02.04.2017
Јулијански (стари) календар:
20.03.2017


Pred. Април Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети преподобни мученици Јован и други

Свети преподобни мученици Јован и другиПреподобни мученици Јован и други, из обитељи светог Саве Освећеног код Јерусалима. Овај славни манастир, посећиван и од светог Саве српског, и обдарен од неколико владара српских, и дан-данас постоји. Више пута нападат је од дивљих Арапа, пљачкан и пустошен, но Промишљу Божјом, увек је обнављан и до данас сачуван. У време царовања Константина и Ирине би нападнут од Арапа и опљачкан. Монаси не хтеше бежати, него саветујући се са својим игуманом Томом, рекоше: „Ми смо одбегли из света у ову пустињу ради љубави Христове, срамота је сад да бежимо из пустиње из страха од људи. Ако будемо убијени овде, бићемо убијени због наше љубави према Христу, због кога смо и дошли овде да живимо”. - И тако одлучивши, дочекају ненаоружани оружане Арапе, као јагањци вукове. Арапи неке од њих стрелама умртве, а неке затворе у пећину светог Саве, па наложе ватру на улазу, те их димом угуше. И тако многи од њих скончају као мученици Христа ради и преселе се у царство Онога кога су љубили и ради чије су љубави изгинули. Чесно пострадаше пред Васкрс 796. године у време цара Константина и Ирине и патријарха јерусалимског Илије. Но убрзо постиже праведна казна дивље нападаче. Враћајући се својим шаторима, они се посвађају и у узајамној борби сви изгину. То се догодило 796. године.

Света мученица Фотина

Света мученица ФотинаТо је она жена Самарјанка која је имала ту ретку срећу да разговара са самим Гоподом Христом на Јаковљевом бунару кад Сихема (Јн 4, 1-42). Поверовавши у Господа, она је после пошла да проповеда Његово Јеванђеље, са своја два сина, Виктором и Јосијом, и са пет сестара које се зваху: Анатолија, Фота, Фотида, Параскева и Кириакија. Дошли су били у Картагену у Африци. Но буду осуђени и у Рим доведени, у време цара Нерона, и у тамницу бачени. Божјим Промислом, кћи Неронова Домнина дође у додир са светом Фотином, и од ове буде обраћена у веру Христову. После тамновања сви пострадаше ради Христа. Фотина, која је на бунару први пут била обасјана светлошћу истине, буде бачена у бунар, где сконча, и оде у бесмртно царство Христово.

Светих седам жена мученица

Светих седам жена мученицаОве свете жене - Александра, Клавдија, Ефрасија, Матрона, Јулијанија, Ефтимија и Теодора, пострадаше 290. године, за време великог гоњења које настаде на хришћане под царем Максимијаном.

Свети преподобни Никита епископ Аполонијадски

Свети преподобни Никита епископ АполонијадскиБогоносни отац наш Никита Исповедник живео је у време иконоборачке јереси, Беше епископ града Аполонијаде у Витинији (Мала Азија). Беше свети Никита не само побожан и православан, него и љубљаше људе и чињаше велике милостиње, и уз то још он веома добро знађаше Свето Писмо и беше мудар и речит. Будући примораван од иконобораца у време цара Лава Исавријанца (813-820. г.) да се одрекне поштовања светих икона Господа Христа и Пресвете Богоматере и светих Ангела и Светитеља, и не приставши на то, буде мучен и на крају протеран у изгнанство. У изгнанству се од мучења разболе и предаде свету душу своју Господу.

Свете мученице Анатолија, Фота, Фотида, Параскева и Киријакија

Свете мученице Анатолија, Фота, Фотида, Параскева и КиријакијаРОЂЕНЕ сестре свете мученице Фотине Самарјанке.

Свети мученици Виктор (Фотин) и Јосија, синови свете Фотине

Видети о њима под данашњим даном: Спомен св. мученице Фотине, Самарјанке. Видети такође и под 26. фебруаром.

Свети мученик Севастијан кнез

Свети мученик Севастијан кнезВидети о њима под данашњим даном: Спомен св. мученице Фотине, Самарјанке. Видети такође и под 26. фебруаром.

Свети новомученик Мирон Крићанин

Свети новомученик Мирон КрићанинОвај славни мученик Христов Мирон беше из Мега Кастрарита; син побожних и благородних родитеља. Измалена он беше благе нарави, миран, чедан, велики љубитељ девствености и целомудрија. Једном речју, он беше млад по узрасту, али стар по мудрости. Притом Мирон беше врло леп и мио младић. Он изучи кројачки занат; и као радник беше одличан и веома уредан...

Свети преподобни Ефросин Синозерски

Свети преподобни Ефросин СинозерскиРОДОМ из Корељског краја; младост провео у Валаамском манастиру; по навршеном пунолетству примио монаштво у Тихвинском Успенском манастиру, Новгородска епархија. Године 1600. настанио се као отшелник на обали Синичјег језера. Слава његових подвига убрзо привуче к њему љубитеље пустињежића, и он основа на обали језера општежићни манастир. Преподобни скончао мученички; убијен од Пољака 1612. године приликом пљачкања манастира. Године 1653. свете мошти његове пренете у Благовештенску цркву, њиме подигнуту.

Свети мученик Родион

ЗА Господа Христа мачем посечен.

Свети мученик Емануил

ПОСТРАДАО за Господа мачем посечен.

Свети мученик Акила епарх

ЗА своју веру у Господа Христа пострадао мачем посечен.

Свети мученик Лолион

ЗА веру у Христа пострадао песницама бијен и умртвљен.

Април 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
     Свети новомученик Никола Караман
1
уље
Свети мученик Лолион
2
уље
Свети мученици Филимон и Домнина
3
вода
Свете мученице Калиника и Василиса
4
вода
Света Ипомонија - Јелена Драгаш Палеологина
5
вода
Свети мученици Стефан и Петар
6
вода
Свети преподобни Сенуфије знаменоносац
7
риба
Свети мученик Пулије
8
уље
+++ Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети
9
риба
Свети преподобни Иларион Псовски
10
вода
Свети преподобни Јона и Марко, Псково-Печерски
11
вода
Свети свештеномученик Захарије, епископ Коринтски
12
вода
Велики четвртак (Тајна вечера)
13
уље
+++ Велики петак
14
сухоједење
Велика субота
15
сухоједење
+++ Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс
16
мрс
 Свети преподобни Зосима Вербозомски
17
мрс
+++ Васкрсни уторак
18
мрс
Светих пет новомученика Георгија, Мауила, Теодора, Георгија и Михаила
19
мрс
Свети преподобни Левкије
20
мрс
Свети новомученик Јован лађар
21
мрс
Свети новомученици Рафаило архимандрит и Никола ђакон
22
мрс
Свети новомученик Дима
23
мрс
Свети преподобни Јевтимије иХаритон Сјанжемски
24
мрс
Свети Василије, епископ Рјазански
25
мрс
Свети мученик Елевтерије Персијанац
26
уље
Свети новомученик Димитрије Пелопонески
27
мрс
Свети Леонид епископ Атински
28
уље
Свети новомученик Јосиф
29
мрс
Свети преподобни Макарије Нотарас, епископ Коринстски
30
мрс

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Април , 2017
03.04.2017 Прва четврт
11.04.2017 Пун месец (уштап)
19.04.2017 Последња четврт
26.04.2017 Млад месец (младина)