14.02.2013
Јулијански (стари) календар:
01.02.2013


Pred. Фебруар Next
PayPal
Pred. 2013 Next

Свети мученик Трифун

Свети мученик ТрифунРођен у селу Кампсади у Фригији од сиромашних родитеља. У детињству чувао гуске. И још од детињства на њему је била велика благодат Божја, те је могао исцељивати болести на људима и на стоци, и изгонити зле духове. У то време завлада Римским царством цар Гордијан, чија ћерка Гордијана сиђе с ума, и тиме баци свога оца у велику жалост. Сви лекари не могаху лудој Гордијани ништа помоћи. Тада зли дух из луде девојке проговори и рече да њега нико не може истерати осим Трифуна. После многих Трифуна из царства буде и овај млади Трифун позват по Божјем Промислу. Он би доведен у Рим где исцели цареву ћерку. Цар му подари многе дарове, које Трифун при повратку све раздели сиромасима. У свом селу продужи овај свети младић чувати гуске и молити се Богу. Када се зацари христоборни Декије, свети Трифун би истјазаван и љуто мучен за Христа. Но он поднесе сва мучења с радошћу великом, говорећи: „О кад бих се могао удостојити, да огњем и мукама скончам за име Исуса Христа Господа и Бога мога!” Све муке ништа му не нашкодише, и мучитељи га осудише најзад на посечење мачем. Пред смрт Трифун се помоли Богу и предаде душу своју Творцу своме 250. године.

Свети мученици Перпетуа, Фелицита, Сатир, и други с њима

Свети мученици Перпетуа, Фелицита, Сатир, и други с њимаУ време цара Септимија Севера беху сви бачени у тамницу као хришћани. Света Перпетуа била је рода племићког, и она је храбрила све остале сужње у тамници, да се не устраше пострадати за Христа. У сну виде Перпетуа лествицу од земље до неба, сву начичкану оштрим ножевима, мачевима, копљима, удицама, ексерима, и другим смртоносним оруђима. А на дну лествице лежаше страшна змија. И виде, како Сатир први устрча уз лествицу до врха неповређен, па са врха довикну Перпетуи: Перпетуа, чекам те, хајде, но чувај се змије! Охрабрена тиме Перпетуа стаде на главу змијину, као на први степен, па редом брзо устрча до врха. Па кад се успе до врха, уђе у небеса и виде прекрасне дворе небеске, и би веома радосна. Кад исприча свој сан, сви сужњи протумачише да им предстоји скора смрт, и то прво Сатиру, што се брзо обистини. Први би убијен Сатир, па Перпетуа, па остали редом. Као јагањци поклани за Христа, Јагње Божје. Они од Христа и примише вечну награду у царству светлости. Пострадаше сви за Христа 202-203. године.

Свети преподобни Петар Галатијски

Свети преподобни Петар ГалатијскиУ седмој својој години напустио дом родитељски Христа ради, и повукао се у пустињу. Ту се постом и молитвом толико усавршио да је многа чудеса чинио силом Духа Божјега. Око 429. године преселио се у вечно царство Христово, у својој деведесет деветој години

Свети мученик Карион

При мучењу овом светом мученику језик одсечен; и тако пострадао за Господа.

Свети пpeпoдобни Вендимијан

Свети пpeпoдобни ВендимијанПpeпoдобни Вендимијан би родом из Велике Мизије у Малој Азији. Би ученик светог Аксентија, који се подвизаваше на високој гори јужно од Халкидона. А када се свети Аксентије упокоји, он нађе једну напуклу стену, и у њој направи себи малу келију. И проведе у њој четрдесет и две године, водећи тешке борбе са демонима, и побеђујући их. Имађаше затим и ученике, које утврђиваше својом вером, подвизима и даном му од Бога благодаћу. А када је требало да отиде ка Господу, он клече на земљу и предаде душу своју у руке Божје, око 512 године, пошто претходно исприча другима живот светог Аксентија и свој.

Свети мученик Тејон и два детета

Заједно са два детета своја свети Тејон пострадао за Христа мачем посечен.

Свети Тимотеј исповедник

Преставио се у миру.

Свети новомученик Анастасије

Свети новомученик АнастасијеАнастасије беше родом из Навплија; по занимању зограф. Он вери ћерку једног хришћанина; али после неколико дана он чу за њу неке рђаве ствари, и отказа веридбу. Родбина девојчина начини му мађије, еда би је заволео и узео. Дејство мађија се кроз кратко време обелодани: млади Анастасије сиђе с ума, и стаде лутати тамо-амо. Видевши га тако сулудог, Агарјани искористише прилику те га потурчише. Но Бог се сажали на јадног младића, и после не много дана поврати му здравље, те он дође к себи...

Свети преподобни Василије исповедник, архиепископ Солунски

Блажени Василије, ученик и постриженик преподобног Јевтимија Солунског, беше родом из Атине. Подвизавао се у Светој Гори Атонској и у другим местима са преподобним Јевтимијем, који му трећег дана по пострижењу, према нарочитом откривењу Божјем, претсказа да ће бити епископ. Скончао у миру у деветом столећу, око 870 г.

Свети преподобни Давид, Симеон и Георгије, оци Митилински

Свети преподобни Давид, Симеон и Георгије, оци МитилинскиТри света брата: преподобни Давид, монах на планини Иди у Малој Азији, преподобни Симеон, нови Столпник митилински, и преподобни Георгије, епископ митилински и исповедник, беху родом из града Митилине са јегејског острва Лезвоса. Живљаху и подвизаваху се крајем 8. и почетком 9. века. Преподобни Симеон се упокојио 844, a преподобни Георгије 846 године.

Фебруар 2013
ПоУтСрЧеПеСуНе
    Свети преподобни Козма Христостомат
1
вода
Света мученица Ана
2
мрс
Свети Зосим, епископ сиракуски
3
мрс
Свети преподобни Јосиф Освећени
4
мрс
Света два мученика
5
мрс
Свети мученик Јован Казански
6
вода
Свети Кастин
7
мрс
Свети Јосиф исповедник, архиепископ солунски
8
вода
Свети преподобни Петар
9
мрс
Сви свети пустињаци
10
мрс
Свети новомученик Димитрије хијонски
11
мрс
Свети преподобни Зинон
12
мрс
Свети преподобномученик Илија Ардунис
13
вода
Свети преподобни Давид, Симеон и Георгије, оци Митилински
14
мрс
Свети преподобномученик Гаврило
15
риба
Свети мученици Павле и Симон
16
мрс
Свети мученик Теокист
17
мрс
Свети мученици Евагрије и Макарије
18
мрс
Свети преподобни Јован
19
мрс
Свети мученик Теопемпт и дружина његова
20
вода
Свети мученик Пергет
21
мрс
Свети преподобни Роман
22
вода
Свети преподобни Лонгин Корјажемски
23
мрс
Свети благоверни кнез Всеволод-Гаврило, Псовски чудотворац
24
мрс
Свети Урбан, епископ Римски
25
мрс
Свети преподобни Акепсим
26
мрс
Свети новомученик Георгије кројач
27
мрс
Сабор светог апостола и еванђелиста Јована Богослова у Дијаконисима
28
мрс
   

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Фебруар , 2013
03.02.2013 Последња четврт
10.02.2013 Млад месец (младина)
17.02.2013 Прва четврт
25.02.2013 Пун месец (уштап)