31.08.2024
Јулијански (стари) календар:
18.08.2024


Pred. Август Next
PayPal
Pred. 2024 Next

Свети преподобни Јован Рилски

Свети преподобни Јован РилскиОвај велики подвижник и светилник цркве православне родио се близу Софије у месту Скрину, у време цара Бориса. Родио се од бедних но честитих родитеља. По смрти родитеља он се замонаши и удаљи у једну дивљу гору, и ту у једној пећини почне се подвизавати. Претрпео је ту многе напасти од демона и од људи, од разбојника и од својих сродника. Потом се пресели у планину Рилску, и настани у једном шупљем дрвету. Хранио се само травом, и бобом, који ту у близини почне расти по Божјем Промислу. Многе године он није видео лица човечјег, док га, опет по Божјем Промислу, не открију чобани, који су трагали за својим изгубљеним овцама. Тако се светитељ прочује међу људима, и људи му почну долазити тражећи помоћ у болестима и мукама. Посећивао га је и сам цар бугарски Петар, и тражио од њега савета. Многи ревнитељи духовног живота настане се у близини Јовановој. Ту се убрзо построји храм и манастир. Свети Јован упокојио се мирно у Господу 18. августа 946. године, у седамдесетој години свога живота. По смрти јавио се ученицима својим. Мошти његове пренесене су најпре у Софију, па у Мађарску, па у Трново, и најзад у манастир Рилски где и данас почивају. Рилски манастир је кроз векове био кула светиља и место силе чудотворне и утехе духовне за народ хришћански у Бугарској, нарочито у тешка времена робовања под Турцима.

Свети мученици Флор и Лавр

Свети мученици Флор и ЛаврБраћа и по телу и по духу и по занимању. Беху обојица ревносни хришћани, а по занату каменоресци. Живљаху у Илирији. Неки кнез незнабожачки запосли их на зидању храма идолског. Догоди се при њиховом раду, да један одломак камена одскочи и удари у око сина жречевог, који радознало посматраше рад неимара. Видећи свог сина ћорава и крвава, жрец стаде викати на Флора и Лавра и хтеде их тући. Тада му света браћа рекоше, ако буде веровао у Бога, у кога они верују, син ће његов оздравити. Жрец обећа. Флор и Лавр са сузама помолише се Богу Господу, живоме и јединоме, и крсним знаком знаменоваше детиње избијено око. И дете оздрави одмах, и око му постаде цело као што је и било. Тада се крсти жрец Мемертин и син његов, и ускоро по том оба пострадаше за Христа у огњу. А Флор и Лавр када довршише храм, ставише крст на њега, позваше све хришћане и осветише га именом Господа Исуса и свеноћним пјенијем. Сазнав за ово, илиријски намесник сажеже у огњу многе од тих хришћана, а Флора и Лавра живе баци у бунар, и бунар засу земљом. Доцније се мошти њихове објавише и бише пренете у Цариград. Пострадаше за Христа и Христом се прославише ова дивна браћа у II веку.

Свети свештеномученик Емилијан епископ

Свети свештеномученик Емилијан епископРодом из Јерменије. По својој жељи, тражећи мучеништва, оде у Италију да проповеда Христа, у време Диоклецијаново. У Тревији изабран за епископа. Због многих чудеса при његовом мучењу поверовало у Христа око хиљаду незнабожаца. Посечен мачем заједно са својим духовником Иларионом и двојицом браће Дионисијем и Ермипом.

Свети Јован и Георгије патријарси Цариградски

Свети Јован и Георгије патријарси ЦариградскиЈован V патријарховао у Цариграду од 669 до 674 године, а Георгије I од 678 до 686 године; обојица за царовања Константина Погоната; преставили се у миру. Свети патријарх Јован био најпре хартофилакс и скевофилакс Велике Цркве, а затим као патријарх богоугодно управљао Црквом и мирно се упокојио 674 године. Свети патријарх Георгије најпре је био синђел и скевофилакс Велике Цркве у Цариграду (Свете Софије), па после патријарховања Теодора I би позван и изабран за патријарха васељенског. За његово време би одржан у Цариграду Свети Шести Васељенски Сабор 680 - 681 године, на коме би осуђена нечестива монотелитска јерес. Благочестив и строг у подвизима, он у побожности управљаше Црквом до свог престављења, које би 686 године.Свети мученик Мирон презвитер

Свети преподобни Арсеније пароски

Свети преподобни Арсеније пароскиПреподобни отац наш Арсеније, који засија у ова последња времена као сјајна звезда на небу Цркве Православне, родио се у Јањини Епирској од побожних родитеља 31 јануара 1800 године. На крштењу доби име Атанасије. Као дете остаде без родитеља сироче, али не и без небеског Родитеља. Тако се оствари на њему реч псалмопевца: "Отац мој и мајка моја ме оставише али ме прихвати Господ..." Вођен Божјим старањем, деветогодишњи Атанасије допутова у Кидонију Мале Азије где га прими за свога ученика познати по врлини и образовању јеромонах Григорије Сарафис, који беше управник тамошње школе. Ту он постаде брзо омиљен и учитељима и ученицима због своје простоте и безазлености, смирења и побожности. Оставши пет година у реченој школи, беше међу првима, и по учењу и по врлини.

Свети новомученик Димитрије епирски

Свети новомученик Димитрије епирскиРођен крајем осамнаестог века у селу Самарини под планином Пиндом у Епиру. Постао монах у једном манастиру свога краја, где се усрдно подвизавао. Када Алипаша 1808 године угуши у крви устанак у Грчкој, који беше дигао на Турке поп Евтимије Влахавас, Димитрије тада из ревности изиђе из манастира и проповедаше веру хришћанску по селима Тесалије, говорећи народу о потреби трпљења у невољама и искушењима. Оклеветан, он би ухваћен од Турака и приведен пред Алипашу, пред којим сведочаше да му циљ проповедања није био други него учвршћивање вере у народу и поучавање да слушају власти и законе.

Свети преподобни отац Христофор

Обновитељ и настојатељ манастира Сумела на гори Мела; родом био из Трапезунтеког местанца Газари; подвизавао се у седмом веку, и у миру се упокојио у Господу.

Света мученица Јулијана

близу Стровила - Можда је ово иста света Мученица са опом која се слави 21 децембра.

Свети мученик Леонт (Лав)

Пострадао за Господа Христа бачен у море, у близини Мире Ликијске (у Малој Азији).

Свети преподобни Софроније

Из скита Свете Ане у Светој Гори. Родом из Епира; побегао од брака у Свету Гору, где се у скиту Свете Ане богоугодно подвизавао и у миру скончао, у 18. веку.

Свети убоги мученици

Ови свети убоги људи (њих око 300) мученички пострадаше за Христа огњем спаљени. О њима видети опширније у опису (напред) страдања св. мученика Флора и Лавра.

Свети мученици Ерм, Серапион и Полиен

Свети мученици Ерм, Серапион и ПолиенОви свети мученици беху из Рима. Њих незнабошци оптужише градоначелнику Рима, да обожавају Христа а мрзе идоле и ниподаштавају их. Изведени пред градоначелника, они смело исповедише своју веру у Христа. Зато их најпре затворише у мрачну и смрдљиву тамницу. Затим, када их изведоше из ње, они не хтедоше принети идолима жртву. Стога их стадоше вући по каменитим и непроходним местима, и они, ломећи се о камење, у мукама предадоше Богу чесне душе своје, и примише од Њега неувенљиве венце мучеништва.

Свети преподобни Варава и Софроније

Свети преподобни Варава и СофронијеРодом Атињани; рођаци; спасавали се на гори Мела, близу Трапезунта у Малој Азији, у петом веку. Ту основали манастир Сумела, и у миру Господа свога се упокојили.

Света преподобна четворица подвижника

У миру се упокојили у Господу.

Свети Христодул Филозоф

Свети Христодул ФилозофГрузија

Август 2024
ПоУтСрЧеПеСуНе
   Свети мученик Роман, кнез рјазански
1
мрс
Свети Илија Праведни
2
риба
Свети свештеномученици Симо и Мирко, Гламочки
3
мрс
Свети мученик Помпијан
4
мрс
Свети свештеномученик Аполоније
5
мрс
Свети Новомученици Пребиловачки
6
мрс
Свети свештеномученици Родољуб и Вукосав, Кулеенвекуфски и
7
уље
Обновљење Храма светих арханђела Михаила у скали и арханђела Гаврила у Халди
8
мрс
Свети Јоасаф, митрополит московски
9
уље
Свети Георгије атоски, градитељ
10
мрс
Свети преподобни Константин косински
11
мрс
Свети принц Цотне Дадиани, Исповедник мингрелијски
12
мрс
Свети Арсеније Ниноцминдски
13
мрс
Света преподобномученица Елеса
14
вода
Освећење Храма светог Јована Богослова
15
вода
Девет браће Херхеулидзе, с мајком, сестром и с њима 9000 грузијаца, убијених на Марабдинском пољу (1625)
16
вода
Освећење Храма Христа Пантократора у Цариграду
17
уље
Свети мученици Катидије, Катидијан и Совел
18
уље
Свети новомученик Авакум
19
риба
Светих преподобних десет хиљада подвижника тивејских
20
вода
Преподобни Јаков Нови Туманаски
21
вода
Свети преподобни Макарије
22
уље
Свети преподобни Лаврентије Калужки, Христа ради сулуди
23
вода
Обновљење Храма Пресвете Богородице 'Елеусе'
24
уље
Преподобномученици Геронтије, Серапион, Герман, Висарион, Михаило, Отар и Симон (1851)
25
уље
Свети преподоби Доротеј Палестински
26
вода
Пренос моштију преподобног Теодосија Кијево-Печерског
27
вода
Успенске иконе Пресвете Богородице
28
риба
Свети мученик Христофор Гуријски
29
мрс
Свети Тбели Абусеридзе
30
вода
Свети Христодул Филозоф
31
мрс
 

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Август , 2024
04.08.2024 Млад месец (младина)
12.08.2024 Прва четврт
19.08.2024 Пун месец (уштап)
26.08.2024 Последња четврт