25.06.2017
Јулијански (стари) календар:
12.06.2017


Pred. Јун Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети преподобни Онуфрије Велики

Свети преподобни Онуфрије ВеликиПуних шездесет година беше проживео овај свети подвижник у пустињи када га посети монах Пафнутије. Коса и брада досезале су му до земље, а тело му је било обрасло дугом длаком због дуговремене наготе. Све власи на њему биле су беле као снег, и цео изглед његов блештећи, узвишен и страшан. Видећи Пафнутија он га ослови именом, па му по том исприча житије своје у пустињи. Његов ангел хранитељ јавио му се и довео га на то место у пустињи. Дуго времена хранио се само земљом, које се ретко находило у пустињи, а после тога, када је издржао љуту борбу с искушењима демонским и када му се срце сасвим укрепило у љубави к Богу, ангел Божји доносио му је хлеб за исхрану. А осим тога по благом Промислу Божјем порасте крај његове ћелије и једна палма, која је доносила добар плод урме, и отвори се извор живе воде. „А највише”, рече Онуфрије, „храним се и појим слатко речима Божјим”. На питање Пафнутијево, како се причешћује, одговори пустињак, да му ангел Божји сваке суботе доноси причешће и причешћује га. Други дан старац рече Пафнутију, да је то дан његовог одласка из овога света, преклони колена, помоли се Богу и предаде свој дух Богу. У том виде Пафнутије небесну светлост како осветли тело упокојеног свеца и чу појање ангелских сила. Сахранивши чесно Онуфријево тело, Пафнутије се врати у свој манастир, да као живи сведок прича другима на корист чудно житије човека Божјега и величину Божјег промишљања о онима, који се свецело предаду Богу на службу. Онуфрије сконча 400. године.

Свети преподобни Петар Атонски

Свети преподобни Петар АтонскиРодом Грк, и војник по занимању. Војујући једном против Арапа, буде заробљен, окован у вериге и бачен у тамницу. Тамноваше Петар дуго у граду Амари на реци Еуфрату, и све мољаше Бога да га ослободи тамнице и одведе у неку пустињу, где би се сав посветио молитвеном подвигу. Јави му се свети Симеон Богопримац са светим Николом у тамници, додирну му жезлом својим окове, и ови се истопише као восак, а Петар се наједанпут обрете у пољу ван града. Одмах крене на пут за Рим, где на гробу апостола Петра буде од самог папе пострижен за монаха. Затим крене лађом опет за Исток. У сну му се јави пресвета Богородица са светим Николом; и рече Богородица светом Николи, да је одредила Петру Гору Атонску за подвизавање. Петар дотле није био ни чуо за Гору Атонску. Искрцавши се, дакле, у Свету Гору Петар се усели у једну пећину, где проведе педесет три године у тешким подвизима, у борби са глађу и жеђу, са жегом и мразом, а највише са силама демонским, докле све не савлада с помоћу Божјом. Пошто је издржао прва искушења и положио добро прве тешке испите пред Богом, ангел Божји почео му је доносити хлеб сваких четрдесет дана. Неколико пута јављао му се искушитељ ђаво у виду ангела светла, но Петар га је одагнао крсним знаком и именом Пресвете Богородице. На годину дана пред смрт пронашао га неки ловац, који је ловио јелене по Атону, и из уста светитељевих чуо житије његово. Скончао 374. године. Мошти му пренете у Македонију.

Свети преподобни Тимотеј, пустињак мисирски

Подвизивао се најпре у Тиваиди, а потом удаљио се у пустињу, где је провео тридесет година. Угодивши Богу, скончао мирно.

Свети преподобни Арсеније Коневски

Свети преподобни Арсеније КоневскиБлажени Арсеније беше родом из Великог Новгорода. Разгоревајући се Христовом љубављу, срце његово побуди га да остави свет и тражи безмолвни живот. У том циљу он се најпре удаљи у оближњи манастир на Лисјој Гори. Ту прође монашко искушеништво, постриже власи своје и постаде савршен инок: сва братија гледаху на њега као на дани им с неба образац монашког живота...

Свети преподобни Јован, Андреј, Иракламвон и Теофил

Свети преподобни Јован, Андреј, Иракламвон и ТеофилОви свети оци подвизавали су се у Египатској пустињи једновремено са преподобним Онуфријем Великим.

Свети преподобни Јован војник

Египатски подвижник крајем шестог или почетком седмога века; упокојио се у миру.

Света мученица Антонина

Света мученица АнтонинаОва света мученица пострада 302. године од намесника Прискилијана у време царева Диоклецијана и Максимијана (285 - 305. г.). Она беше из витинијског града Никеје. Изведена пред намесника Прискилијана због вере у Христа, она смело исповеди своју веру, те јој одраше груди. Онда је бацише у тамницу. Потом би понова изведена пред намесника, обешена на једно дрво, и ту јој ребра палише, па је на ужарени роштиљ положише. Доцније пак буктињама јој руке пекоше, и из њих изиђе предиван мирис. Онда јој буктињама и ноге палише, па опет у тамницу бацише. И тамо проведе мучена читаве две године. Онда је изведоше из тамнице и бацише у море. И тако ова блажена доби неувенљиви венац мучеништва.

Свети преподобни Јулијан

Из Дагаза; преставио се у миру.

Свети преподобни Зинон

Умиру се упокојио.

Свети преподобни Онуфрије Маљски

Свети преподобни Онуфрије МаљскиЧудотворац; основао манастир Рождества Богороди це у Маљу, у Псковској губернији; упокојио се у миру 12. јуна 1592. године. Свете мошти његове почивају у манастирској цркви.

Свети преподобни Онуфрије и Авксентије Вологодски

Свети преподобни Онуфрије и Авксентије ВологодскиОснивачи Перцеве пустиње у 1499. години, на 35 врста од града Вологде; упокојили се 1521. године. Свете мошти њихове почивају у храму Свете Тројице њиховог манастира.

Свети преподобни Стефан Озерски или Комељски

Свети преподобни Стефан Озерски или КомељскиРодом из Вологде; син побожних и угледних родитеља; добио одлично образовање; у младости тајно оставио родитељски дом и примио монаштво у Глушицком манастиру. Волећи самоћу повукао се на обалу Комељског језера, и тамо у густом шумском честару начинио себи келију. Затим, по дозволи Московског митрополита основао манастир у име светог Николаја, 1534. године, назван Озерски или Комељски. Упокојио се преподобни у дубокој старости, 12. јуна 1542. године. Убрзо после његовог престављења Светост његова би посведочена чудесима. Свете мошти његове почивају у цркви, њему посвећеној.

Свети преподобни Васијан и Јона Соловецки

Свети преподобни Васијан и Јона СоловецкиУченици игумана Соловецког, светог Филипа, потоњег митрополита Московског. Послани 1561. године на копно по креч, они били захваћени буром и потонули крај обале Северне Двине. Тела њихова, избачена таласима на источну обалу Унског залива, сахрањена од сељака. Због чудеса на њиховом гробу, а по једном виђењу, би подигнут манастир Петермински. Свете мошти њихове почивају у том манастиру.

Свети Јован Атоски (998)

Свети Јован Атоски (998)Грузија

Јун 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
   Свети мученици тринаест Кипарских монаха из манастира Кантаре
1
мрс
Свети Довмонт (Тимотеј), кнез Псковски
2
уље
Свети преподобни Агапит Маркушевски
3
мрс
+++ Силазак Светог Духа на апостоле - Педесетница - Тројице
4
мрс
+++ Духовски понедељак
5
мрс
+++ Духовски уторак
6
мрс
Свети мученици пивски
7
мрс
Свети мученици Аверкије и Јелена
8
мрс
Свети преподобни Терапонт, бјелојезерски чудотворац
9
мрс
Свети преподобни Андреј јуродиви
10
мрс
Свети мученици муж и жена
11
мрс
Свети мученик Евпл
12
вода
Свети мученици Јевсевије и Харалампије
13
уље
Свети мученици Шио Нови, Давид, Гаврил и Павле 1696)
14
вода
Свети преподобни Марин Ван
15
уље
Свети преподобни Атанасије чудотворац
16
вода
Свети Јоаникије Бокешки Митрополит Црногорско-приморски
17
риба
Свети мученици Маркијан, Ниандар, Аполон, Иперехије, Леонид, Арије, Георгије, Слиније, Ириније и Памвон
18
риба
Свети преподобни Јона Климецки
19
вода
Света преподобна Севастијана чудотворка
20
уље
Свети Теодор квелтски
21
уље
Свети Јован шавтелгеантски
22
уље
Свети преподобни Канид
23
вода
Свети преподобни Варнава монах
24
риба
Свети Јован Атоски (998)
25
риба
Свети Антим иберијски
26
вода
Свети благоверни кнез Мстислав-Георгије
27
уље
Свети преподобномученици Григорије и Касијан авнежски
28
риба
Свети Каикхосро грузијски
29
уље
Свети Шалва гризијски
30
вода
  

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Јун , 2017
01.06.2017 Прва четврт
09.06.2017 Пун месец (уштап)
17.06.2017 Последња четврт
24.06.2017 Млад месец (младина)