02.05.2017
Јулијански (стари) календар:
19.04.2017


Pred. Мај Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети преподобни Јован Ветхопешчерник

Свети преподобни Јован ВетхопешчерникПодвизавао се у тзв. Ветхој Пешчери или Лаври Харитона Великог у Палестини. Заволевши Христа Господа свим срцем, свом душом и свим умом својим, он је од младости почео путовати по светим местима и слушати поуке и савете светих људи. Најзад се настанио у Харитоновој пећини где се предао тврдом подвигу проводећи дане и године у посту, молитви и бдењу, непрестано помишљајући на смрт и учећи се смирењу. Као добро узрели плод убран би смрћу и пресељен у Рај. Поживе и упокоји се уVIII веку.

Свети мученици Христофор, Теона и Антонин

Ова тројица беху млади официри у цара Диоклецијана. Када свети великомученик Георгије беше мучен, они гледаху муке његове, као и чудеса која се том приликом догодише. Видевши све то, они изађоше пред цара, одбацише оружје, скидоше са себе појасеве војничке, и храбро исповедише име Господа Исуса. Зато беху стављени на велике муке, и најзад вргнути у огањ где им тела сагореше, док им душе одоше ка Господу у вечиту радост. Чесно пострадаше у Никомидији 303. године.

Свети Трифун патријарх Цариградски

Свети Трифун патријарх ЦариградскиУ цара Романа, а тај цар владаше Византијом почеткомX века, беше син Теофилакт од шеснаест година када умре патријарх Стефан. Цар хтеде тога свога сина узвести за патријарха, јер га беше заветовао духовном звању још од малена, али због малолетства постиде се то учинити. Престо патријаршијски заузе Трифун, прост али чист и благочестив старац. И оста Трифун на престолу три године. Када син царев уђе у двадесету годину, намисли цар пошто-пото уклонити Трифуна и свога сина ставити за патријарха. Светитељ Божји Трифун не хтеде се добровољно уклонити с престола на због чега другог, него једино због тога што сматраше за велику саблазан да се тако млад човек уздиже на тако одговоран и тежак положај као што је патријаршијски. Тада сплетком некога злога епископа измамљен би потпис незлобивог Трифуна на чистој хартији, па после изнад тог потписа би написана у царском двору тобожња оставка патријархова, коју цар објави. Наста због тога велика смутња у цркви, јер народ и свештенство стајаху уз Божјег човека Трифуна. Онда цар силом уклони старог патријарха и посла у манастир, а сина свога Теофилакта уздиже за патријарха. Свети Трифун поживе у манастиру као подвижник две године и пет месеци, и престави се Господу 933. године.

Свети преподобни мученик Агатангел

Свети преподобни мученик АгатангелИз Тракије. Светско му име беше Атанасије. Служећи у Турака, Турци га насилно потурче у Смирни. Као покајник замонашен у Светој Гори, у манастиру Есфигмену. Мучен савешћу он пожели да крвљу својом опере свој грех. Оде у Смирну где Турцима покаже крст и икону Васкрсења Христова. Посечен 19. априла 1819. године у деветнаестој години својој. По смрти јавио се жив духовнику своме Герману.

Свети преподобни Симеон Боси

Свети преподобни Симеон БосиПодвизавао се у Светој Гори и био кратко време игуман Филотејског манастира. Утврђивао хришћане у вери у многим странама балканским, и прославио се чудотворством. Ходио је бос, због чега је и прозват Боси. Преставио се у Цариграду.

Свети преподобни Георгије исповедник, епископ Писидијски

Свети преподобни Георгије исповедник, епископ ПисидијскиПреподобни отац наш Георгије, Христов исповедник, живљаше у доба иконоборства. Заволевши Христа још у младости својој, он се замонаши. И због великог труда свог и црквених подвига он постаде обиталиште и дом Светога Духа. Зато би постављен за епископа Антиохије Писидијске.[2] И поверено му стадо он је добро пасао. А када се по дејству ђавола рашири иконоборска јерес, и на царски писмени позив слегоше се у Цариград сви епископи, дође тада и овај светитељ, и јуначки стајаше за правоверје. И говораше цару, да он треба да се покорава саборним црквеним предањима светих Отаца, тих наставника Православља, и да подражава веру њихову, а не да пристаје у науке туђе и различне (Јевр. 13, 9). А када га примораваху да се одрекне поштовања светих икона, он одлучно одби. Зато би збачен са епископског престола и послат на заточење. Остатак живота свог проведе у заточењу, злостављан и мучен. И тако отиде ка Господу, да од Њега прими венац исповедништва.

Свети преподобни Никифор

Свети преподобни НикифорВелики отац наш, блажени Никифор, би рођен у Цариграду. Његови родитељи, Андрија и Теодора, беху људи угледни и веома богати. Они научише сина свога страху Божјем. После смрти њихове Никифор, свестан таштине света, осети у себи жељу да посвети себе на службу Богу. Стога све своје наслеђе раздаде сиромасима, па се из Цариграда удаљи у Халкидон...

Свети свештеномученик Пафнутије Јерусалимљанин

Свети свештеномученик Пафнутије ЈерусалимљанинСвештеномученик Христов Пафнутије Јерусалимљанин претрпе многа страдања од мача, од зверова и огња. Свете мошти његове точиле миро и чудеса.

Света блажена Матрона Московска

Света блажена Матрона МосковскаСвета блажена Матрона (Матрона Димитријевна Никонова) рођена је 1881. године у селу Себино (Туљска губернија), на двадесетак километара од чувеног Куликовог поља. Њени родитељи, Димитрије и Наталија, били су веома побожни, вредни и поштени људи. У сиромашној сеоској породици било је већ троје деце (Иван, Михаило и Марија) тако да је четврто дете представљало велики терет. Зато су родитељи размишљали да је по рођењу дају у сиротиште добротвора кнеза Голицина. Али мајка мале Матроне усни чудан сан: бела птица са људским ликом, затворених очију спусти јој се на руку. Богобојажљива жена прими то као небеско знамење и реши да дете остане у породици. Дете је рођено слепо. На крштењу је добило име Матрона у част преподобне Матроне Цариградске, подвижнице која је живела у петом веку.

Мај 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
Свети новомученик Јован Кулик
1
мрс
Света блажена Матрона Московска
2
мрс
Свети мученик Гаврил, шестогодишње дете
3
уље
Свети Максимијан, патријарх Цариградски
4
мрс
Свети епископ Сава (Трлајић) Горњокарловачки
5
уље
Свети новомученик Георгије
6
мрс
Свети свештеномученик Бранко  (Добросављевић)
7
мрс
Светих осам преподобномученика отшелника
8
мрс
Свети преподобни Нестор
9
мрс
Свети мученик Лолион Нови
10
риба
Свети преподобни Киријак
11
мрс
Свети мученици Диодор и Родопиан
12
риба
Свети преподобни Климент
13
мрс
Света благоверна грузијска царица Тамара Велика
14
мрс
Свети преподобни Сава, ешпископ Дафнусије
15
мрс
Свети Икуменије, епископ Трикалски
16
мрс
Пренос моштију светог и праведног Лазара Четвородневног
17
уље
Свети преподобни Адријан Монзенски
18
мрс
Свети мученик Донат
19
уље
Свети преподобни Нил мироточиви
20
мрс
Спомен чуда Пресвете Богородице
21
мрс
Свети преподобни Шио (Симеон) Мгвински
22
мрс
Свети преподобни Лаврентије
23
мрс
Свети новомученик Аргир Солунски
24
риба
+++ Вазнесење Господње - Спасовдан
25
мрс
Света преподобна Гликерија девица
26
уље
Свети мученици Александар, Варвар и Аколут
27
мрс
Свети преподобни Панигирије
28
мрс
Свети свештеномученик игуман Владимир Протић
29
мрс
Свети Атанасије Нови, епископ Христијанопољски, чудотворац
30
мрс
Свети мученици Давид и Таричан
31
уље
    

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Мај , 2017
03.05.2017 Прва четврт
10.05.2017 Пун месец (уштап)
18.05.2017 Последња четврт
25.05.2017 Млад месец (младина)