06.01.2017
Јулијански (стари) календар:
24.12.2016


Pred. Јануар Next
PayPal
Pred. 2017 Next

БАДЊИ ДАН

БАДЊИ ДАНДан уочи Божића, 6. јануара по новом а 24. децембра по старом календару, зове се Бадњидан. Назив је добио по томе што се тога дана сече бадњак и уноси у кућу. Са овим даном већ почиње Божићно славље. Ујутро рано, већ у зору, пуцањем из пушака и прангија објављује се полазак у шуму по бадњак. Чим сване, ложи се ватра и приставља се уз њу печеница. Жене у кући месе божићне колаче, торте, припремају трпезу за Божић.

Света преподобна мученица Евгенија и други с њом

Света преподобна мученица Евгенија и други с њомЋерка Филипа, епарха целог Мисира. Рођена у Риму. У то време беху хришћани изгнани из Александрије и живљаху ван града. Девица Евгенија посећиваше хришћане и свим срцем прими веру њихову. Одбеже од својих родитеља са два верна евнуха своја, крсти се од епископа Елије и прерушена у мушко одело ступи у мушки манастир, где прими монашки чин. Толико очисти срце своје подвигом својевољним, да прими од Бога благодат исцељења болних. Тако исцели и неку богату жену Мелантију. Но после ова жена хоћаше извући Евгенију на телесни грех, и не слутећи, да је Евгенија женско. Па како би одлучно одбијена од стране Евгеније, ова зла жена из освете оде епарху и оклевета Евгенију онако исто као некад жена Пентефријева целомудреног Јосифа. Епарх нареди те све монахе оковаше и у тамницу вргоше заједно с Евгенијом. Но када би изведена на суд, света Евгенија показа се своме оцу као његова ћерка. Обрадовани Филип тада крсти се са целим домом својим. И би Филип изабран за епископа александријског. Чувши за ово, римски цар посла неког опаког војводу Теренција који, дошавши у Александрију, тајно уби Филипа. Тада се света Евгенија пресели у Рим са мајком и браћом својом. У Риму је неустрашиво и ревносно преводила незнабошце у веру праву, нарочито девојке. Тако преведе у веру и неку красну девицу Василију. Ускоро Василија би посечена за Христа, како јој Евгенија и предсказа. Тада бише посечени и оба она евнуха, Прот и Јакинт. Најзад дође мученичка кончина и светој Евгенији. Од њене близине паде храм Дијанин и разруши се. Мучитељи је бацише најпре у воду, потом у огањ, но Бог је спасе. Јави јој се сам Господ Исус у тамници и рече јој, да ће она пострадати на сам дан Његовог Рождества. Тако и би. Мачем је посекоше 25. децембра 262. године у Риму. После смрти јави се Евгенија матери својој у великој слави, и утеши је.

Свети преподобни Никола војвода

Свети преподобни Никола војводаНеки мисле да је овај велики светитељ био балкански Словен пореклом. У време цара Никифора Никола беше војвода и заповедаше над једним делом војске, која пође у рат на Бугаре. Успут Никола заноћи у једној крчми, где имаде једно велико искушење и један чудан сан. Тај сан се потпуно обистини у рату, у коме Грци беху страшно потучени од Бугара 811. године. Никола се спасе; па из благодарности према Промислу Божјем он остави свој војнички чин и замонаши се. Дуго се подвизавао и подвигом толико усавршавао да је постао велики прозорљивац и угодник Божји. Скончао мирно у IX веку и преселио се у блажено Царство Христа Господа.

Свети мученици Сосије и Теоклије

ПОСТРАДАЛИ за време Максимијана (286-305) и Магненција. Ухваћени као хришћани од Вавда игемона, (вероватно у Македонији, јер као што је познато Вавд је био игемон Адријанопоља у Македонији), и пошто се нису дали убедити да се одрекну Христа, обешени су главом надоле и немилосрдно стругани гвозденим ноктима. Подвргавани су и другим страховитим мучењима, док им најзад није глава одсечена.

Света мученица Васила

САМУЧЕНИЦА свете преподобномученице Евгеније.

Свети свештеномученик Филип

ОТАЦ свете преподобномученице Евгеније.

Свети мученици Прот и Јакинт

Свети мученици Прот и ЈакинтЕВНУСИ и саподвижници свете преподобномученице Евгеније.

Свети мученик Ахаик

ОВАЈ свети мученик сверадосно пострада за Господа Христа мачем посечен.

Свети преподобни Антиох Афродисије

РОДИО се у близини Анкире Галатијске, у Малој Азији, и подвизавао се као монах у манастиру светог Саве Освећеног, у Палестини. Савременик и очевидац разрушења и опустошења Јерусалима и Палестинских манастира од стране Персијанаца и Сарацена, 614. године. Чувен по врлинама и светости. Као други Јеремија оплакао опустошење Јерусалима и одношење Часног Крста Господњег у Персију од стране незнабожаца. Оставио књигу узвишене садржине, звану Пандекта, у сто тридесет глава. Упокојио се око 635. године.

Свети мученик Кастул

ОВАЈ свети мученик пострадао за време Ликинија (307-323), коме је био оптужен као хришћанин. Пошто је ухваћен, он би вешан о дрво и немилосрдно струган, а затим предан Зиликинту игемону на испитивање. Пошто га Зиликинт не могаде убедити да се одрекне своје вере, Кастул би љуто мучен, па му најзад глава би одсечена мачем.

Свети новомученик Ахмед

Свети новомученик АхмедСпомен овог Св. Новомученика Ахмеда врши се и 3. маја, где видети опширније о њему.

Јануар 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
      Света преподобна Аглаида Римљанка
1
уље
Свети новомученик дечак Јован, кројачки шегрт
2
уље
Света Јулијана, књегиња вјаземска
3
уље
Свети мученик Зоил
4
вода
Свети Теокист, архиепископ новгородски
5
уље
Свети новомученик Ахмед
6
вода
+++ Рождество Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа - Божић
7
мрс
Свети свештеномученик Констанције Рус
8
мрс
Свети мученик Маврикије
9
мрс
Свети свештеномученик Гликерије
10
мрс
Освећење Храма Светих 40 мученика
11
мрс
Свети преподобни Лав, архимандрит
12
мрс
Свети исповедник Доситеј, митрополит Загребачки
13
мрс
Свети новомученик Петар Пелопонески
14
мрс
Свети преподобни Силвестер Печерски
15
мрс
Свети преподобни Петар Заставник
16
мрс
Свети преподобни Јевтимије нови
17
мрс
Свети мученик Теоид
18
сухоједење
+++ Богојављење
19
мрс
Свети мученик Атанасије
20
риба
Свети преподобни Теодор
21
мрс
Свети мученик Лаврентије
22
мрс
Света блажена Теосевија
23
мрс
Свети мученик Маир
24
мрс
Света мученица Евтасија
25
вода
Свети преподобни Елеазар Анзерски
26
мрс
Света мученица Агнија
27
риба
Свети мученик Пансофије
28
мрс
Свети мученици Јовила (Јунила), Турвон и Неон
29
мрс
Свети преподобни Антоније краснохолмски
30
мрс
Свети преподобни Маркијан кирски
31
мрс
     

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Јануар , 2017
05.01.2017 Прва четврт
12.01.2017 Пун месец (уштап)
20.01.2017 Последња четврт
28.01.2017 Млад месец (младина)