21.08.2024
Јулијански (стари) календар:
08.08.2024


Pred. Август Next
PayPal
Pred. 2024 Next

Свети Емилијан Исповедник, епископ кизички

Свети Емилијан Исповедник, епископ кизичкиЕпископствоваше у Кизику за време опаког цара Лава Јерменина, иконоборца. Како се не хте покорити декретима царским о избацивању икона из цркве, то и он би, с другим православним епископима, послат у изгнанство. У изгнанству проживе пет година трпећи многе муке и многа понижења Христа ради. Сконча 820. године и пресели се међу грађане небеске.

Свети Мирон Чудотворац епископ критски

Свети Мирон Чудотворац епископ критскиБеше најпре жењен и бављаше се земљорадњом. Од плодова земаљских са свога имања раздаваше Мирон радо и обилно бедним људима. Једном затече непознате лопове на свом гумну где краду жито. Не казујући се ко је, свети Мирон поможе лоповима, да напуне вреће, поможе им и да дигну на леђа и да умакну. Због превеликих добродетељи би рукоположен за презвитера, а потом и за епископа. Беше чудотворац велики, и чињаше многа добра дела именом Господа Исуса. Упокоји се око 350. године у старости својој у стотој години.

Свети преподобни Григорије Синаит

Свети преподобни Григорије СинаитПрозват Синаитом због тога што се замонашио на гори Синају. У време цара Андроника Палеолога, око 1330 год, дошао у Св. Гору, да обиђе манастире и сазна што о умној молитви и созерцању. Но ове две духовне делатности беху у то време без мало непознате међу Светогорцима. Једини који ово знађаше и до савршенства практиковаше беше св. Максим Капсокаливит. Григорије распростре своје учење о умној молитви по свима келијама и манастирима Св. Горе. Његов знаменит ученик беше Калист патријарх Цариградски, који и написа житије св. Григорија. По том пређе Григорије у Македонију и у друге крајеве Балкана и основа обитељи, у којима се монаси вежбаху у молитви умом. Тако поможе он многима, да се удубе и спасу. Његови списи о умној молитви и подвижништву налазе се у „Добротољубију". Између осталога написао је и припјеве Светој Тројици „Достоино јест", што се пева на воскресној полуноћници. Спада међу најзнаменитије подвижнике и духовне учитеље на Балкану. Упокојио се мирно од многотрудног живота и преселио се у царство Христово

Свети новомученик Триандафил и Спасо

Свети новомученик Триандафил и СпасоТриандафил беше родом из Загоре а Спасо из Радовишта, епархије Струмичке. Обојица Словени, обојица млади и прости људи. Но љубав Христова беше им дража од света и живота. Живот дадоше но Христа не изневерише. За веру Христову пострадали од Турака, и то Триандафил у Цариграду 1680. години, а Спасо у Солуну 1794. године.

Свети мученик Гормиздас

Беше велможа на двору персијског цара Издегерда. Пошто се не хте одрећи Христа, цар га ражалова одузевши му и чин и имање, и посла га да чува стоку. Надаше се цар, да ће Гормиздас убрзо зажалити за чином и имањем, и да ће се поклонити идолима. Али се цар превари. Гормиздас спокојно чуваше стоку и држаше своју веру. Зато га цар стави на љуте муке, којима успе само да изможди тело Христова мученика, али не и да промени дух његов. Најзад би Гормиздас свети убијен 418. године одмах после страдања светог Авде епископа (в. 31. март). Пострада на земљи, и прослави се на небу.

Свети Зосим Тумански

Свети Зосим ТуманскиИсихаста који је живео у доба кнеза Лазара. Провео у посту и молитви четрдесет година у пећини близу данашњег манастира Тумане, у источној Србији, који је подигнут на месту где се свети Зосим упокојио. У манастирском храму почивају његове чудотворне мошти.

Икона Пресвете Богородице 'Толгска'

Икона Пресвете Богородице 'Толгска' У години 1314, у време светог Петра, митрополита Кијевског и целе Русије, при благоверном кнезу јарославском Давиду Теодоровичу, епископ ростовски и јарославски Прохор, - по другима Трифун, - обилазећи своју епархију, допутова у КирилоБјелозерски манастир; одатле он продужи пут водом на чамцима, најпре по Волгиној притоци Шексин, а затим по самој Волги до града Јарослава...

Свети мученици Елевтерије и Леонид и мала дечица

Свети мученици Елевтерије и Леонид и мала дечицаОви свети мученици бише бачени у огањ за исповедање Христа, и тако скончаше. Спомен им се врши у храму Свете Ирине (у Цариграду).

Свети преподобни Теодосије, игуман оровски

Од ране младости узео на раме крст Господњи, и обитавао по горама и пећинама и рупама, проводећи живот у молитвама и строгим подвизима. Затим је постао игуман манастира Оровског (у Чесној гори). Принео себе Богу као скупоцено миро и најпријатнији тамјан. (У неким Синаксарима назива се Теодор).

Света два мученика тирска

Ови свети мученици вучени по земљи пострадаше за Господа.

Свети мученик Стиракије

Мачем посечен скончао за веру Христову.

Светих десет подвижника египатских

Свети подвижници ови у миру се преставише у Господу.

Свети преподобни Григорије, иконописац печерски

Свети преподобни Григорије, иконописац печерскиПодвизавао се у Кијево-Печерској обитељи заједно са преподобним Алипијем[13]. Свете мошти његове почивају у Антонијевој пештери.

Освећење Храма Пресвете Богородице у Јерусалиму

Овај спомен забележен је у рукопису Г 74 Велике Лавре на Светој Гори, где се на листу 100 налазе и 5 стихира Св. Јована Дамаскина посвећених овом празнику.

Освећење Храма светих апостола Петра и Павла

У време цара Лава Мудрог у Цариграду

Преподобни Јаков Нови Туманаски

Преподобни Јаков Нови ТуманаскиПреподобни Јаков (у свету Радоје Арсовић) рођен је 1894. Године у селу Кушићи надомак Ивањице. После основног образовања, жељан науке и сазнања отиснуо се из домовине у француску, где је успешно завршио студије и стекао два доктората. Један из области философије на Сорбони у Паризу, а други из области права у Момпељео. Радио је као службеник у дипломатији краљевине Југославије у Француској.

Август 2024
ПоУтСрЧеПеСуНе
   Свети мученик Роман, кнез рјазански
1
мрс
Свети Илија Праведни
2
риба
Свети свештеномученици Симо и Мирко, Гламочки
3
мрс
Свети мученик Помпијан
4
мрс
Свети свештеномученик Аполоније
5
мрс
Свети Новомученици Пребиловачки
6
мрс
Свети свештеномученици Родољуб и Вукосав, Кулеенвекуфски и
7
уље
Обновљење Храма светих арханђела Михаила у скали и арханђела Гаврила у Халди
8
мрс
Свети Јоасаф, митрополит московски
9
уље
Свети Георгије атоски, градитељ
10
мрс
Свети преподобни Константин косински
11
мрс
Свети принц Цотне Дадиани, Исповедник мингрелијски
12
мрс
Свети Арсеније Ниноцминдски
13
мрс
Света преподобномученица Елеса
14
вода
Освећење Храма светог Јована Богослова
15
вода
Девет браће Херхеулидзе, с мајком, сестром и с њима 9000 грузијаца, убијених на Марабдинском пољу (1625)
16
вода
Освећење Храма Христа Пантократора у Цариграду
17
уље
Свети мученици Катидије, Катидијан и Совел
18
уље
Свети новомученик Авакум
19
риба
Светих преподобних десет хиљада подвижника тивејских
20
вода
Преподобни Јаков Нови Туманаски
21
вода
Свети преподобни Макарије
22
уље
Свети преподобни Лаврентије Калужки, Христа ради сулуди
23
вода
Обновљење Храма Пресвете Богородице 'Елеусе'
24
уље
Преподобномученици Геронтије, Серапион, Герман, Висарион, Михаило, Отар и Симон (1851)
25
уље
Свети преподоби Доротеј Палестински
26
вода
Пренос моштију преподобног Теодосија Кијево-Печерског
27
вода
Успенске иконе Пресвете Богородице
28
риба
Свети мученик Христофор Гуријски
29
мрс
Свети Тбели Абусеридзе
30
вода
Свети Христодул Филозоф
31
мрс
 

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Август , 2024
04.08.2024 Млад месец (младина)
12.08.2024 Прва четврт
19.08.2024 Пун месец (уштап)
26.08.2024 Последња четврт