01.05.2023
Јулијански (стари) календар:
18.04.2023


Pred. Мај Next
PayPal
Pred. 2023 Next

Свети преподобни Јован

Свети преподобни ЈованПреподобни Јован, ученик светог Григорија Декаполита. У време иконоборне јереси цар Лав Јерменин стави овога Јована на муке заједно са његовим учитељем Григоријем и са светим Јосифом Песмописцем. Када Григорије сконча свој земаљски живот, Јован постаде игуман манастира Декаполитовог у Цариграду. Поставши игуман, он удвостручи свој подвиг ради Царства Божјег. Скончао мирно око 820. године. А по смрти сахрани га свети Јосиф часно близу гроба светог Григорија.

Свети мученик Јован Нови Јањински

Свети мученик Јован Нови ЈањинскиРодом из Јањине, негдашње престонице цара Пира. Када његови сиромашни родитељи помреше, тада се млади Јован пресели у Цариград и тамо продужи свој занат (јер занатлија беше). Не много пре тога Турци беху освојили Цариград, и многи од хришћана из страха беху се одрекли Христа и примили Мухамедову веру. Свети Јован имаше своју радњу баш међу оваквим потурицама. Уколико млади Јован више гораше љубављу према Христу Господу, утолико се јаче испољаваше као хришћанин пред овим издајницима Христа. И поче се с њима препирати о вери, па најзад и укоревати због издаје Христа. Тада га они одвукоше пред суд и лажно оптужише као, тобож, да је он био раније примио Ислам, па се сад поново вратио у Хришћанство. Пошто би мучен и тучен штаповима и гвозденим шипкама, вргоше га у тамницу. Други дан - беше дан Васкрса Христова - поново га поведоше на истјазање, а Јован изађе радосно певајући: „Христос воскресе из мртвих!” Мучитељима својим он храбро рече: „Чините што хоћете, да бисте ме што пре послали из овог кратковременог живота у живот вечни: роб сам Христов, Христу следујем, за Христа умирем, да бих с Њим живео!” После тога Јован би везан у синџире и доведен на спалиште. Видећи огањ велики, спремљен за њега, Јован сам потрча и скочи у пламен. А мучитељи његови смотривши како он воли смрт у огњу, извукоше га из огња и осудише на посечење мачем. Када му одсекоше главу, бацише и главу и тело у огањ. Доцније хришћани разгрнуше пепео и сабраше неке остатке његових чесних и чудотворних моштију, и сахранише у Великој Цркви у Цариграду. Тако сконча смрћу мученичком и прими славни мученички венац свети Јован Јањински 18. априла 1526. године.

Свети мученици Виктор, Зотик, Зинон, Акиндин и Северијан

Свети мученици Виктор, Зотик, Зинон, Акиндин и СеверијанСви намучени у време цара Диоклецијана. Беху незнабошци док не видеше муке светог великомученика Георгија. Но видећи те муке, и храброст овога славног мученика, и чудеса многа која се појавише тада, они примише веру хришћанску, за коју ускоро и пострадаше, и славом увенчани бише.

Свети преподобни Козма, епископ Халкидонски

Свети преподобни Козма, епископ ХалкидонскиАрхијереј и исповедник Христов свети Козма беше из Цариграда. Заволевши Христа још у младости, он остави овај сујетни свет и замонаши се. Отхранивши себе млеком подвижништва, и очистивши себе пошћењем и осталим добрим делима, он постаде обиталиште Светога Д, уха, и би постављен за епископа у Халкидону. У време злочестивих иконобораца показа велико јунаштво борећи се за православну веру. Јеретички цареви су га приморавали да се одрекне поштовања светих икона, али он никако не пристаде. Због тога би послат у прогонство, и многе муке претрпе. И поново би позван и примораван да се придружи иконоборској јереси, али он не хте ни да чује. Зато би стављен на безбројне муке заједно са преподобним Авксентијем. И тако мучен и злостављан од зловериих и бедних иконобораца предаде душу своју у руке Божје и пређе у небески мир, око 816 године.

Свети преподобни Авксентије

Саподвижник преподобног Козме.

Свети преподобни Јевтимије

Свети преподобни ЈевтимијеПросветитељ дивљег племена Корела, на обали Белога мора. Одгајивши код новообраћених љубав према подвижништву, преподобни основа на Корелској обали Николајевски манастир. Но тај манастир убрзо порушише Норвежани. Преподобни Јевтимије подиже тада нови манастир. И престави се преподобни 1435. године. Свете мошти његове, прослављене чудесима, бише откривене 1647. године, и почивају у његовој обитељи.

Свети новомученик Јован Кулик

Блажени Јован бејаше веома мудар и ревностан хришћанин. Једнога дана он се с агарјанима препираше о вери. Мудар и речит, он изазва завист код агарјана, и они га дохватише и одведоше пред судију, и лажно га оптужише и сведочише како је тобож ружио веру њихову. Судија стаде захтевати од блаженог Јована да се одрекне Христа, па ће га пустити на слободу. На то мученик одговори веома слободно: Не дао Бог да се икада одречем Господа мог Исуса Христа, макар ми хиљаде смрти приредили!

Мај 2023
ПоУтСрЧеПеСуНе
Свети новомученик Јован Кулик
1
мрс
Света блажена Матрона Московска
2
мрс
Свети мученик Гаврил, шестогодишње дете
3
уље
Свети Максимијан, патријарх Цариградски
4
мрс
Свети епископ Сава (Трлајић) Горњокарловачки
5
уље
Свети новомученик Георгије
6
мрс
Свети свештеномученик Бранко  (Добросављевић)
7
мрс
Светих осам преподобномученика отшелника
8
мрс
Свети преподобни Нестор
9
мрс
Свети мученик Лолион Нови
10
риба
Свети преподобни Киријак
11
мрс
Свети мученици Диодор и Родопиан
12
риба
Свети преподобни Климент
13
мрс
Света благоверна грузијска царица Тамара Велика
14
мрс
Свети преподобни Сава, ешпископ Дафнусије
15
мрс
Свети Икуменије, епископ Трикалски
16
мрс
Пренос моштију светог и праведног Лазара Четвородневног
17
уље
Свети преподобни Адријан Монзенски
18
мрс
Свети мученик Донат
19
уље
Свети преподобни Нил мироточиви
20
мрс
Спомен чуда Пресвете Богородице
21
мрс
Свети преподобни Шио (Симеон) Мгвински
22
мрс
Свети преподобни Лаврентије
23
мрс
Свети новомученик Аргир Солунски
24
риба
+++ Вазнесење Господње - Спасовдан
25
мрс
Света преподобна Гликерија девица
26
уље
Свети мученици Александар, Варвар и Аколут
27
мрс
Свети преподобни Панигирије
28
мрс
Свети свештеномученик игуман Владимир Протић
29
мрс
Свети Атанасије Нови, епископ Христијанопољски, чудотворац
30
мрс
Свети мученици Давид и Таричан
31
уље
    

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Мај , 2023
05.05.2023 Пун месец (уштап)
12.05.2023 Последња четврт
19.05.2023 Млад месец (младина)
27.05.2023 Прва четврт