27.08.2017
Јулијански (стари) календар:
14.08.2017


Pred. Август Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети пророк Михеј II

Свети пророк Михеј IIИз племена Јудина, а из села Мориси, због чега се називао Морисићанин. Савременик пророка Исаије, Амоса и Осије, и царева јудејских Јоатама, Ахаза и Језекије. Изобличавао је пороке народа свога, изобличавао и лажне пророке, који пророковаху за вино и за силовито пиће. Предсказао је пропаст Самарије. Предсказао је и пропаст Јерусалима, која ће доћи зато што поглавари његови узимају мито, свештеници уче за плату, а пророци његови гатају за новце. „Сион ће се преорати као њива и град ће Јерусалим бити гомила камења” (Јерем 26, 18) Но од свих његових пророчанстава најважније је пророчанство о Месији, нарочито о месту рођења Његова. Он је Витлејем именовао местом рођења Месије, „којему су исходи од почетка, до вјечних времена”. Не зна се тачно, да ли је и овај пророк био убијен од Јевреја или је умро мирном смрћу (в. Јерем, 26, 18-19). Но зна се, да је био сахрањен у своме селу, и да су му мошти пронађене, заједно са моштима пророка Авакума, у време цара Теодосија Великог, према неком тајанственом откровењу, које је имао елевтеропољски епископ Зевин.

Свети свештеномученик Маркел, епископ апамејски

Свети свештеномученик Маркел, епископ апамејскиРођен на Кипру од богатих и знаменитих родитеља. Био високообразован, ступао је у брак и имао деце. Када му жена умре, он се повуче у монашки живот у Сирију оставивши своју децу Провиђењу. Прочуо се беше због милосрдности, кротости и учености духовне, због чега га Апамејци изабраше за свог епископа. Као епископ ревносно се трудио на обраћању незнабожаца у веру хришћанску. Када изгори неки храм идолополонички, идолопоклоници ухвате Маркела и тобож као проузроковача тога пожара, сажежу на огњу око 389. године. Поучно је из живота светог Маркела нарочито још и то, што се код њега спомиње свештање воде и употреба освештане воде.

Свети мученик Урсикије (Урсикин)

Свети Урсикије беше родом из града Сивента у Илирији. У време цара Максимијана он беше војник. Као хришћанин он би оптужен код цара Максимијана. Цар га предаде епарху Аристиду, да му суди. Овај нареди те Урсикија силно тукоше воловским жилама, и сва му леђа и груди у ране претворише: затим му руке намазаше зејтином, па сумпором, па смолом, и онда метнуше на њих жеравицу. Мучен тако, свети мученик рече да руке његове праведно пате, јер су спасле мучитеља из смртне опасности. Мучитељ Максимијан, прекорен од неког Тертулијана, који је ту био присутан, да је незахвалан према светитељу који га је спасао, нареди да излију хладну воду на мученикове руке те да угасе огањ. Но касније, по извршној пресуди, светом Урсикију би глава одсечена од неког Валента, који га најпре и беше оптужио као хришћанина. Три пута овај бездушник удари мачем по врату светог мученика, и тако блажени Урсикије прими венац мучеништва. Свети Урсикије пострада 300 године.

Свети мученик Лукије војник

Свети Лукије беше војник. Пострада за Господа Христа сажежен у огњу.

Свети новомученик Симеон трапезунтски

По занимању беше златар и живљаше у Цариграду. При једном спору хришћана и Јевреја би оклеветан од Јевреја код турских власти да је тукао једног турског Јеврејина. Зато буде ухваћен и бачен у тамницу, где проведе пуних четрдесет дана. Власти му обећале да ће га пустити ако се потурчи, иначе ће га погубити. Симеон јуначки изјави на суду: "Макар ми хиљаде смрти нанели, ви нећете успети да ме поколебате у мојој вери и љубави према Исусу Христу - Господу мом и Богу мом". Због тога блажени Симеон би осуђен на смрт, и обешен у Цариграду, 14 августа 1653 године. Његово мученичко страдање записао је Јован Кариофилис (види "Неон Мартирологион").

Новомученици Назарије митрополит Кутаис-Гаенатски, јереји Јеротеј Николадзе, Симон Мчедлидзе, ђакон Висарион Кухианидзе (1924) и сви новомученици од безбожника побијени

Новомученици Назарије митрополит Кутаис-Гаенатски, јереји Јеротеј Николадзе, Симон Мчедлидзе, ђакон Висарион Кухианидзе (1924) и сви новомученици од безбожника побијени

Пренос моштију преподобног Теодосија Кијево-Печерског

Пренос моштију преподобног Теодосија Кијево-ПечерскогОд најраније младости избегаваше смех и весеље и предаваше се богомислију и молитви. Због тога је често био бијен од мајке, а нарочито још кад му мајка једнога дана смотри железни појас око нага тела, од чега му кошуља беше крвава. Прочитавши једном у Јеванђељу речи Спаситељеве: „Ко љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан”, он напусти дом родитељски и одбеже у Кијевску пештеру преподобном Антонију. Овај га прими и ускоро замонаши. Када га мајка пронађе и почне звати кући, он посаветова мајку, те се и она замонаши у једном женском манастиру. Својим подвигом, кротошћу и добротом Теодосије убрзо превазиђе све монахе и постаде врло мио Антонију, који га постави за игумана манастира. За време његово богатство се у манастиру јако умножи, цркве и келије сазидаше и устав Студитски уведе у потпуности. Бог обдари Теодосија великом благодаћу због његове девствене чистоте, превеликог труда молитвеног и љубави према ближњим, те имађаше овај Божји човек велику моћ над дусима нечистим, и исцељиваше болести, и прозираше у судбине људи. Са светим Антонијем Теодосије се сматра оснивачем и уређивачем монаштва у Русији. Упокојио се мирно 1074. године. Мошти његове целебне почивају поред моштију Антонијевих.

Август 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
 Свети мученик Роман, кнез рјазански
1
мрс
Свети Илија Праведни
2
риба
Свети свештеномученици Симо и Мирко, Гламочки
3
мрс
Свети мученик Помпијан
4
уље
Свети свештеномученик Аполоније
5
мрс
Свети Новомученици Пребиловачки
6
мрс
Свети свештеномученици Родољуб и Вукосав, Кулеенвекуфски и
7
мрс
Обновљење Храма светих арханђела Михаила у скали и арханђела Гаврила у Халди
8
мрс
Свети Јоасаф, митрополит московски
9
уље
Свети Георгије атоски, градитељ
10
мрс
Свети преподобни Константин косински
11
вода
Свети принц Цотне Дадиани, Исповедник мингрелијски
12
мрс
Свети Арсеније Ниноцминдски
13
мрс
Света преподобномученица Елеса
14
вода
Освећење Храма светог Јована Богослова
15
вода
Девет браће Херхеулидзе, с мајком, сестром и с њима 9000 грузијаца, убијених на Марабдинском пољу (1625)
16
вода
Освећење Храма Христа Пантократора у Цариграду
17
вода
Свети мученици Катидије, Катидијан и Совел
18
вода
Свети новомученик Авакум
19
риба
Светих преподобних десет хиљада подвижника тивејских
20
уље
Преподобни Јаков Нови Туманаски
21
вода
Свети преподобни Макарије
22
уље
Свети преподобни Лаврентије Калужки, Христа ради сулуди
23
вода
Обновљење Храма Пресвете Богородице 'Елеусе'
24
вода
Преподобномученици Геронтије, Серапион, Герман, Висарион, Михаило, Отар и Симон (1851)
25
вода
Свети преподоби Доротеј Палестински
26
уље
Пренос моштију преподобног Теодосија Кијево-Печерског
27
уље
Успенске иконе Пресвете Богородице
28
мрс
Свети мученик Христофор Гуријски
29
мрс
Свети Тбели Абусеридзе
30
вода
Свети Христодул Филозоф
31
мрс
   

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Август , 2017
07.08.2017 Пун месец (уштап)
14.08.2017 Последња четврт
21.08.2017 Млад месец (младина)
29.08.2017 Прва четврт