30.01.2017
Јулијански (стари) календар:
17.01.2017


Pred. Јануар Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети преподобни Антоније Велики

Свети преподобни Антоније ВеликиМисирац, рођен око 250. године у неком селу Коми близу Хераклеје. По смрти својих племенитих и богатих родитеља он подели наслеђено имање са својом малолетном сестром, збрину ову код неких рођака, свој део имања раздаде сиромасима, а он се у двадесетој својој години посвети животу подвижничком, коме је тежио од детињства. Најпре се подвизавао у близини свога села, но да би избегао беспокојства од људи, удаљи се у пустињу, на обале Црвенога мора, где као затвореник проведе двадесет година не дружећи се ни с ким осим с Богом кроз непрестану молитву, размишљање и созерцање, подносећи трпељиво неисказана демонска искушења. Слава његова пронесе се по целоме свету, и око њега се сабере мноштво ученика, које је он упућивао примером и речима на пут спасења. За осамдесет пет година свога подвижничког живота само је два пута отишао у Александрију, и то први пут тражећи мучеништва у време гоњења цркве, а други пут на позив светог Атанасија, да би оповргао клевету аријеваца као тобож да је и он присталица Аријеве јереси. Скончао је у сто петој години свога живота, оставив иза себе читаву војску ученика и подражатеља. Иако је Антоније био некњижан, он је бивао саветником и наставником најученијих људи тога времена, као што је био свети Атанасије Велики. Кад су га кушали неки јелински философи књижном мудрошћу, застиде их Антоније питањем: - „Шта је старије: разум или књига? и шта (од овог двога) би узрок другоме?” Постиђени философи разиђоше се, јер видеше, да они имају само књижно памћење без разума, а Антоније разум. Ево човека који је достигао савршенство, какво човек може уопште достићи на земљи. Ево васпитача васпитачима и учитеља учитељима, који је пуних осамдест пет година поправљао себе, те је само тако могао поправити и многе друге. Испуњен многим годинама и великим делима Антоније се упокојио у Господу 335. године.

Свети Цар Теодосије Велики

Свети Цар Теодосије ВеликиОвај славни и у вери ревносни цар владао је од 379-395. године. Константин Велики забранио је гоњење хришћана, Теодосије Велики пак отишао још један корак даље: он је забранио у својој држави идолска жртвоприношења. Помагао је много да се вера хришћанска утврди и рашири у свету.

Свети мученик Георгије Нови, јањински

Свети мученик Георгије Нови, јањинскиАлбанац, рођен у селу Чуркли у Албанији од врло сиромашних родитеља, земљорадника. Присиљаван од Турака да се потурчи он остане непоколебљив у вери хришћанској, због чега буде обешен у Јањини 17. јануара 1838. године. Велики чудотворац и исцелитељ до дана данашњега.

Свети преподобни Антоније Нови, чудотворац

Свети преподобни Антоније Нови, чудотворацОвај преподобни отац наш Антоније Нови пореклом је из Верије у Македонији. Родитељи му беху добродетељни и имућни. Васпиташе га племенито у врлинама. Још као дечак би рањен божанском љубављу. Стога напусти сјај и сујету овога света и отиде у манастир, у месту Переја. У то време овај манастир се славио мноштвом монаха и врлинским животом. Ту се дакле замонаши Антоније, и ревносно обављаше свако послушање које су му налагали. И постаде свој братији правило и образац врлина. Али пошто је преподобни желео да се посвети узвишенијем животу, замоли игумана, и овај му даде благослов, да се повуче у оближњу шуму да тамо живи у безмолвију и усамљеништву...

Свети преподобни Антоније

Свети преподобни АнтонијеПреподобни Антоније основао Богородичин манастир на обали Црнога Мора. Преставио се у шеснаестом веку. Свете мошти му чудотворне.

Свети преподобни Ахила

Подвизавао се у Египатској пустињи, у једном скиту. Борио се против страсти и мучио себе немилосрдном уздржљивошћу. Преставио се у миру, у петом столећу. О њему се говори у Евергетиносу.

Свети преподобни Антоније димски

Свети преподобни Антоније димскиРођен у Новгороду од благочестивих родитеља; од младости заволео осаму и молитву. Пострижен за монаха у Хутинском манастиру. Све време проводио у монашким подвизима. Преподобни Варлаам Хутински одредио га је за свог наследника. Но Антоније није дуго управљао манастиром: бежећи од људске славе он тајно напусти манастир и настани се у пећини на обали Димског језера. Ту он провођаше дане у трудовима, а ноћи у молитви. Постепено око њега се сабра братија, и на обали језера би основан манастир. Преподобни се престави у својих 67 година, 24 јуна 1224 године. Чудотворне мошти његове почивају у његовој обитељи.

Свети преподобни Антоније краснохолмски

Свети преподобни Антоније краснохолмскиНајпре био пустиножитељ у Бјелојезерској области. Као јеромонах дошао у Тверску област, и основао манастир близу Краснога Холма. Братију мудро водио путем спасења својим честим поукама, а нарочито примером свог светог живота као настојатељ. Упокојио се 1481 године. Свете мошти његове почивају у његовом манастиру.

Јануар 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
      Света преподобна Аглаида Римљанка
1
уље
Свети новомученик дечак Јован, кројачки шегрт
2
уље
Света Јулијана, књегиња вјаземска
3
уље
Свети мученик Зоил
4
вода
Свети Теокист, архиепископ новгородски
5
уље
Свети новомученик Ахмед
6
вода
+++ Рождество Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа - Божић
7
мрс
Свети свештеномученик Констанције Рус
8
мрс
Свети мученик Маврикије
9
мрс
Свети свештеномученик Гликерије
10
мрс
Освећење Храма Светих 40 мученика
11
мрс
Свети преподобни Лав, архимандрит
12
мрс
Свети исповедник Доситеј, митрополит Загребачки
13
мрс
Свети новомученик Петар Пелопонески
14
мрс
Свети преподобни Силвестер Печерски
15
мрс
Свети преподобни Петар Заставник
16
мрс
Свети преподобни Јевтимије нови
17
мрс
Свети мученик Теоид
18
сухоједење
+++ Богојављење
19
мрс
Свети мученик Атанасије
20
риба
Свети преподобни Теодор
21
мрс
Свети мученик Лаврентије
22
мрс
Света блажена Теосевија
23
мрс
Свети мученик Маир
24
мрс
Света мученица Евтасија
25
вода
Свети преподобни Елеазар Анзерски
26
мрс
Света мученица Агнија
27
риба
Свети мученик Пансофије
28
мрс
Свети мученици Јовила (Јунила), Турвон и Неон
29
мрс
Свети преподобни Антоније краснохолмски
30
мрс
Свети преподобни Маркијан кирски
31
мрс
     

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Јануар , 2017
05.01.2017 Прва четврт
12.01.2017 Пун месец (уштап)
20.01.2017 Последња четврт
28.01.2017 Млад месец (младина)