15.03.2013
Јулијански (стари) календар:
02.03.2013


Pred. Март Next
PayPal
Pred. 2013 Next

Свети свештеномученик Теодот, епископ киринијски, на острву Кипру

Свети свештеномученик Теодот, епископ киринијски, на острву КипруЗбог своје мудрости и добродетељи би изабран за епископа и управљао црквом Божјом с љубављу и ревношћу. Но када наста гоњење на хришћане у време опакога цара Ликинија, овај Божји човек би изведен на суд и стављен на многе муке. Када га мучитељ Савин саветоваше да се одрекне Христа и поклони идолима незнабожачким, одврати му Теодот: „Кад би ти знао доброту Бога мојега, на кога се ја надам, да ће ме због ових кратковремених мука удостојити вечнога живота и ти би пожелео да за њега пострадаш овако као ја”. Удараху му клинце у тело, а он се мољаше Богу с благодарношћу; па мислећи да му је крај близу, саветоваше и поучаваше хришћане који беху око њега. Но по Божјем Промислу у то време објави цар Константин слободу хришћанима и нареди да се пусте сви који су под судом ради Христа. Тада и овај светитељ би ослобођен, поврати се онако измучен на свој положај у Киринију, и поживе још две године. По том се упокоји у Господу, коме је верно служио и за кога је много пострадао. Сконча свој земни живот 302. године и пресели се у дворе Господње.

Свети мученик Троадије и остали с њим

Као младић пострада за Христа. Григорије Неокесаријски виде га у визији како храбро подношаше муке за Христа све док не би убијен. И виде му душу, која кад се растави од тела, радосно хиташе к небу. Пострада и прослави се свети Троадије у III веку.

Четири стотине и четрдесет мученика

Четири стотине и четрдесет мученикаЧетири стотине и четрдесет мученика, који бише убијени од Лонгобарда у Италији око 579. године. О њима пише свети Григорије Двојеслов. На једном месту бише посечени њих четрдесет, а на другом других четири стотине, сви због тога што нису хтели јести од идолске жртве, а осим тога ових четири стотине још и зато што нису хтели, по обичају незнабожних Лонгобарда, играти око козје главе, принете демонима на жртву од стране незнабожаца.

Свети преподобни Агатон

Преподобни Агатон, велики мисирски подвижник из V века. Савременик светог Макарија и ученик светог Лота. Старао се испунити све заповести Божје. Неко од братије похвали му један ножић, којим је секао пруће за котарице. Чувши похвалу светитељ с радошћу пружи томе брату ножић на дар. Још је говорио свети Агатон: „За мене би било задовољство кад бих могао узети себи тело некога губавца, а њему дати моје”. Није ли то савршена љубав?

Света мученица Евталија

Света мученица ЕвталијаОва Евталија света беше девица из Сицилије, и имаше мајку с истим именом, и брата Сермилијана. Сви беху некрштени и незнабожни. Стара Евталија боловаше од течења крви. У сну јаве јој се свети мученици Агфеј, Филаделф и Кирил (в. 10. мај) и рекну јој да ће оздравити, само и једино ако се крсти у име Господа Исуса Христа. Евталија поверује у Христа, крсти се и, ваистину, оздрави. Видећи то чудо, и њена се ћерка крсти. Сермилијан, пак, поче исмевати мајку и сестру због вере Христове, потом и претити. Мајка се уплаши и побеже од куће. Тада брат поче гонити сестру. Но сестра се не уплаши, јер јој милији беше Христос од брата, и рече Сермилијану: „Хришћанка сам и не бојим се умрети”. Опаки брат посла к њој једнога слугу да је оскрнави. Но када слуга нападе св. Евталију, он изгуби очни вид. Зли брат виде то чудо, но оста тврда срца. Он појури за сестром, ухвати је и главу јој одсече, слично Каину. Тако света девица Евталија овенча се венцем вечне славе. И тако се и овом приликом обистини реч Христа Господа, да је Он донео мач међу људе, који дели сродне крвљу но не и сродне вером (Мт 10, 34-35).

Свети мученик Исахије сенатор

Свети мученик Исахије сенаторОвај свети мученик Исихије пострада у време цара Максимијана. Најпре био дворјанин, члан царског Сената, магистијан по звању. А када цар Максимијан издаде наредбу да се свима хришћанима, који се налазе у царској војсци, одузму појасеви (појасеви беху знак њихове царске службе), и да живе као приватна лица, лишена грађанских права, тада многи хришћани претпоставише да живе лишени граћанских права, неголи да имају грађанска права а изгубе душе своје. Међу таквим хришћанима беше и овај свети Исихије...

Свети исповедник Коинт чудотворац

Овај светитељ рођен је у Фригији. Тамо је и васпитан у хришћанској побожности. У време цара Аврелијана, 272 године, он дође у место, звано Еолида, и дељаше милостињу сиротињи. Тамо га ухвати војвода Руфос, и кад наређиваше светитељу да принесе жртву идолима, он полуде, у њега уђе демон (έδαιμονίνη). Но светитељ се помоли Богу, и ослободи га демона. Због тога га војвода не само пусти на слободу, него и богато обдари. Затим, отишавши у село звано Кими, буде ухваћен од незнабожаца и доведен у идолски храм и принуђаван да принесе жртву.

Свети Арсеније, епископ Тверски

Свети Арсеније, епископ ТверскиСвети Арсеније родио се у граду Тверу од побожних, благородних и имућних родитеља. Не зна се ни година његова рођења, ни имена његових родитеља. Измоливши себи од Бога сина, родитељи се највише стараху да у срцу сина свог засаде страх Божји. После извесног времена родитељи га као дечака дадоше да се учи књизи. Божјом помоћу он убрзо показа такве успехе, да превазиђе све своје вршњаке...

Свети мученици Андроник и Атанасије

Свети мученици Андроник и АтанасијеОВИ свети мученици пострадаше за Христа мачем посечени.

Свети апостол Пармен, један од седам ђакона

Спомен овог св. Апостола врши се 28. јула, где се налази и његово опширније житије.

Свети преподобни Сава и Варсанофије Тверски

Свети преподобни Сава и Варсанофије ТверскиРођена браћа. Основали 1397 године Савин манастир, у Тверокој губернији. У њему најпре преподобни Варсанофије игумановао пет година, а после њега преподобни Сава игумановао око 50 година. Преподобни Варсанофије знао цело Свето Писмо напамет. Оба погребени у Савиној обитељи.

Свети преподобни Саватије и Ефросин Тверски

Свети преподобни Саватије и Ефросин ТверскиПреподобни Саватије основао Саватијевску пустињу, на 12 врста од града Твера, и ту проводио строг подвижнички живот. Да би изнурио тело, носио вериге. Упокојио се у првој половини петнаестог века. Његов достојни ученик и подражаватељ био је свети Ефросин; провео у пустињи 60 година; удостојио се од Бога дара чудотворства. Упокојио се у другој половини петнаестог века.

Март 2013
ПоУтСрЧеПеСуНе
    Свети преподобни Флавијан
1
мрс
Свети новомученик Теодор Византијац
2
мрс
Свети преподобни Козма
3
мрс
Свети нови свештеномученик Никита
4
мрс
Свети мученици Дидим, Немесије и Потамије
5
мрс
Свети преподобни Андреј и Анатолиј
6
вода
Свети Власије
7
мрс
Света мученица Теја
8
вода
Свети мученици Герул, Лукије и Сергије
9
мрс
Свети мученик Антоније
10
мрс
Свети мученици Фотин, Севастијан и остали из дружине св. великомученице Фотине
11
бели мрс
Свети новомученик Илија Трапезунтски
12
бели мрс
Свети мученик Аврикије (Аверкије)
13
бели мрс
Свети преподобни Мартирије Зеленецки
14
бели мрс
Свети преподобни Саватије и Ефросин Тверски
15
бели мрс
Свети преподобни Зинон и Зоил
16
бели мрс
Свети преподобни Герасим Вологодски
17
бели мрс
Свети преподобни Адријан пошехонски и Леонид, саподвижник његов
18
вода
Чудотворна икона Мајке Божије зване 'Ченстоховске'
19
вода
Свети Јефрем, патријарх Антиохијски
20
вода
Свети преподобни Лазар Мурмански
21
вода
Свети Кесарије, брат светог Григорија Богослова
22
уље
Спомен Акатиста Пресвете Богородице
23
уље
Света преподобна Теодора, царица у Арти
24
уље
Свети праведни Финес
25
вода
Свети мученик Авив
26
вода
Свети Теогност, митрополит кијевски
27
вода
Свети прподобни Никандар Готоденски
28
вода
Свети Серапион, архиепископ Новгородски
29
вода
Свети преподобномученик Павле
30
уље
Светих десет хиљада мученика
31
уље

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Март , 2013
04.03.2013 Последња четврт
11.03.2013 Млад месец (младина)
19.03.2013 Прва четврт
27.03.2013 Пун месец (уштап)