23.11.2017
Јулијански (стари) календар:
10.11.2017


Pred. Новембар Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети апостоли Олимп, Ераст, Кварт, Иродион, Сосипатер и Терције

Свети апостоли Олимп, Ераст, Кварт, Иродион, Сосипатер и ТерцијеБеху сви из Седамдесет апостола. Последња тројица спомињу се још и на другом месту, и то: Иродион 8. априла, Сосипатер 28. априла а Терције 30. октобра. Свети Олимп и Родион беху следбеници апостола Петра; и када Петар пострада, пострадаше и они, јер по заповести Нероновој беху обезглављени. Ераст био најпре економ цркве Јерусалимске, а потом епископ у Панеади Палестинској. Кварт био епископ у Бејруту; много је страдао но многе је и привео вери Христовој. Сосипатер био епископ у Иконији; а Терције био другим епископом у истој тој Иконији. Духовно војеваху, победници беху, и венцима се славе овенчаше.

Свети мученик Орест

Свети мученик ОрестИз града Тијане у Кападокији. Свети Орест беше хришћанин од рођења и лекар по занимању. Би истјазаван сурово неким опаким кнезом Максимином у време царовања Диоклецијанова. Када га кнез најпре саветоваше, да се одрекне Христа и поклони идолима, одговори Орест: „Кад би ти познавао силу Распетога, ти би одбацио лаж идолску и поклонио би се Богу истиноме”. За то би бијен много, па струган и трзан, па опаљиван врелим гвожђем, па најзад бачен у тамницу, да умре од глади. Седам дана проведе Орест млади без хлеба и воде. Осмог дана поново би изведен пред кнеза, који му поче страшно претити мукама. На то му Орест одговори: „Готов сам сваке муке претрпети имајући знамење Господа мога Исуса Христа изображено на срцу моме”. Тада нареди кнез, те му ударише у ноге двадесет клинаца гвоздених, па везаше за коња и најурише по трњу и камењу, докле мученик Божји не издахну. На том месту где беше тело Орество бачено, јави се неки човек светао као сунце, па сабра све кости Орестове и пренесе их на једно брдо близу града Тијане, и ту чесно сахрани. Овај дивни светитељ Орест јавио се светом Димитрију Ростовском и показао му све своје ране на телу.

Свети Нон, епископ илиопољски

Свети Нон, епископ илиопољскиБеше се прочуо као велики подвижник у Тавенском манастиру у Мисиру, због чега би изабран за епископа 448. године на епархију Едеску. Доцније пређе на епархију Илиопољску. Овде он обрати тридесет хиљада Арапа у веру Христову. По смрти епископа Ива свети Нон поново се врати у Едесу, где остане до смрти, наиме до 471. године када се и упокоји. По његовим молитвама обраћена у веру Христову знаменита грешница Пелагија, која се после прославила светошћу живота свога (в. 8. октобар).

Свети свештеномученик Милије и два ученика његова

Свети свештеномученик Милије и два ученика његоваСвети отац наш Милиј родио се у једноме селу Рахизинске области, у Персији. Пошто би крштен, он се још у младим годинама бављаше изучавањем Светога Писма. А кад постаде пунолетан он намисли да се посвети војничком позиву при ондашњем Персијском цару. Али он одустаде од тога после једног страшног ноћног виђења, у коме му би запрећено да ступи у војску...

Свети мученик Калиопије

ОВАЈ свети мученик пострадао за Христа мачем посечен.

Свети преподобни Теостирикт

Свети преподобни ТеостириктПОДВИЗАВАО се у обитељи Символа, близу горе Олимпа. Ревновао за свете иконе. Скончао у миру у деветом столећу.

Свети преподобни Мартин таракински

Свети преподобни Мартин таракинскиУГЛЕДНИ Илирац из Саварије Панонске. Био веома побожан и пун врлина, строго се држао православне вере. Аријанци га изложише јавној казни и порузи, па га протераше из града. Он оде у италијански град Милано, али и ту доживе исто то од Аријанског епископа Авксентија. Тада се он по нужди повуче на пусто острво Галарију у Тиренском мору, где се хранио биљем. После тога постао таракински епископ. Хранио је гладне, штитио поробљене и просвећивао светлошћу Еванђеља поверени му народ. Упокојио се у миру.

Свети мученик Kонстантин, кнез грузински

Свети мученик Kонстантин, кнез грузинскиОДЛИКУЈУЋИ се јунаштвом и љубављу к своме отачаству, свети кнез се прославио такође милосрђем према невољнима и љубављу према духовништву, удовама и сирочади. Одведен у ропство од Араба, он не хте да прими ислам када су га Араби приморавали, зато му глава би одсечена 842. године.

Свети мученик Орион

ОВАЈ свети мученик жив, затрпан земљом скончао за Христа.

Свети мученик Нир

СКОНЧАО за Христа мачем посечен.

Свети мученици Тимотеј и Мавра

Види њихово житије под 3. мајем. У Париском кодексу 259 F. 98b, помиње се само св. Мавра, за коју се каже да је претрпела растезање, стругање, кидање ноктију и удостојила се небеских обиталишта; да јој је одсечена глава и да њене мошти имају целебно дејство.

Сећање на муке светог великомученика Георгија

Сећање на муке светог великомученика ГеоргијаГрузија

Новембар 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
  Свети новомученик монах Никола Двали јерусалемски
1
уље
Свети мученици Евор и Еној
2
мрс
Пренос моштију преподобног Христодула потамског
3
уље
Свети мученик Захарија
4
мрс
Свети преподобни Макарије Римљанин ('Ромеј')
5
мрс
Света мајка и њено дете
6
мрс
Света два мученика у Тракији
7
мрс
Свети мученик Гликон
8
риба
Света Прокла
9
мрс
Свети мученици Терентије, Африкан, Максим и Помпије и осталих 36 мученика из Африке
10
уље
Свети Серапион зарзмански, грузијски
11
мрс
Свети мученик Јотам Задганидзе
12
мрс
Мученици тбилиски поклани под Јелаудином
13
мрс
Света преподобна Теодотија
14
мрс
Свете мученице Кириакија, Домнина и Домна
15
вода
Благоверни Никола, сјајна звезда Грузије
16
мрс
Свети и праведни Јован, Стефан и Исаија грузијски
17
вода
Свети Доментије
18
мрс
Свети мученик Никандар
19
мрс
Свети Григорије
20
мрс
Света преподобна Марта псковска
21
мрс
Свети преподобни Онисифор печерски
22
вода
Сећање на муке светог великомученика Георгија
23
мрс
Преподобни Евтимије, Ефрем и Нестор, подвижници Дечански
24
уље
Свети Лав, патријарх цариградски
25
мрс
Свети преподобни мученик Дамаскин
26
мрс
Свети Тома Нови (Други), патријарх цариградски
27
мрс
Свети мученици Евпсихије, Неарх и Картерије
28
уље
Свети кнез етиопски Фулвијан
29
уље
Свети Севастијан (Дабовић) Џексонски
30
уље
   

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Новембар , 2017
04.11.2017 Пун месец (уштап)
11.11.2017 Последња четврт
18.11.2017 Млад месец (младина)
26.11.2017 Прва четврт