Can You Buy Zoloft Online Viagra Order Canada Vytorin Cholesterol Pill Cipro Buy No Prescription

26.12.2020
Јулијански (стари) календар:
13.12.2020
Pred. Децембар Next
PayPal
Pred. 2020 Next


Свети мученици Евстратије, Аксентије, Евгеније, Мардарије и Орест

Свети мученици Евстратије, Аксентије, Евгеније, Мардарије и ОрестОвих пет храбрих мужева засијаше као пет сјајних звезда у црно време христоборних царева Диоклецијана и Максимијана. Евстратије свети беше римски војвода у граду Саталиону, Евгеније му беше друг у војсци, Орест беше, такође, угледан војник, Аксентије свештеник, а Мардарије прост грађанин и земљак Евстратијев, будући обојица из града Аравракина. Царски намесници Лисије и Агрикола мучише најпре Аксентија као свештеника. Видећи невино страдање хришћана, Евстратије се сам пријави Лисију и изјави, да је хришћанин. За време мучења Евстратијева ступи Евгеније пред судију и узвикну: „Лисије, и ја сам хришћанин”. А када Евстратија провођаху са осталим мученицима кроз град Аравракин, виде их Мардарије са крова своје куће, опрости се са женом и двоје нејаке деце, и појури за њима вичући мучитељима у лице: „И ја сам хришћанин као и господин мој Евстратије”. А светом Оресту испаде крст из недара, када стрељаше нишан пред Лисијем, по чему га Лисије позна да је хришћанин, што и сам Орест отворено исповеди. Беше Орест млад и красан војник, и растом надвишаваше све остале војнике. Аксентије би посечен, Евгеније и Мардарије скончаше у мукама, Орест издахну на усијаном гвожђу, а Евстратије у пећи огњеној. Пред смрт причести светог Евстратија у тамници свети Власије (в. 11. фебруар). Мошти њихове беху доцније пренете у Цариград и сахрањене у цркви њиховог имена - Светих Петочисленика. У тој цркви њих су виђали живе, а свети Орест јавио се и светом Димитрију Ростовском (в. 28. октобар). Од светог Евстратија остала је красна молитва која се чита на суботној полуноћници: Величаја величају тја Господи.

Света мученица Лукија (Луција), девица

Света мученица Лукија (Луција), девицаСа мајком посетила гроб свете Агатије у Катанији, где јој се јави света Агатија. Њена крвоточна мајка исцели се тада чудотворно у цркви. Лукија раздаде све своје имање нишчим, што огорчи њенога вереника, који ју као хришћанку оптужи судији Пасхасију. Зли судија нареди, да је воде у блудилиште, да је оскврне. Но силом Божјом она поста непокретна као за земљу закована, и мноштво људи не могоше је с места кренути. Тада неки разјарени незнабожац забоде јој мач у грло и она предаде душу своју Богу и пресели се у царство вечно. Пострада 304. године.

Свети свештеномученик Гаврил, патријарх српски

Свети свештеномученик Гаврил, патријарх српскиУ страшно време турске владавине над Србијом овај велики јерарх оде у Русију, где је учествовао на Сабору московском 1655. године. Вративши се, би оптужен као велеиздајник. Уз то још подигоше тужбу на њ неки зли Јевреји зато што беше превео неколико Јевреја у веру хришћанску. У својој тужби Јевреји наведоше, како он ради на покрштењу Турака, да би тиме јаче озлоједили турске власти. Изведен на суд, он би осуђен да прими веру мухамеданску. Но како Гаврил не хте о томе ни чути, то би, после тамновања, на смрт осуђен и обешен у Бруси 1659. године. И тако оде своме љубљеном Христу, да од Њега прими двојни венац, и као јерарх и као мученик.

Свети преподобни Герман, аљаски чудотворац

Свети преподобни Герман, аљаски чудотворацГодине 1793. од монаха Валаамског манастира би састављена духовна мисија и упућена да проповеда реч Божју непросвећеним житељима северозападне Америке, који су, само на десет година пре тога, почели бивати руски поданици. У броју чланова те мисије био је и овај блажени Герман...

Свети новомученик Петар Алеут

Свети новомученик Петар АлеутПОСТРАДАО за веру Православну 1815. године у Сан-Франциску у Америци, љуто мучен од језуита. О њему види опширније у данашњем житију преподобног оца нашег Германа Аљаског.

Свети преподобни Арсеније латарски

Свети преподобни Арсеније латарскиПреподобни Арсеније беше родом из Цариграда; син високородних, иобожних и богатих родитеља. Цар га постави за војсковођу и патриција Кивериотске области. Једном када он са војском пловљаше по мору, подиже се страховита бура, и све лађе потонуше са свима што беху на њњма, само се он један спасе. После тога Арсеније се одрече света, прими ангелски чин монашки, и сав се предаде монашким подвизима, чистећи и душу и тело молитвама, постовима, бдењима, лежањем на земљи, и другим добровољним злопаћењима. Ношаше он и тешке ланце...

Свети преподобни Арис

КРОТКИ отац Арис кротко се преставио у Господу.

Свештеномученик Гаврило, патријарх Пећки

Свештеномученик Гаврило, патријарх ПећкиСвештеномученик Гаврило (Рајић), наследио је Пећког патријарха Пајсија. Управљао је Српском Црквом од 1648 до 1655. године. У тешко време турске владавине над Србијом, боравио је у Русији, где је учествовао на православном сабору у Москви 1655. године. По повратку са сабора, прогласили су га за велеиздајника. Уз то, против њега подигли су тужбу и неки Јевреји зато што их је неколико превео у православну веру. У својој тужби су навели како Гаврило покрштава и Турке. Одбивши да се потурчи, обешен је у Бруси 1659. године.

Децембар 2020
ПоУтСрЧеПеСуНе
 Свети преподобни Василије
1
уље
Светих сто педесет мученика војника
2
вода
Свети Теокист исповедник
3
уље
Свети благоверни кнез Јарополк-Петар Изјаславич
4
риба
Свети преподобномученик Сисиније
5
риба
Свети новомученик архимандрит Григорије (Перадзе), грузијски
6
риба
Свети преподобни Карион
7
вода
Света мученица Василиса
8
уље
Свети преподобни Хермион
9
вода
Свети преподобни Паладије
10
уље
Свети мученици два детета
11
вода
Свети Мардарије Љешанско-либертвилски
12
риба
Свети Самуил, други католикос-патријарх Грузије
13
риба
Свети Ананије и Солохон, архиепископи ефески
14
вода
Свети Соломон, архиепископ ефески
15
уље
Свети мучеици Агапије, Селевк и Мамант
16
вода
Света мученица Јулијана
17
уље
Свети преподобни Гратос
18
уље
Свети Максим, митрополит кијевски
19
риба
Свети преподобни Јован, постник печерски
20
риба
Свети преподобни Кирил Челменски
21
вода
Свети мученик Исак
22
уље
Свети мученик Евгеније
23
уље
Свети преподобни Вихијан и Номон
24
уље
Света Ефимијана
25
уље
Свештеномученик Гаврило, патријарх Пећки
26
риба
Свети мученик Ипатије
27
риба
Света два џелата
28
вода
Света преподобна Софија
29
уље
Свети новомученик Никита
30
уље
Освећење храма Пресвете Богородице у Халкопратији у Цариграду
31
уље
   

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Децембар , 2020
07.12.2020 Последња четврт
14.12.2020 Млад месец (младина)
22.12.2020 Прва четврт
30.12.2020 Пун месец (уштап)