ревносно и богоугодно. Пред смрт своју рече: „Кроз четрдесет дана одлазим да се судим са каганом” (тј. кроз смрт иде пред престо Божји). И тако би. Четрдесетога дана представи се и оде ка Господу. Упокоји се мирно у VIII веку.

Свети кнез Јован Вологодски

Свети кнез Јован ВологодскиЧудотворац. Богобојажљив и благочестив одмалена он би од свога стрица, кнеза Јована Васиљевића, вргнут у тамницу са својим братом Димитријем, где проведоше пуне тридесет две године. Пред смрт се замонаши Јован и доби име Игњатије.

Свети мученик Колут (Аколут)

Свети мученик Колут пострада за царовања Максимијанова. Рођен у египатском граду Тиви, он за исповедање вере Христове би ухваћен и изведен пред царског намесника. Намесник нареди да му о врат привежу велики камен, па главачки обесе, и онда туку. Мучен тако, свети мученик говораше: Ја желим блаженство будућег живота, и ради тога трпељиво подносим батине и страдања.

Свети преподобни Корнилије, Комљенски чудотворац

Свети преподобни Корнилије, Комљенски чудотворацБојарски син; служио на двору великога кнеза Василија Тамног; затим се замонашио у Кирило-Бјелозерском манастиру. Ту је млади монах ревносно испуњавао манастирска послушања, бавећи се уз то и преписивањем богослужбених књига. Да би се што боље научио монашком труду, он је странствовао по манастирима и пустињама; живео у усамљеничком молитвеном тиховању у Новгородским и Тверским пустињама, трпећи Христа ради глад и жеђ, жегу и мраз. У Комељској шуми, у Вологодској епархији, он 1498. године основа манастир. Жалостива и милостива срца, преподобни се много трудио око сиротиње, нарочито за време глади у том крају. Преставио се преподобни 1537. године. Свете мошти његове почивају у Комељској обитељи.

Свети преподобни Сергије Шухтовски

Свети преподобни Сергије ШухтовскиРодом из Казана; из детињства волео молитву и пост; путовао у Палестину, Цариград, Новгород, Соловецки Манастир, и најзад примио монаштво у Шухтовској обитељи, у Новгородској епархији. За свети живот удостојен од Бога дара прозорљивости и чудотворства. Упокоји се преподобни 1609. године. Свете мошти његове почивају у Покровској цркви Шухтовске обитељи.

Света мученица Киријака

За исповедање вере Христове скончала у огњу.

Света мученица Теотимија

Света мученица ТеотимијаПострадала за Господа мачем посечена.

Свети мученик Филетер

Једном када Диоклецијан допутова у Никомидију, неки незнабошци га обавестише о једном хришћанину. Цар одмах посла по њега; и овај би доведен пред цара на суд. Када га цар угледа, би силно поражен; јер светитељ беше висок растом и веома леп; коса и брада му беху дивне златасте боје, са прекрасним пресијавањем. Задивљен, цар га назва богом а не човеком...

Свети мученици тринаест Кипарских монаха из манастира Кантаре

Свети мученици тринаест Кипарских монаха из манастира КантареОвих светих тринаест монаха из манастира Кантаре на Кипру пострадаше мученички за Христа 1231. године. Дан њиховог страдања је 19. мај када се и слави на Кипру њихов спомен. Њихова су имена ова: игуман Јован, монаси: Варнава, Генадије, Герасим, Герман, Теогност, Теоктист, Јеремија, Конон, Марко и остали.

Јун 2024
ПоУтСрЧеПеСуНе
     Свети мученици тринаест Кипарских монаха из манастира Кантаре
1
мрс
Свети Довмонт (Тимотеј), кнез Псковски
2
мрс
Свети преподобни Агапит Маркушевски
3
мрс
Света мученица Софија лекарка
4
мрс
Новомученик Христов – Војник Евгеније Родионов
5
уље
Свети преподобни Киријак монах
6
мрс
Свети мученици пивски
7
уље
Свети мученици Аверкије и Јелена
8
мрс
Свети преподобни Терапонт, бјелојезерски чудотворац
9
мрс
Свети преподобни Андреј јуродиви
10
мрс
Свети мученици муж и жена
11
мрс
Свети мученик Евпл
12
риба
+++ Вазнесење Господње - Спасовдан
13
мрс
Свети мученици Шио Нови, Давид, Гаврил и Павле 1696)
14
уље
Свети преподобни Марин Ван
15
мрс
Свети преподобни Атанасије чудотворац
16
мрс
Свети Јоаникије Бокешки Митрополит Црногорско-приморски
17
мрс
Свети мученици Маркијан, Ниандар, Аполон, Иперехије, Леонид, Арије, Георгије, Слиније, Ириније и Памвон
18
мрс
Свети преподобни Јона Климецки
19
уље
Света преподобна Севастијана чудотворка
20
мрс
Свети Теодор квелтски
21
уље
Свети Јован шавтелгеантски
22
мрс
+++ Силазак Светог Духа на апостоле - Педесетница - Тројице
23
мрс
+++ Духовски понедељак
24
мрс
+++ Духовски уторак
25
мрс
Свети Антим иберијски
26
мрс
Свети благоверни кнез Мстислав-Георгије
27
мрс
Свети преподобномученици Григорије и Касијан авнежски
28
мрс
Свети Каикхосро грузијски
29
мрс
Свети Шалва гризијски
30
мрс

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Јун , 2024
06.06.2024 Млад месец (младина)
14.06.2024 Прва четврт
22.06.2024 Пун месец (уштап)
28.06.2024 Последња четврт