02.11.2024
Јулијански (стари) календар:
20.10.2024


Pred. Новембар Next
PayPal
Pred. 2024 Next

Свети великомученик Артемије

Свети великомученик АртемијеОвај славни светитељ беше родом Мисирац и први војвода цара Константина Великог. Кад се цару Константину јави победни крст, окружен звездама, и Артемије виде тај крст, поверова у Христа Господа и крсти се. Доцније, у време цара Константина, посла га овај цар у Јеладу, да пренесе мошти светог Андреја из Патраса и светог Луке из Тиве у Цариград, што војвода Артемије с радошћу изврши. Потом би постављен Артемије за августалија и намесника царског у Мисиру, у коме звању он беше и за време Констанција, сина Константинова, и за извесно време цара Јулијана Одступника. Када овај богоодступни цар пође у рат на Персијанце, заустави се у Антиохији, и нареди да и Артемије са својом војском дође у Антиохију. Артемије дође. У то време удари цар на муке два хришћанска свештеника, Евгенија и Макарија. Видећи то свети Артемије узбуни се свим срцем, изађе пред цара и рече му: „Зашто, царе, тако нечовечно мучиш невине и Богу посвећене мужеве, и зашто их присиљаваш да се откажу од вере православне?” И још прорече Артемије цару: „Твоја је погибао близу”. Разјарени цар посла она два чесна свештеника у изгнанство у Арабију, где ускоро скончаше, а војводи Артемију скиде чин војнички и нареди да га шибају и трзају. Свега рањена и искрвављена, бацише Артемија у тамницу, где му се сам Господ Христос јави, исцели га и утеши. Потом цар нареди, те га простреше на један камен а другим тешким каменом притиснуше, тако да се тело светог Артемија све здроби и спљошти као даска. Најзад му главу одсекоше 362. године. А цар Јулијан оде на Персијанце и погибе срамно, као што му свети Артемије и прорече.

Свети праведни Артемије

Свети праведни АртемијеРођен 1532. године. Син руских сељачких родитеља, Козме и Аполинарије, из села Веркола, округа Двинског. Још од пете године разликовао се од друге деце необичном побожношћу и кроткошћу. Када му беше тринаест година, иђаше дечко са оцем својим кроз неку велику шуму. Од силне буре и непогоде умре Артемије у шуми, и жалосни отац његов не могући копати гроб, покри тело његово грањем и оде. После двадесет осам година човек неки виде у тој шуми необичну светлост, приђе тој светлости и нађе нераспаднуто и нетљено тело Артемијево. Многи болесници беху исцељени од болести чим се коснуше тела светог Артемија. Његове свете мошти почивају у једном манастиру близу Пинеге у губернији Архангелској.

Свети преподобни Герасим Нови

Свети преподобни Герасим НовиИз Трикале у Пелопонезу, од славне фамилије Нотарас. Рођен 1509. године. Подвизавао се на Атону, потом у Палестини, где је постио четрдесет дана. Потом се настанио на острву Кефалонији, где је основао и један женски манастир. Молитвом низводио кишу, исцељивао болеснике и прозирао у будућност. Упокојио се у Господу 15. августа 1579. године. Чудотворац за живота и по смрти.

Свети преподобни новомученик Игњатије

Свети преподобни новомученик ИгњатијеИз Ески-Загоре у Бугарској, из оне славне Загоре која је дала цркви Божјој много светих подвижника и мученика. Подвизавао се у Скиту светог Јована Претече на Антону. Драговољно предао се Турцима на мучење за Христа. Обешен у Цариграду 8. октобра 1814. године. Мошти му чудотворне. Глава му се чесно чува у манастиру Светог Пантелејмона.

Света преподобна Матрона хиоска

Света преподобна Матрона хиоскаПреподобна Матрона родила се на острву Хиосу у месту Волису, од врло побожних и богатих родитеља. Из љубави према Господу, све имање наслеђено од родитеља раздала сиротињи и црквама. Зидајући цркву у име Господа Христа, пронашла много злата при копању њених темеља. Да не би ово злато ђаво употребио на њену саблазан, она се помоли Господу, и Господ претвори злато у угаљ...

Свети мученици Зевин, Герман, Никифор и Антоније

ОВИ свети мученици пострадаше за Господа Христа мачем посечени.

Света мученица Маната

ОВА света мученица за Господа Христа у огњу спаљена.

Свети мученици Евор и Еној

УЧЕНИЦИ светог свештеномученика Мила, епископа Персијског; пострадали за Христа у Персији, за време цара Сапора II, 341. године. Пострадали - затрпани камењем.

Новембар 2024
ПоУтСрЧеПеСуНе
    Свети новомученик монах Никола Двали јерусалемски
1
уље
Свети мученици Евор и Еној
2
мрс
Пренос моштију преподобног Христодула потамског
3
мрс
Свети мученик Захарија
4
мрс
Свети преподобни Макарије Римљанин ('Ромеј')
5
мрс
Света мајка и њено дете
6
вода
Света два мученика у Тракији
7
мрс
Свети мученик Гликон
8
риба
Света Прокла
9
мрс
Свети мученици Терентије, Африкан, Максим и Помпије и осталих 36 мученика из Африке
10
мрс
Свети Серапион зарзмански, грузијски
11
мрс
Свети мученик Јотам Задганидзе
12
мрс
Мученици тбилиски поклани под Јелаудином
13
вода
Света преподобна Теодотија
14
мрс
Свете мученице Кириакија, Домнина и Домна
15
вода
Благоверни Никола, сјајна звезда Грузије
16
мрс
Свети и праведни Јован, Стефан и Исаија грузијски
17
мрс
Свети Доментије
18
мрс
Свети мученик Никандар
19
мрс
Свети Григорије
20
вода
Света преподобна Марта псковска
21
мрс
Свети преподобни Онисифор печерски
22
вода
Сећање на муке светог великомученика Георгија
23
мрс
Преподобни Евтимије, Ефрем и Нестор, подвижници Дечански
24
мрс
Свети Лав, патријарх цариградски
25
мрс
Свети преподобни мученик Дамаскин
26
мрс
Свети Тома Нови (Други), патријарх цариградски
27
уље
Свети мученици Евпсихије, Неарх и Картерије
28
уље
Свети кнез етиопски Фулвијан
29
уље
Свети Севастијан (Дабовић) Џексонски
30
риба
 

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Новембар , 2024
01.11.2024 Млад месец (младина)
09.11.2024 Прва четврт
15.11.2024 Пун месец (уштап)
23.11.2024 Последња четврт