11.10.2021
Јулијански (стари) календар:
28.09.2021
Pred. Октобар Next
PayPal
Pred. 2021 Next


Свети преподобни Харитон, исповедник

Свети преподобни Харитон, исповедникУгледан и благочестив грађанин града Иконије. Запојен духом своје земљакиње свете Текле, Харитон јавно исповедаше име Христово. Када поче љуто гоњење хришћана у време цара Аврелијана, Харитон одмах би изведен на суд пред хегемона. Рече му судија, да се поклони боговима (тј. идолима), на што му Харитон одговори: „Сви ваши богови су бесови, који су негде због гордости свргнути с неба у ад преисподњи”. И објави Харитон јасно веру своју у јединога живога Бога, Творца свега, и Господа Исуса Спаситеља људи. Тада нареди хегемон, те бише и истјазаваше тело Харитоново у толикој мери, да му цело тело беш покривено ранама, и све беше као једна рана. После зле смрти Аврелијанове, која злотвора постиже у то време, Харитон би ослобођен мука и тамнице. Он се упути у Јерусалим. На путу га ухвате разбојници, од којих се Промислом Божјим ослободи. И не хте се више враћати у Иконију, него се повуче у пустињу Фаранску, где основа једну обитељ и сабра монахе. Давши устав тој обитељи и хотећи избећи похвале од људи, он се удаљи у другу једну пустињу према Јерихону, где опет временом би основана друга обитељ, названа Харитонова. Најзад основа и трећу обитељ, Сукијску - грчки звану Стара Лавра. Скончао у дубокој старости и преселио се у славу Господа свога 28. септембра 350. године. Мошти његове почивају у првој његовој обитељи. Светом Харитону приписују састав чина пострижења монашког.

Свети пророк Варух

Свети пророк ВарухУченик и верни пријатељ великога пророка Јеремије. Прорицао повратак Јудеја из ропства вавилонског, пропаст Вавилона и долазак Сина Божјег на земљу. Држи се, да је и он убијен био од Јевреја у Мисиру, као и пророк Јеремија, у VII веку пре Христа.

Свети мученик Марко пастир и други с њим

Свети мученик Марко пастир и други с њимУ време Диоклецијана неки Магн, хегемон антиохијски, пође у лов с војницима. Гонећи некаквог звера видеше војници, како звер прибеже Марку пастиру, који чуваше ту стадо своје. И стаде се звер умиљавати око Божјег човека Марка. Видећи то тридесет војника и поучени од светог Марка, повероваше у Христа, и одмах бише посечени. Хегемон веза Марка, доведе у град, и позва три брата ковача: Александра, Алфеја, и Зосима, и поручи им, да направе мучитељске справе за мучење Марка. Но они сва тројица, разговоривши се са светим Марком, примише веру Христову, и отказаше поруџбину Хегемонову. Хегемон их осуди на смрт, и нареди, те им се нали у уста растопљено олово. А светоме Марку потом би одсечена глава, и положена у храм Артемидин, од чега се тај храм Божјом силом сруши.

Свети мученик Вацлав, краљ чешки

Свети мученик Вацлав, краљ чешкиУнук Свете Лудмиле. И као краљ подвизавао се у вери слично великим подвижницима, и утврђивао веру православну у свом народу. Строго је пазио, да на судовима не пострада ко невин. По ревности према вери Христовој и по љубави према ближњим свети Вацлав је куповао незнабожачку децу, која су продавана као робље, и одмах их крштавао и као хришћане васпитавао. Превео Јованово Јеванђеље на чешки језик. Пренео мошти светог Вита и свете Лудмиле, бабе своје, у Праг. Брат његов Болеслав позвао га у госте и убио га у своме двору. Одмах потом Болеслав почео доводити Немце за свештенике и уводити службу на латинском језику. Вацлав свети пострада 935. године. Мошти му почивају у Прагу.

Свети мученик Евстатије

Свети мученик ЕвстатијеПострадао за веру Христову мачем посечен.

Свети преподобни Иродион илојезерски

Свети преподобни Иродион илојезерскиБио ученик преподобног Корнилија Комељског. После смрти свога наставника удаљио се на Ило-озеро, у Новгородској губернији, и тамо основао манастир, назван Озадски-Ило језерски. Упокојио се преподобни као схимник 1541. године. Свете мошти му почивају У његовом манастиру.

Октобар 2021
ПоУтСрЧеПеСуНе
    Свети мученици Елисбар и Шавле
1
вода
Свети Теодор, кнез јарославски
2
мрс
Свети мученици Артемидор и Тал
3
мрс
Света мученица Васа
4
мрс
Свети мученици Исак, Мартин и Николај
5
мрс
Света преподобна Ксантипа
6
уље
Свети преподобни Галактион вологодски
7
мрс
Свети Арсеније велики, католикос грузијски
8
вода
Свети Tихон патријарх московски
9
мрс
Чудесно виђење и онемелост светог пророка Захарије, оца Светог Јована Претече
10
мрс
Свети преподобни Иродион илојезерски
11
мрс
Свети Онуфрије, чудотворац Гаресјански
12
мрс
Светих хиљаду мученика
13
вода
Свети Мелхиседек, католикос-патријарх Грузијски
14
мрс
Свети Пајсије I Јањевац-Књигољубац, патријарх српски
15
вода
Свети мученик Теотекно
16
мрс
Свети мученик Евдемоз, католикос Грузијски
17
мрс
Преподобни очеви и мајке из Кларјетија
18
мрс
Света мученица Еротида
19
мрс
Преподобни Јосиф, чудотворац грузијски
20
вода
Свети преподобни Трифон вјатски
21
мрс
Свети преподобни Петар Галатијски
22
уље
Преподобни Амброзије оптински
23
мрс
Свети преподобни Теофан, испосник печерски
24
мрс
Свети мученик Диоскор
25
мрс
Свети Антоније метрополита кондидски и ученик његов монах Јаков Старији
26
мрс
Свети Игњатије Агалијан, архиепископ
27
риба
Свети Јован, епископ суздаљски
28
мрс
Света благоверна Евпраксија
29
вода
Свети мученик Козман
30
мрс
Свети преподобни Симеон и Теодор и преподобна Ефросинија
31
мрс

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Октобар , 2021
06.10.2021 Млад месец (младина)
13.10.2021 Прва четврт
20.10.2021 Пун месец (уштап)
28.10.2021 Последња четврт