03.05.2023
Јулијански (стари) календар:
20.04.2023


Pred. Мај Next
PayPal
Pred. 2023 Next

Свети Николај Жички (пренос моштију)

Свети Николај Жички (пренос моштију)Владика Николај Велимировић рођен је на Туциндан 23. децембра, по старом, или 5. јануара 1881. године, по новом календару. Родно место Владике Николаја је малено планинско село Лелић, смештено на северним падинама планине Повлена, недалеко од Ваљева. Родитељи његови, Драгомир и Катарина, прости шумадијски сељаци, имали су деветоро деце. Никола (Владикино световно име) био је прво дете у родитеља. Осталих осморо је поумирало од разних болести, а један од њих - Душан (отац блаженопочившег Владике Јована), погинуо је у рату 1914. године. Мали Никола је крштен у манастиру Ћелијама, који је тада био парохијска црква села Лелић. Знаменита породица Велимировића потиче од Антонија-Анте Јовановића, који се у ваљевски крај доселио из Сребренице у Босни. И данас тај засеок у Лелићу зову “Бошњаци”. Антоније је био начелник среза подгорског и један од виђенијих људи у тадашњој Србији. Сахрањен је испред северних врата манастира Ћелија. Гроб му је до данас добро очуван са каменом плочом и крстом од црвеног мермера. Јоаким Вујић, у своме “Путешествију по Сербији”, записао је сусрет са начелником среза подгорског Антонијем Јовановићем у Лелићу. По Антонијевом сину Велимиру настало је презиме Велимировић.
За житије видети 05. март (18. март по грегоријанском календару)


Свети преподобни Теодор Трихина

Свети преподобни Теодор ТрихинаЦариграђанин, и син богатих родитеља. Као младић остави родитеље своје, и дом, и богатство, и настани се у једном пустињ- ском манастиру у Тракији. Ту себе преда најтежим подвизима. Спавао је на камењу - да би само мање сна имао - ишао је вазда гологлав, и одевао се у једну хаљину од кострети, због чега је и прозван Трихин или Кострет. Због свог великог самому- чења ради спасења душе, Бог га обдари великим даром чудотворства и за живота и по смрти. Мирно је скончао око 400. године. Тело му се показало мироточивим.

Свети преподобни Анастасије Синајски

Игуман горе Синајске. Најпре дуго био монах под славним игуманом Јованом Лествичником, а по смрти овога и сам постане игуманом. Поред тога што је био велики подвижник, он је био и красноречив списатељ живота светитељских као и других поучних списа. Водио је жестоку борбу против јеретика такозваних акефалита (безглавника), који су порицали IV васељенски сабор у Халкидону. Скончао у дубокој старости 685. године и отишао ка Господу, коме је верно послужио.

Свети блажени Анастасије Синаит, патријарх антиохијски

Свети блажени Анастасије Синаит, патријарх антиохијскиКао монах Синајске горе буде изабран за патријарха Антиохијског у време цара Јустинијана. На тај положај уздигла га је његова добродетељ, чистота живота, велика духовна ученост и тврда вера. Но цар Јустинијан паде у јерес докетску, против које оштро устајаху патријарх цариградски Евтихије и овај блажени Анастасије. Цар прогна Етихија, и хтеде прогнати и Анастасија, но не може наћи овоме никакве замерке у животу. Кад пак Јустинијан умре, покајавши се претходно и повративши Евтихија на престо, тада Јустин, наследник његов, успе да прогна Анастасија на основу некаквих клевета. Проведе Анастасије двадесет три године у прогонству, и поново би враћен на престо антиохијски за време цара Маврикија. Још шест година управљаше Црквом Божјом и сконча земно путовање своје 599. године.

Свети блажени Григорије патријарх антиохијски

Свети блажени Григорије патријарх антиохијскиЈерменин по народности. Би игуман манастира Фарана, под гором Синајском; па када блажени Анастасије би прогнан с престола, он би и преко своје воље постављен за патријарха антиохијског. О њему пише и блажени Софроније патријарх у своме Лимонару врло похвално. Григорије се одликоваше нарочито превеликим милосрђем, особито према грешницима. Упокојио се у Господу 593. године.

Свети апостол Закхеј

Свети апостол ЗакхејБио најпре цариник и грешник, па када га Господ виде у Јерихону на дрвету(Лк 19, 1-11) уђе у дом његов, што приведе Закхеја покајању. Доцније Закхеј следоваше апостолу Петру, који га постави за епископа у Кесарији Палестинској, где је верно служио Јеванђељу и мирно скончао.

Свети преподобни Атанасије Метеорит

Свети преподобни Атанасије МетеоритРођен 1310. године. Подвизавао се у Светој Гори. Основао знаменити манастир Метеор у Тесалији. Имао велики дар прозорљивости и чудотворства.

Свети преподобни Јоасаф српски Метеорита

Свети преподобни Јоасаф српски МетеоритаРођен је око 1350. године, крштено име је Јован. Његов отац је епирски владар Симеон (Синиша) - брат по оцу цара Душана (1331-1355). Вест о смрти оца 1369. године затекла га је на Светој гори. Јован убрзо предаде владавину над својом земљом своме сроднику Алексију Анђелу Филантропу, последњем хришћанском владару Тесалије. Убрзо се повлачи у манастир на Платилитосу на Великом Метеору где се замонашио 1381. године. Био је велики ктитор метеорских манастира. Када су Турци заузели Тесалију, он 1349. године одлази на Свету гору у манастир Ватопед. Око 1410. године вратио се на Метеоре. У једној малој келији се подвизавао до смрти 1222/3. године. Његове мошти се данас налазе у манастиру Преображења Господњег на Метеорима. Тако се са овим преподобним Јоасафом заврши лоза Немањића, од које је родоначелник Стефан Немања (свети Симеон) и последњи владар Јован (монах Јоасаф) постадоше угодници Божји, које Српска црква прославља као своје светитеље.

Свети Ветрам и Теотим

Свети Ветрам и ТеотимСвети Ветран бејаше епископ Скитски у граду Томи, на обали Црнога мора, за царовања Валента (364-378 г.). Цар Валент, ревносан аријанац, допутова у град Томи. Дошавши у цркву, он по своме обичају стаде убеђивати епископа Ветрана да ступи у општење са аријанцима. Свети Ветран мушки и смело изјасни се пред царем за православну веру светих Никејских отаца Првог Васељенског Сабора, па остави цара и оде у другу цркву...

Свети преподобни Александар Ошевенски

Свети преподобни Александар ОшевенскиСељачко дете. Од детињства волео књигу и одликовао се побожношћу. Одбио да се жени, и у својих осамнаест година замонашио се у Кирило-Бјелоозерском манастиру. Усавршивши се у духовном животу, преподобни Александар оде на реку Чурјагу, и тамо основа Ошевенски манастир, у Ољенецкој епархији. Много се трудио, и многе на трудољубље одушевљавао. После двадесет седмогодишњих подвижничких трудова, преподобни Александар се мирно преставио 1479. године. Након неколико година његове свете мошти обретене нетљене. Оне почивају у његовом манастиру, у Успенској цркви, и чине многа чудеса.

Свети мученик Гаврил, шестогодишње дете

Свети мученик Гаврил, шестогодишње детеРођен 1684. године у селу Звјерки, у Гродњенској губернији, од побожних православних родитеља. Пострадао као шестогодишње дете од фанатика - Јевреја. Арендатор села Звјерке, Јеврејин Шчутко, украде дете Гаврила у одсуству његових родитеља, и одведе га у месташце Бјели Сток. Ту фанатици Јевреји распеше светог Гаврила и бодоше га разним справама све док му сву крв не испустише, и дете умре. Мртво тело би бачено у поље, али убрзо би пронађено. Након тридесет година мошти светог Гаврила показаше се нетљене, и налазе се у Слуцком манастиру.

Мај 2023
ПоУтСрЧеПеСуНе
Свети новомученик Јован Кулик
1
мрс
Света блажена Матрона Московска
2
мрс
Свети мученик Гаврил, шестогодишње дете
3
уље
Свети Максимијан, патријарх Цариградски
4
мрс
Свети епископ Сава (Трлајић) Горњокарловачки
5
уље
Свети новомученик Георгије
6
мрс
Свети свештеномученик Бранко  (Добросављевић)
7
мрс
Светих осам преподобномученика отшелника
8
мрс
Свети преподобни Нестор
9
мрс
Свети мученик Лолион Нови
10
риба
Свети преподобни Киријак
11
мрс
Свети мученици Диодор и Родопиан
12
риба
Свети преподобни Климент
13
мрс
Света благоверна грузијска царица Тамара Велика
14
мрс
Свети преподобни Сава, ешпископ Дафнусије
15
мрс
Свети Икуменије, епископ Трикалски
16
мрс
Пренос моштију светог и праведног Лазара Четвородневног
17
уље
Свети преподобни Адријан Монзенски
18
мрс
Свети мученик Донат
19
уље
Свети преподобни Нил мироточиви
20
мрс
Спомен чуда Пресвете Богородице
21
мрс
Свети преподобни Шио (Симеон) Мгвински
22
мрс
Свети преподобни Лаврентије
23
мрс
Свети новомученик Аргир Солунски
24
риба
+++ Вазнесење Господње - Спасовдан
25
мрс
Света преподобна Гликерија девица
26
уље
Свети мученици Александар, Варвар и Аколут
27
мрс
Свети преподобни Панигирије
28
мрс
Свети свештеномученик игуман Владимир Протић
29
мрс
Свети Атанасије Нови, епископ Христијанопољски, чудотворац
30
мрс
Свети мученици Давид и Таричан
31
уље
    

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Мај , 2023
05.05.2023 Пун месец (уштап)
12.05.2023 Последња четврт
19.05.2023 Млад месец (младина)
27.05.2023 Прва четврт