25.11.2012
Јулијански (стари) календар:
12.11.2012


Pred. Новембар Next
PayPal
Pred. 2012 Next

Свети Јован Милостиви

Свети Јован МилостивиПатријарх александријски. Рођен на острву Кипру у кнежевској фамилији. Отац му беше кнез Епифаније. Васпитан од детињства као прави хришћанин. На наваљивање родитеља он се ожени и имаде деце. Но по Божјем Промислу преселише се из овог живота у онај и деца му и жена. Чувен због милосрђа и благочешћа Јован би изабран за патријарха александријског у време цара Ираклија. Десет година управљао црквом Александријском као истински пастир, чувајући је од незнабожаца и јеретика. Био је узор кротости, милосрђа и човекољубља. „Ако желиш благородства”, говорио је он, „не тражи га у крви, него у добродетељи, јер то је право благородство”. Сви свети одликовали су се милосрђем, али свети Јован беше се сав предао овој дивној добродетељи. Литургишући једном, сети се патријарх речи Христове: „Ако, дакле, принесеш дар свој жртвенику, и ондје се сјетиш да брат твој има нешто против тебе, остави ондје дар свој пред жртвеником, и иди те се најприје помири са братом својим, па онда дођи и принеси дар свој” (Мт 5, 23-24), и сети се да један од клирика ту у цркви има злу вољу на њега; он брзо остави свете дарове, приђе томе клирику, паде му пред ноге и замоли га за опроштај. И тек када се измири с тим човеком, врати се ка жртвенику. Једном опет идући цркви Светих Кира и Јована, догоди се да га срете нека бедна удовица и поче му говорити о беди својој. Пратиоци патријархови осетише досаду од дуга жалбовања женина, па ће рећи владици, да пожури у цркву на службу, и после службе може чути ту жену. Одговори им свети Јован: „А како ће сад Бог мене послушати, ако ја њу не послушам?” И не хте се кренути с места док не чу удовичину жалбу до краја. Када Персијанци ударише на Мисир, патријарх Јован седе у лађу да се удаљи од напасти. Успут се разболи, и стигавши на Кипар, умре у своме месту рођења, 620. године, и пређе у царство бесмртно Господа свога. Мошти његове чудотворне пренете најпре у Цариград, потом у Буда Пешту и најзад у Пресбург.

Свети пророк Ахија

Свети пророк АхијаИз Силома. Пророковао на хиљаду година пре Христа. Прорекао Јеровоаму слуги Соломоновом, да ће се зацарити над десет колена Израиљевих (I Цар 11, 29).

Свети преподобни Нил Синајски

Свети преподобни Нил СинајскиБио најпре префект у престоници, Цариграду. Као ожењен човек имао једног сина и једну ћерку. Видећи порочан живот престонички, он се договори са женом, да се удаље из света. Тако и учине. Жена са ћерком оде у неки женски манастир у Мисир, а Нил са сином Теодулом на гору Синајску. Пуних шездесет година подвизавао се свети Нил на Синају. Написао прекрасне књиге о духовном животу. Упокојио се мирно око 450. године у осамдесетој години живота земаљског и преселио се у блажени живот небески. Његова је света реч: „Телесне страсти воде своје порекло од телесних потреба; и против њих је нужна уздржљивост; а страсти душевне рађају се од потреба душевних, и против њих је нужна молитва”.

Свети преподобни Нил Мироточиви

Свети преподобни Нил МироточивиРодом из Мореје. Као јеромонах дошао са својим стрицем у Свету Гору. Подвизавао се као отшелник у пустом месту званом Свети Камени. Када се упокојио, из њега потекло миро у таквом обиљу, да се са врха горе сливало у море. То чудотворно миро привлачило је болесне људе са свих страна. Ученик светог Нила осети досаду од множине посетилаца, те се у молитви пожали на свога духовног оца, светог Нила. И мироточење наједном се пресече. Свети Нил се подвизавао у пуном смислу као древни светитељи. Упокојио се у 17. в.

Свети мученик Арсакије

СВЕТИ мученик Арсакије пострада за Христа мачем посечен.

Свети Мартин турски

Свети Мартин турскиВиди његово опширно житије под 12. октобром.

Свети ученици Антоније, Зевин, Герман и Никифор и девојка марта

Свети мученици ови пострадаше крајем трећег столећа, за царовања Максимијанова. Антоније беше старац, a ocтала тројица младићи. Као хришћани изведени на суд у Кесарији Палестинској, ухваћени од неког Мазе; пошто неустрашиво исповедише Христа истинитог Бога, бише обезглављени. Девојка пак Марата беше из града Скитопоља, у Сирији. Због вере у Христа би мучена, по граду гола вођена, па у огањ бачена, где и сконча. И тако сви добише венце мучеништва.

Свети новомученик Сава Нигделин

ПОСЕЧЕН за исповедање вере у Христа 1726. године у Цариграду. Родом из Мале Азије из места Нигде. Турци га затворе из зависти, да би му узели имовину. Страдао на месту званом Кучук Карамани. (По некима посечен 1721. а на том месту сахрањене његове свете мошти 1726. г.).

Свети ученик Николај

СBETИ мученик Николај пострадао у Цариграду 1732. године.

Свети Лав, патријарх цариградски

Свети Лав, патријарх цариградскиСВЕТИ угодник Божји Лав, патријарх, скончао у миру.

Новембар 2012
ПоУтСрЧеПеСуНе
   Свети новомученик монах Никола Двали јерусалемски
1
мрс
Свети мученици Евор и Еној
2
вода
Пренос моштију преподобног Христодула потамског
3
мрс
Свети мученик Захарија
4
мрс
Свети преподобни Макарије Римљанин ('Ромеј')
5
мрс
Света мајка и њено дете
6
мрс
Света два мученика у Тракији
7
вода
Свети мученик Гликон
8
мрс
Света Прокла
9
вода
Свети мученици Терентије, Африкан, Максим и Помпије и осталих 36 мученика из Африке
10
мрс
Свети Серапион зарзмански, грузијски
11
мрс
Свети мученик Јотам Задганидзе
12
мрс
Мученици тбилиски поклани под Јелаудином
13
мрс
Света преподобна Теодотија
14
уље
Свете мученице Кириакија, Домнина и Домна
15
мрс
Благоверни Никола, сјајна звезда Грузије
16
вода
Свети и праведни Јован, Стефан и Исаија грузијски
17
мрс
Свети Доментије
18
мрс
Свети мученик Никандар
19
мрс
Свети Григорије
20
мрс
Света преподобна Марта псковска
21
риба
Свети преподобни Онисифор печерски
22
мрс
Сећање на муке светог великомученика Георгија
23
вода
Преподобни Евтимије, Ефрем и Нестор, подвижници Дечански
24
мрс
Свети Лав, патријарх цариградски
25
мрс
Свети преподобни мученик Дамаскин
26
мрс
Свети Тома Нови (Други), патријарх цариградски
27
мрс
Свети мученици Евпсихије, Неарх и Картерије
28
вода
Свети кнез етиопски Фулвијан
29
уље
Свети Севастијан (Дабовић) Џексонски
30
вода
  

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Новембар , 2012
06.11.2012 Последња четврт
13.11.2012 Млад месец (младина)
20.11.2012 Прва четврт
28.11.2012 Пун месец (уштап)