18.03.2017
Јулијански (стари) календар:
05.03.2017


Pred. Март Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети Николај (Велимировић) Жички

Свети Николај (Велимировић) ЖичкиНиколај је остао недокучива величина, духовни стуб и упориште, нејгенијалнији српски беседник и богослов, највећи српски црквени писац и мислилац, почасни доктор Глазговскког и Колумбијског универзитета, велики отац цркве и духовник, од чијег духовног капитала Српска црква данас живи и живеће кроз векове.
Своје последње дане, Владика Николај је провео у руском манастиру Светог Тихона у Саут Канану, у Пенсилванији. Упокојио се мирно у Господу, рано у недељу, на покладе 18.марта 1956. године. Смрт га је затекла на молитви. Из руског манастира, пренет је у српски манастир Светог саве у Либертвилу и сахрањен уз велике почасти у српском народном гробљу поред манастира. На вест о Владичиној смрти зајецала су звона са торњева свих српских цркава широм света. Нарочито у његовој “Домаји”. Туга је обавила српске манастире, монахе и монахиње, свештенство и народ, нарочито његове верне богомољце. Туга, али истовремено и радост. Сви су знали и душом осећали да је Србија добила још једног молитвеника пред престолом Господњим. Народ му се одмах почео молити као светитељу.


Свети мученик Конон Баштован

Свети мученик Конон БаштованРодом би из Назарета. Беше благ и незлобив, и у свему Богу угодан. У време Декијева гоњења би мучен за Христа. Но он оста чврст у вери, а незнабожачке судије оштро изобличи због њихове глупости. С ексерима у ногама, везан за кола кнежева, овај добри и незлобни светитељ био је вучен све дотле докле није сам изнемогао и пао. Тада се и последњи пут помоли Богу и предаде Му дух свој 251. године.

Свети преподобни Исихије Посник

Свети преподобни Исихије ПосникРођен беше близу Брусе у VIII веку. Но удаљи се у једну гору, звану Мајонис, злогласну због демонских привиђења. Направи тамо себи колибу и једну црквицу у част светог апостола Андреје. Сам огради градину коју обрађиваше, да би могао живети од свога труда. Молитвом својом чудеса чинио. Прорекао да ће по смрти његовој на том месту бити женски манастир. На месец дана пред смрт провидео дан и час своје смрти. У поноћ прореченог дана видеше људи његову колибу обасјану необичном светлошћу. И кад дођоше, нађоше га мртва. Сахрањен у цркви светог Андреје, а доцније Теофилакт, епископ амасијски, пренесе га у град Амасију. Скончао мирно и преселио се у царство Господа свога 790. године.

Свети преподобни Марко Подвижник

Свети преподобни Марко ПодвижникАскет и чудотворац. Замонашен од свог учитеља светог Јована Златоуста у четрдесетој години својој, Марко проведе још шездесет година у Нитријској пустињи у посту, молитви и писању полезних књига. Знао цело Свето Писмо наизуст. Био много милостив и плакао над бедом сваког Божјег створења. Једном се плачући помоли Богу за слепо штене једне хијене, и штене прогледа. Из благодарности донесе му хијена-мајка једну овнујску кожу. Но светитељ забрани хијени да убудуће коље овце бедних људи. Примао причешће из руку ангелских. Његове беседе о закону духовном, о покајању, о трезвењу итд. спадају у првокласну црквену књижевност, похваљиваше их и сам велики Фотије патријарх.

Свети мученик Конон Исавријски

Свети мученик Конон ИсавријскиПоучен би у вери Христовој и крштен у име Пресвете и Животворне Тројице од самога Архангела Михаила. И до саме смрти његове невидљиво га је пратио овај Архистратиг Божји. Би просветљен и ојачан благодаћу Духа Светога, те га срце није вукло ни за чим светским, него само за духовним и небеским. Кад га родитељи силом оженише, он прво вече узе свећу и метну под суд, па упита своју невесту: шта је боље, светлост или тама? Она одговори: светлост. Тада јој он поче говорити о вери Христовој, и о духовном животу као бољем и лепшем од телесног. Те тако успе, да и њу, а по том и своје родитеље приведе у веру Христову. И беху он и жена му као брат и сестра. Ускоро умру му и родитељи и жена, и он се повуче потпуно од светског живота и преда молитви, посту и богомислију. Учини велика чудеса, којима многе обрати у хришћанство. Између осталога, примора зле духове да му служе. При једном гоњењу би ухваћен и мучен, и сав избоден ножевима. Његовом крвљу мазаху се болесници и исцељиваху. Он поживе после тога још две године у своме граду и престави се Господу. Овај дивни светитељ поживе и пострада у II веку.

Свети Јован Бугарин

Овај блажени мученик бејаше из Бугарске, младић осамнаестих година, врло леп и веома писмен. Једном у тешким околностима он се, авај! одрече Христа. Али убрзо затим он увиде како је тежак грех учинио, раскаја се, напусти своју домовину и отпутова у Свету Гору. Тамо он проведе у лаври светог Атанасија три године, служећи једном духовном старцу, врло начитаном у свештеним књигама. Међутим савест мучаше Јована што се одрекао Христа; због тога увек хођаше тужан, невесео и ћутљив, те је сваки по самом изгледу његовом могао закључити да је он учинио неки велики грех који га мучи.

Свети мученик Онисије

САВРЕМЕНИК светог мученика Конона Исавријског, само пострадао пре светог Конона.

Свети преподобни Марко атинско-трачески

Свети преподобни Марко атинско-траческиАва Серапион казиваше: Боравећи у Египатској пустињи ја одох к великоме старцу оцу Јовану. Пошто добих од њега благослов ја седох да се одморим, и задремах. И видех у сну нека два отшелника који беху дошли и добили благослов од старца. И они рекоше: Ево ве Серапиона, узмимо благослов од њега! А ава Јован им на то рече: Он малочас стиже из пустиње и врло је уморан; оставите га нек се мало одмори. Тада они рекоше за мене старцу: Ето, он се толико време труди у овој пустињи, а не отиде до оца Марка који живи у гори Траческој, у Етиопији, јер међу свима пустињским подвижницима нема равна ономе Марку: њему је сада сто тридесет година, и већ је деведесет и пет година откако се подвизава у пустињи, и за то време не виде човека од људи што живе на земљи, но неки светитељи који се налазе у светлости вечнога живота беху код њега пре кратког времена и обећаше му да ће га узети к себи.

Света мученица Раида (Раиса, Ираида)

Света мученица Раида (Раиса, Ираида)вета мученица Ираида беше из Египта, из места Ватана; отац јој се звао Петар. Када јој би дванаест година она узе на себе монашку схиму. Једном када с другим девојкама иђаше на извор да захвати воду, она угледа лађу која беше стала уз обалу, и на лађи мноштво девојака, жена, свештеника, ђакона и монаха, окованих од стране царског намесника Лукијана. Ираида се распита, и када дознаде да су они у оковима због исповедања вере у Господа Христа, душа јој се испуни храброшћу, и она се сама придружи окованим девојкама...

Свети мученици Архелај и са њим 152 мученика

ОВИ свети мученици из дружине свете Ираиде (међу којима и Кирил и Фотије) пострадаше мачем посечени за Господа.

Свети мученик Евлогије палестински

Свети мученик Евлогије палестинскиСВЕТИ Евлогије би рођен од родитеља незнабожних и богатих. После њихове смрти огромна богатства, која му они оставише, он раздаде ништима. А сам Христа ради осиромаши. И као сиромах прохођаше Палестину поучавајући неверне и обраћајући их Христу Богу. Због тога би оптужен код кнеза. Пошто не хте да принесе жртву идолима, он би много мучен од кнеза. Најзад му главу отсекоше мачем.

Свети мученик Евлампије

СВЕТИ мученик Евлампије би у Палестини мачем посечен за Хрис

Свети новомученик Партен јерођакон

Свети новомученик Партен јерођаконКОЈЕГА убише Турци камењем при изласку из храма, у недељу 5. марта 1805. године. Празнује се у епископији Дидимотиха и Орестиаде у Тракији.

Свети преподобни Адријан пошехонски и Леонид, саподвижник његов

Свети преподобни Адријан пошехонски и Леонид, саподвижник његовУЧЕНИК светог Корнилија Комељског, преподобни Адријан би оснивач и игуман Успенског манастира на реци Вотхи, близу Пошехоња, у Јарославској губернији. Најрадије се бавио иконописом. Убијен од разбојника када су напали на манастир ради пљачке. Свете мошти његове прославиле се многим чудесима; почивају у његовој обитељи. - Преподобни Леонид упокојио се пре преподобног Адријана и сахрањен у манастиру.

Март 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
  Свети преподобни Флавијан
1
вода
Свети новомученик Теодор Византијац
2
вода
Свети преподобни Козма
3
вода
Свети нови свештеномученик Никита
4
уље
Свети мученици Дидим, Немесије и Потамије
5
уље
Свети преподобни Андреј и Анатолиј
6
вода
Свети Власије
7
вода
Света мученица Теја
8
вода
Свети мученици Герул, Лукије и Сергије
9
уље
Свети мученик Антоније
10
вода
Свети мученици Фотин, Севастијан и остали из дружине св. великомученице Фотине
11
уље
Свети новомученик Илија Трапезунтски
12
уље
Свети мученик Аврикије (Аверкије)
13
вода
Свети преподобни Мартирије Зеленецки
14
вода
Свети преподобни Саватије и Ефросин Тверски
15
вода
Свети преподобни Зинон и Зоил
16
вода
Свети преподобни Герасим Вологодски
17
вода
Свети преподобни Адријан пошехонски и Леонид, саподвижник његов
18
уље
Чудотворна икона Мајке Божије зване 'Ченстоховске'
19
уље
Свети Јефрем, патријарх Антиохијски
20
вода
Свети преподобни Лазар Мурмански
21
вода
Свети Кесарије, брат светог Григорија Богослова
22
уље
Спомен Акатиста Пресвете Богородице
23
вода
Света преподобна Теодора, царица у Арти
24
вода
Свети праведни Финес
25
уље
Свети мученик Авив
26
уље
Свети Теогност, митрополит кијевски
27
вода
Свети прподобни Никандар Готоденски
28
вода
Свети Серапион, архиепископ Новгородски
29
уље
Свети преподобномученик Павле
30
уље
Светих десет хиљада мученика
31
уље
  

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Март , 2017
05.03.2017 Прва четврт
12.03.2017 Пун месец (уштап)
20.03.2017 Последња четврт
28.03.2017 Млад месец (младина)