10.06.2017
Јулијански (стари) календар:
28.05.2017


Pred. Јун Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети Никита исповедник, епископ халкидонски

Свети Никита исповедник, епископ халкидонскиУ младости одрече се света и удаљи се на подвиг монашки. Просијавши врлином као сунце, запажен би од старешина црквених и узвишен на престо архијерејски у Халкидону. Као архијереј беше нарочито милостив према бедним, и стараше се много о сиротама, о удовицама и ништим. Када зли Лав Јерменин устаде против икона, устаде и овај светитељ Никита мужествено у одбрану икона, обличавајући цара и објашњавајући значај икона. Због тога претрпе многа унижења, озлобљења и тамновања. Најзад би протеран у изгнанство за вероисповедање, и у трудовима и страдањима представи се Господу, да прими венац славе у Царству Божјем.

Света мученица Еликонида

Света мученица ЕликонидаРођена у Солуну, и васпитана у благочешћу хришћанском. У време Гордијана и Филипа она пређе у Коринт где велегласно изобличи све оне који приношаху жртве идолима. Када је начелник Периније саветоваше да принесе жртву идолу Ескулапу, рече му Христова мученица: „Чуј ме, ја сам слушкиња Христова, а ко је Ескулап, не знам. Чини што ти воља”. Због тога би изведена на суд и мучена страшним мукама. Бачена у огањ; из њеног се тела изли многа крв и погаси огањ, а она оста жива. Бачена пред лавове - лавови је се не додирнуше, но умиљаваху се око ње. Пуштена у храм да, тобож, принесе жртве идолима, она полупа идоле и тиме још више озлоби мучитеља против себе. Док је лежала сва рањава у тамници, јави јој се сам Господ са архангелима Михаилом и Гаврилом, исцели јој ране, и утеши је и укрепи. Потом би изведена на губилиште да буде посечена мачем. Пре посечења уздиже Елконида руке своје у висину и мољаше се Богу, да је Бог прими и придружи овцама Својим у огради небеској. Када сврши молитву, чу се глас с неба: „Приђи, крећи, готов је за тебе и венац и престо!” Најзад би посечена мачем, и прими венац славе од Господа, коме се из љубави и жртвова као невино и чисто јагње.

Свети Игњатије, епископ ростовски

Свети Игњатије, епископ ростовскиКао архијереј управљаше стадом Христовим двадесет шест година са великом љубављу и милосрдношћу. Када умре, и тело му би положено у цркви, видеше неки, како он уста из сандука и диже се на ваздуху изнад цркве, и са висине благослови људе и град, потом се поново врати у свој мртвачки сандук. И друга многа чудеса догодише се на гробу његовом. Представио се Господу 28. маја 1288. године.

Свети свештеномученик Еладије

Свети свештеномученик ЕладијеСвети Еладије, пошто очисти себе од сваке нечистоте и постаде сасуд Светога Духа, би изабран за архијереја Божјег, и поверена му би крма Цркве Христове. Као пастир добри, он одгоњаше од Христовог стада духовне вукове - јеретике; а као вешт крманош, он чуваше лађу Цркве да је не оштете ветрови и буре на мору живота...

Свети мученици Крискент, Павле и Диоскорид

Ови свети мученици живљаху у Риму. Својим учењем они многе неверне приведоше ка Христу и крстише. Зато их незнабошци ухватише, затворише у тамницу и жестоко мучише. У тамници они многе обратише у веру Христову. Најзад их бацише у пећ ужарену. И тако ови незаборавни борци добише венце мученичке.

Свети свештеномученик Захрије Пруски

Овај свети новомученик и свештеномученик роди се у граду Пруси (Бруси) у Малој Азији у другој половини осамнаестог века од побожних хришћанских родитеља. Би одгајен у науци Господњој и узрасте у светим врлинама, тако да потом би удостојен свештеничког чина. Међутим, служећи као парох у свом месту Захарија паде једном у искушење и опи се вином. У том пијаном стању он се одрече Христа и прими веру лажног пророка Мухамеда. Ово би године 1801. Дошавши пак себи и покајавши се за свој страшни пад, он отиде право пред судију и пред њим баци на земљу турски фес, наружи лажну муслиманску веру и исповеди Христа Бога и Спаситеља...

Свети мученик Митар (Димитрије) Пелопонески

Свети мученик Митар (Димитрије) ПелопонескиПорекло му беше славни Пелопонез. Мада му родитељи беху хришћани он још као једанаестогодишње дете би обманом потурчен од Турака (вероватно после угушења устанка на Пелопонезу 1769. године). Живећи од тада у близини разних паша и као врло бистар, он би унапређиван на разне положаје, тако да једнога дана постаде и турски епарх и око себе имађаше мноштво слугу и велико богатство. А ново турско име му беше Мустафа...

Свети свештеномученик Јевтихије (Евтих), епископ Мелетински

Свети свештеномученик Јевтихије (Евтих), епископ МелетинскиРади љубави Господа Христа добровољно пришао мучитељима, исповедио Христа Бога и наружио идоле. После мучења утоплен удубину морску.

Свети преподобни Софроније

Из села Пенковца, близу Софије; био монахом у манастиру близу Русе, на реци Дунаву, и скончао мученички, убијен секиром око 1510. године. Године пак 1512. његове свете мошти бише пронађене нетљене и миомирисне; и прославише се чудееима.

Свети преподобни Андреј јуродиви

Свети преподобни Андреј јуродивиЊегово чудесно житије и подвиге видети под 2. октобром

Јун 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
   Свети мученици тринаест Кипарских монаха из манастира Кантаре
1
мрс
Свети Довмонт (Тимотеј), кнез Псковски
2
уље
Свети преподобни Агапит Маркушевски
3
мрс
+++ Силазак Светог Духа на апостоле - Педесетница - Тројице
4
мрс
+++ Духовски понедељак
5
мрс
+++ Духовски уторак
6
мрс
Свети мученици пивски
7
мрс
Свети мученици Аверкије и Јелена
8
мрс
Свети преподобни Терапонт, бјелојезерски чудотворац
9
мрс
Свети преподобни Андреј јуродиви
10
мрс
Свети мученици муж и жена
11
мрс
Свети мученик Евпл
12
вода
Свети мученици Јевсевије и Харалампије
13
уље
Свети мученици Шио Нови, Давид, Гаврил и Павле 1696)
14
вода
Свети преподобни Марин Ван
15
уље
Свети преподобни Атанасије чудотворац
16
вода
Свети Јоаникије Бокешки Митрополит Црногорско-приморски
17
риба
Свети мученици Маркијан, Ниандар, Аполон, Иперехије, Леонид, Арије, Георгије, Слиније, Ириније и Памвон
18
риба
Свети преподобни Јона Климецки
19
вода
Света преподобна Севастијана чудотворка
20
уље
Свети Теодор квелтски
21
уље
Свети Јован шавтелгеантски
22
уље
Свети преподобни Канид
23
вода
Свети преподобни Варнава монах
24
риба
Свети Јован Атоски (998)
25
риба
Свети Антим иберијски
26
вода
Свети благоверни кнез Мстислав-Георгије
27
уље
Свети преподобномученици Григорије и Касијан авнежски
28
риба
Свети Каикхосро грузијски
29
уље
Свети Шалва гризијски
30
вода
  

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Јун , 2017
01.06.2017 Прва четврт
09.06.2017 Пун месец (уштап)
17.06.2017 Последња четврт
24.06.2017 Млад месец (младина)