31.07.2022
Јулијански (стари) календар:
18.07.2022


Pred. Јул Next
PayPal
Pred. 2022 Next

Свети мученик Емилијан

Свети мученик ЕмилијанУ време Јулијана Одступника а у тракијском граду Доростолу беше Емилијан младић, слуга у градоначалника. Када цар Одступник поче огњем и мачем да сатире хришћанство широм Царства римског, дође царски изасланик и у Доростол, да убије хришћане. Но не нађе ни једног јединог. Обрадован тиме он даваше гозбу велику грађанима доростолским, и нареди жртвоприношење велико идолима и весеље по свему граду, дан и ноћ. Те ноћи зађе Емилијан свети по идолским храмовима, тржиштима и улицама градским, и маљем полупа све идоле. Сутрадан беше ужас у граду. Сви тражаху сокрушитеља богова својих. Ухваћен би један сељак, тога јутра виђен да пролази поред храма. Емилијан видевши да ће невин човек да страда, рече у себи: „Ако ја скријем своје дело, онда каква ми је корист од тога што учиних? Нећу ли се наћи пред Богом као убица невина човека?” Пријави се, дакле, царском изасланику и признаде све. Овај разјарен упита Емилијана, ко га наговори да то учини. Одговори мученик Христов: „Бог и душа моја заповеди ми, да сокрушим оне мртве стубове, које ви називате боговима”. Тада судија нареди да га шибају, и после шибања и других мука да га у огњу сагоре. Тако сконча свој земни живот свети Емилијан и пресели се у небесни 18. јула 362. године.

Свети преподобни Памво

Свети преподобни ПамвоМисирац и подвижник на гори Нитријској. Савременик светог Антонија Великог, и сам велики у подвизима монашким. Познат је био нарочито због две особине: што дугим вежбањем закључа свој језик, да ниједну излишну реч не искаже, и што никад не једе други хлеб осим онога што је он својим рукама, плетући рогозине, заслужио. Беше сличан ангелу Божјем, и лице му под старост светло као некад у Мојсеја, тако да монаси не могаху гледати га у лице. Ни на најпростије питање не даваше брз одговор, без претходне молитве у срцу и размишљања. Једном патријарх александријски Теофил посети монахе у Нитрији. Тада монаси молише Памва говорећи: „Реци папи назидателну реч, која би му била од користи”. Ћутљиви Памво одговори: „Ако му моје ћутање не користи, то му ни моја реч неће користити”. Путовао једном свети Памво са монасима по Мисиру. Када наиђоше поред неке групе људи, који сеђаху када монаси пролажаху поред њих, ослови их свети Памво и рече: „Устаните и поздравите монахе, да благослов од њих примите, јер они непрестано беседе с Богом, и уста су њихова света”. Овај дивни светитељ прозираше јасно у судбе људи живих и умрлих. Упокојио се у Господу 386. године.

Свети преподобни Пајсије и Исаија

Браћа рођена, од богата рода. Обојица монаси. Један се посвети због подвига у пустињи, а други због дела милосрђа према људима. Обојицу виде свети Памво у Рају. Тиме се реши спор међу монасима око тога: шта је боље, подвиг или дела милосрђа. И једно и друго кад се врши у име Христово води у Рај.

Свети преподобни Јован многострадални

Свети преподобни Јован многострадалниЗатворник у пештери светог Антонија Кијевског. Кроз тридесет година мучен блудном страшћу, против које се неодступно борио, док је није победио помоћу Божјом и додиром моштију светог Мојсеја Угрина (в. 26. јули). Победивши скверну страст, свети Јован би обасјан светлошћу небесном изнутра, при којој је ноћу могао видети као и дању.

Свети мученик Јакинт

Свети мученик ЈакинтОвај свети мученик роди се од побожних родитеља, Теоклита и Теониле, у време када црквом у граду Амастриди, управљаше епископ Ираклије. Овај светитељ доби име Јакинт од анђела Божјег који се јавио. Када му би три године он васкрсе умрлог малишана призивањем имена Христова. Уколико свети Јакинт растијаше телом, утолико растијаше духовним растом врлине...

Свети Стефан II, архиепископ цариградски, и Јован, митрополит халкидонски

Свети Стефан II беше патријарх Цариградски од 925 до 928 године, на који положај је дошао из Амасијске митрополије. Био врлински муж и посветио се. Мошти му почиваху у храму Св. Апостола у Цариграду. - Свети пак Јован беше митрополит Халкидонски у време иконоборства. По сведочанству Св. Теодора Студита он тада "доби светли венац исповедништва".

Свети мучени Атанасије

Пострадао у време безбожних царева Диоклецијана и Максимијана, у месту Клисмати близу Црвеног мора. За веру Христову страдајући чврсто до краја издржао, и душу своју у руке анђела предао.

Свети мученици Дасије и Марон

Ови свети мученици окончаше свој земаљски живот посечени мачем.

Свети преподобни Фотије

Овај свети дође са светим мучеником Константином и осталима из Палестине на Кипар (види 1 и 13 јули), и подвизаваше се у селу Апиену близу Ларнаке, где и данас постоји посвећени му храм.

Свети мученик Маркел

Овај свети мученик би положен на ужарени гвоздени кревет, и тако сконча.

Свети преподобни Онисофор

Из Цариграда; подвизавао се у једној пећини крај села Анарита близу Пафа на Кипру. Упокојио се у миру.

Свети преподобни Леонтије

Оснивач манастира Карихова у Новгородском округу. Упокојио се 18 јула 1429 године. Свете мошти његове почивају у манастирској цркви.

Свештеномученик Козман

Свештеномученик КозманГрузија

Јул 2022
ПоУтСрЧеПеСуНе
    Свети Михаил уломпски, грузијски
1
вода
Свети Јован Шангајски
2
уље
Свети благоверни кнез Гљеб Андрејевич
3
риба
Свети новомученик Никита нисирски
4
уље
Свети мученици Јулијана и Сатурион
5
уље
Свети Марко Ефески, исповедник
6
вода
Свети мученици Јаков и Јован мењужски
7
риба
Свети кнез Петар-Давид и књегиња Февронија-Ефросинија, муромски чудотворци
8
вода
Свети мученици Терапонт и Макарије
9
риба
Свети преподобни Серапион кожејезерски
10
риба
Сабор новомученика Дабробосанских и Милешевских
11
вода
Свети Пајсије Светогорац
12
мрс
Свети свештеномученик Милан Рмањски
13
риба
Свети преподобни Лав пустињак
14
мрс
Свети новомученик Лампрос
15
уље
Свети Георгије Богоносац
16
мрс
Свештеномученик Георгије - Ђорђе Богић, парох нашички
17
мрс
Свети преподобни Атанасије пустињак
18
мрс
Свети преподобномученик Кирил
19
мрс
Светиа преподобна Евдокија (Ефросинија), књегиња московска
20
вода
Свети Мирдат краљ Карталије
21
мрс
Свети мученици Андреј и Прово
22
вода
Свети преподобни десет хиљада египатских пустињака
23
мрс
Свети преподобни Лав
24
мрс
Пренос моштију светог новог свештеномученика Момчила Гргуревића
25
мрс
Свети мученик Маркијан
26
мрс
Свети мученик Петар
27
вода
Свети новомученици  велички и горњеполимски
28
мрс
Свети мученик Киријак
29
вода
Свети Ефрасије, епископ јонопољски
30
мрс
Свештеномученик Козман
31
мрс

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Јул , 2022
06.07.2022 Прва четврт
13.07.2022 Пун месец (уштап)
20.07.2022 Последња четврт
28.07.2022 Млад месец (младина)