08.11.2023
Јулијански (стари) календар:
26.10.2023


Pred. Новембар Next
PayPal
Pred. 2023 Next

+++ Свети великомученик Димитрије - Митровдан

+++ Свети великомученик Димитрије - МитровданОвај славни и чудотворни светитељ роди се у граду Солуну од родитеља благородних и благочестивих. Измољен од Бога од бездетних родитеља, Димитрије беше јединац син њихов, због чега би с великом пажњом однегован и васпитан. Његов отац беше војвода солунски; па кад му отац умре, цар постави Димитрија за војводу на место оца. Поставивши га за војводу, христоборни цар Максимијан нарочито му препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само не послуша цара, него, напротив, јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у граду Солуну. Чувши то цар веома се огорчи на Димитрија, па када се једном враћаше из рата против Сармата, цар Максимијан сврати у Солун нарочито, да ствар испита. Призва, дакле, цар Димитрија војводу и испитиваше га о вери. Димитрије јавно пред царем призва да је хришћанин, и уз то још изобличи царево идолопоклонство. Разјарени цар баци Димитрија у тамницу. Знајући шта га чека, Димитрије уручи све своје имање своме верноме послушнику Лупу, да разда сиротињи, и оде у тамницу весео, што му предстојаше страдање за Христа Господа. У тамници му се јави ангел Божји и рече му: „Мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!” После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Тело његово узеше хришћани потајно и сахранише чесно. Из тела страдалца Христова потече целебно миро, којим се многи болесници излечише. Ускоро над моштима би подигнута мала црква. Неки велможа илирски Леонтије бејаше болестан од неизлечиве болести. Он притече моштима светог Димитрија с молитвом, и би потпуно исцељен. Из благодарности подиже Леонтије много већу цркву наместо старе. Светитељ му се јави у два маха. Када цар Јустинијан хтеде пренети мошти светитељеве из Солуна у Цариград, искочише пламене искре од гроба и чу се глас: „Станите, и не дирајте!” И тако мошти светог Димитрија осташе заувек у Солуну. Као заштитник Солуна свети Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике беде. Чудесима његовим броја нема. Светог Димитрија сматрају Руси покровитељем Сибира, који је освојен и Русији присвојен 26. октобра 1581. године.

Свети преподобни мученик Јоасаф

Ученик светог Нифонта, патријарха цариградског. Подвизавао се у Светој Гори. Имаше толику љубав према Христу Господу, да му се сви подвизи учинише као недовољни, због чега жељаше да пострада из љубави према Господу своме. Зато оде у Цариград, где јавно пред Турцима исповеди веру у Свету Тројицу и Сина Божјег. Огорчени Турци одсекоше му главу 26. октобра 1536. године.

Спомен великог земљотреса

ЗА владе цара Лава Исаврјанина би страховит и дуготрајан земљотрес у Цариграду 26. октобра 740. године, од кога се срушише многе велељепне грађевине и погинуше многи грађани. Народ схвати то као казну Божју за грехе, и мољаше се Пресветој Богородици и светом Димитрију с великим покајањем, док се Бог не смилова и земљотрес не преста. За спомен овог чудесног избављења спеван је овај дивни тропар који се пева на данашњи дан: "Христе, Боже наш, који одозго погледаш на земљу и чиниш да се сва тресе, избави нас од претње страшнога земљотреса и пошљи нам свише богату милост Твоју, молитвама Богородице, Једини Човекољупче".

Свети преподобни Атанасије Мидикијски

Преподобни Атанасије подвизавао се у Мидикијском манастиру, у Витинији, и био саподвижник светог Никите Исповедника. Пошто потпуно угоди Богу, он се престави. На његовом гробу, по заповести Божјој, из самих груди његових израсте кипарис, чије лишће исцељиваше сваку болест.

Свети преподобни Димитрије Бесарабовски

Свети преподобни Димитрије БесарабовскиРодио ce y селу Басарабов, на реци Лом, притоци Дунава, у Трновској епархији, од сиромашних родитеља. Васпитан и одгојен од њих у дубокој преданости хришћанској вери. Најпре био пастир, a no смрти родитеља отишао у један мали манастир у планини, где се подвизавао врло строго у усамљеној келији. Околни хришћани су му долазили за благослов и поуку. Осетивши крај свога живота, преподобни оде далеко у горе, и у једној дубокој раселини између стена мирно преда дух свој Богу. Касније су му нађени телесни остаци нетрулежни и пренесени у цркву његовог села Том приликом, а и касније, од његових светих моштију догађала су се исцељења. Затим му је подигнут храм у који су смештене његове чесне мошти. Месеца јуна 1774. године, мошти су му пренете из Басарабова у Букурешт и положене у Саборну цркву. Преподобни Димитрије живео и подвизавао ce y 13. веку.

Свети мученици Артемидор и Василије

АРТЕМИДОР и Василије, свети мученици, пострадаше за Господа Христа мачем посечени.

Света мученица Лептина

ЛЕПТИНА, света мученица, издахну у мукама за Христа, вучена по земљи.

Свети мученик Гликон

СВЕТИ мученик Гликон мачем би посечен за Господа Христа.

Новембар 2023
ПоУтСрЧеПеСуНе
  Свети новомученик монах Никола Двали јерусалемски
1
уље
Свети мученици Евор и Еној
2
мрс
Пренос моштију преподобног Христодула потамског
3
уље
Свети мученик Захарија
4
мрс
Свети преподобни Макарије Римљанин ('Ромеј')
5
мрс
Света мајка и њено дете
6
мрс
Света два мученика у Тракији
7
мрс
Свети мученик Гликон
8
риба
Света Прокла
9
мрс
Свети мученици Терентије, Африкан, Максим и Помпије и осталих 36 мученика из Африке
10
уље
Свети Серапион зарзмански, грузијски
11
мрс
Свети мученик Јотам Задганидзе
12
мрс
Мученици тбилиски поклани под Јелаудином
13
мрс
Света преподобна Теодотија
14
мрс
Свете мученице Кириакија, Домнина и Домна
15
вода
Благоверни Никола, сјајна звезда Грузије
16
мрс
Свети и праведни Јован, Стефан и Исаија грузијски
17
вода
Свети Доментије
18
мрс
Свети мученик Никандар
19
мрс
Свети Григорије
20
мрс
Света преподобна Марта псковска
21
мрс
Свети преподобни Онисифор печерски
22
вода
Сећање на муке светог великомученика Георгија
23
мрс
Преподобни Евтимије, Ефрем и Нестор, подвижници Дечански
24
уље
Свети Лав, патријарх цариградски
25
мрс
Свети преподобни мученик Дамаскин
26
мрс
Свети Тома Нови (Други), патријарх цариградски
27
мрс
Свети мученици Евпсихије, Неарх и Картерије
28
уље
Свети кнез етиопски Фулвијан
29
уље
Свети Севастијан (Дабовић) Џексонски
30
уље
   

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Новембар , 2023
05.11.2023 Последња четврт
13.11.2023 Млад месец (младина)
20.11.2023 Прва четврт
27.11.2023 Пун месец (уштап)