08.05.2017
Јулијански (стари) календар:
25.04.2017


Pred. Мај Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети апостол и јеванђелист Марко

Свети апостол и јеванђелист МаркоБеше Марко сапутник и помоћник апостола Петра, који га у посланици својој првој назива сином својим, не сином по телу, него сином по духу. Када Марко беше с Петром у Риму, умолише га верни да им напише спасоносну науку Господа Исуса, Његова чудеса и живот Његов. Тако Марко написа Свето Јеванђеље, које виде и сам апостол Петар и посведочи као истинито. Од апостола Петра би Марко постављен за епископа и послат у Мисир на проповед. И тако свети Марко би и први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Мисир сав беше притиснут густим мраком незнабоштва, идолопоклонства, гатарства и злобе. Но с помоћу Божјом свети Марко успе да посеје семе науке Христове по Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља дође у Александрију, куда га вођаше Дух Божји. У Александрији он успе да заснује цркву Божју, да јој постави епископа, свештенике и ђаконе, и да све добро утврди у вери благочестивој. Своју проповед Марко потврђиваше чудесима великим и многим. Када незнабошци подигоше тужбе на Марка, као разоритеља њихове идолопоклоничке вере, и када градоначелник поче трагати за Марком, овај одбеже поново у Пентапољ, где продужи утврђивати своје раније дело. После две године опет се врати Марко у Александрију, на велику радост свих верних, чији се број беше већ врло умножио. Том приликом Марка ухватише незнабошци, везаше га чврсто и почеше вући по калдрми вичући: „Повуцимо вола у обор!” Свега рањена и искрвављена бацише га у тамницу, где му се најпре јави ангел небески, храбрећи га и крепећи га; а потом јави му се сам Господ Исус и рече му: „Мир Теби, Марко, јеванђелисте мој!” на што му Марко одговори: „Мир и Теби Господе мој Исусе Христе!” - Сутрадан злобни људи извукоше Марка из тамнице и понова га вукоше по улицама са истом виком: „Повуцимо вола у обор!” Сав изнурен и изможден Марко изусти: „У руке Твоје, Господе, предајем дух мој” и тако издахну и пресели се душом у бољи свет. Његове свете мошти бише од хришћана чесно сахрањене, да кроз векове дају исцељења људима од сваке муке и сваке болести.

Свети Аниан, други епископ александријски

Кад је свети Марко ступио из лађе на суву земљу у Александрији, расцепи му се обућа на једној нози. Тада виде он једног обућара, коме даде обућу на поправку. Шијући обућар прободе шилом себи у леву руку, и поче крв тећи, и јаукаше обућар од бола. Тада апостол Божји замеси прашину с пљувачком својом и помаза рањаву руку и одједном поста рука здрава. Удиви се обућар овоме чуду и позва Марка у свој дом. Чувши Маркову проповед, Аниан - тако му беше име - крсти се и он и сав његов дом. Толико благочешће и толику ревност показа Аниан на делу Божјем, да га свети Марко рукоположи за епископа. И би овај свети човек другим епископом у Цркви александријској.

Света мученица Ника (Победа)

Света мученица Ника (Победа)Пострадала за Господа мачем посечена.

Свети Македоније, патријарх Цариградски

Ревносни поборник Православља у борби против Евтихијевес монофизитске јереси, свети патријарх Македоније живљаше у време јеретичког цара Анастасија (491-518г). Беше патријарх Цариградски од 495 до 511. године. Због супротстављања јереси царевој цар јеретик Анастасије лиши га патријаршијског престола и удаљи у Пафлагонију, где се овај богоугодник преставио 516. године. Због његовог прогоњења народ се веома бунио против цара. Зато свето тела његово би сахрањено у Цариграду. По предању, свети Македрније се прекрстио за време опела које су држали над њим - покојником.

Свети преподобни Силвестр Обнорски

Свети преподобни Силвестр ОбнорскиМесто и порекло рођења преподобног Силвестра не зна се добро. Само се зна да је монашки постриг добио од преподобног Сергија Радонешког, и да се спочетка подвизавао у његовом манастиру. Са благословом знаменитог Радонешког подвижника Силвестар је, жељан усамљености, отпутовао на далеки североисток и зауставио се на обалама реке Обноре. У то време тамо беху непролазне шуме, и у близини не беше никаквих насеља. Начинивши себи убогу тесну келију, преподобни Силвестар се стаде подвизавати у најпотпунијем усамљеништву, подносећи свакорвсне невоље, сав предан непрекидној молитви и бдењу.

Светих осам преподобномученика отшелника

Ови свети испосници за Христа Господа мачем посечени.

Мај 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
Свети новомученик Јован Кулик
1
мрс
Света блажена Матрона Московска
2
мрс
Свети мученик Гаврил, шестогодишње дете
3
уље
Свети Максимијан, патријарх Цариградски
4
мрс
Свети епископ Сава (Трлајић) Горњокарловачки
5
уље
Свети новомученик Георгије
6
мрс
Свети свештеномученик Бранко  (Добросављевић)
7
мрс
Светих осам преподобномученика отшелника
8
мрс
Свети преподобни Нестор
9
мрс
Свети мученик Лолион Нови
10
риба
Свети преподобни Киријак
11
мрс
Свети мученици Диодор и Родопиан
12
риба
Свети преподобни Климент
13
мрс
Света благоверна грузијска царица Тамара Велика
14
мрс
Свети преподобни Сава, ешпископ Дафнусије
15
мрс
Свети Икуменије, епископ Трикалски
16
мрс
Пренос моштију светог и праведног Лазара Четвородневног
17
уље
Свети преподобни Адријан Монзенски
18
мрс
Свети мученик Донат
19
уље
Свети преподобни Нил мироточиви
20
мрс
Спомен чуда Пресвете Богородице
21
мрс
Свети преподобни Шио (Симеон) Мгвински
22
мрс
Свети преподобни Лаврентије
23
мрс
Свети новомученик Аргир Солунски
24
риба
+++ Вазнесење Господње - Спасовдан
25
мрс
Света преподобна Гликерија девица
26
уље
Свети мученици Александар, Варвар и Аколут
27
мрс
Свети преподобни Панигирије
28
мрс
Свети свештеномученик игуман Владимир Протић
29
мрс
Свети Атанасије Нови, епископ Христијанопољски, чудотворац
30
мрс
Свети мученици Давид и Таричан
31
уље
    

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Мај , 2017
03.05.2017 Прва четврт
10.05.2017 Пун месец (уштап)
18.05.2017 Последња четврт
25.05.2017 Млад месец (младина)