02.02.2017
Јулијански (стари) календар:
20.01.2017


Pred. Фебруар Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети преподобни Јевтимије Велики

Свети преподобни Јевтимије ВеликиРођен у јерменском граду Мелитини близу реке Еуфрата око 377. године, од родитеља племенитих и знаменитих. Јединац син, рођен по молитви своје мајке Дионисије, која имаде небеско неко виђење о рођењу Јефтимијевом. Од младости подвизавао се, најпре у близини свога града, а потом, пошто посети Јерусалим у двадесет деветој години живота, у пустињи између Јерусалима и Јерихона, назватој Фаре. Испуњавао је све дане и ноћи молитвом, унутрашњим богомислијем, созерцањем и трудом телесним. Око њега се сабраше многи ученици, од којих су неки славни светитељи, као: Кириак Отшелник, Сава Освећени, Теоктист и други. По Божијем дару био је велики чудотворац: изгонио демоне, лечио тешке болести, извео воду у пустињу, умножио хлеб, прорицао. Монахе је учио трудољубљу говорећи: „Ако ви без свога труда једете хлеб, значи ви једете туђи труд”. Кад су нека млађа братија хтела постити више од других, он им то забрани и нареди да долазе за општу трпезу, да се не би погордили од свог сувишног поста. Још је говорио да није добро за монаха да прелази с места на место, јер, вели: „Дрво које се често пресађује, не доноси плода”. Ко год жели да чини добро, може га чинити на оном месту где је. О љубави је говорио: „Што је со хлебу, то је љубав осталим врлинама”. Прве недеље Часног Поста он се удаљавао у пустињу и тамо остајао у молчанију и богомислију до пред Васкрс. За његова живота створи се у близини његове пећине огромна лавра која је после вековима била препуна монаха као кошница пчела. Последња му је заповест била, да се у манастиру држи гостољубље, и да капија манастира никад не буде затворена. Упокојио се у деведесет седмој години живота. На погребу му је био и патријарх јерусалимски Анастасије. Цео дан патријарх је чекао, док је огромна маса народа целивала светитеља, и тек увече успе да доврше опело. Седмога дана по смрти јави се Јевтимије своме ученику Доментијану, сав светао и радостан. Преподобни Јевтимије у истини био је прави син светлости.Упокојио се 473. године.

Свети мученици Енен, Нирен и Пен

Свети мученици Енен, Нирен и ПенСматрају се првим мученицима словенским, који се помињу у историји. Називају се Скитима, и ученицима светог апостола Андреје. Пострадали за веру од својих незнабожачких суседа с десне стране Дунава, близу Варне. Везани на леду, они се замрзоше, и упокојише у Господу.

Свети мученици Вас, Јевсевије, Јевтахије и Василид

Свети мученици Вас, Јевсевије, Јевтахије и ВасилидОва четири мученика пострадаше за време Диоклецијана. Беху то веома имућни људи, и чланови Сената. Приступише вери Христовој и примише свето крштење, пошто видеше како свети мученик Теопемпт, епископ у граду Никомидији, јуначки поднесе муке од неверника и сатвори чудеса силом Христовом. Због тога бише изведени пред цара. Он им прво одузе појасеве које ношаху као знаке свога звања. Затим бише подвргнути разним мучењима док не скончаше. Свети Вас би до појаса закопан у земљу, па му отсекоше руке, и онда труп, и тако предаде дух Богу. Свети Јевсевије би стрмоглавце обешен, па секирама парче по парче сечен, док најзад не сконча. Свети Јевтихије би рукама и ногама разапет између четири стуба, па исечен на три дела, блажено пострада. Светом Василију мачем пробуразише трбух. И тако сва четворица примише мученичке венце, године 303.

Свети мученици Инен, Рим и Пин

Свети мученици Инен, Рим и ПинОви свети мученици беху из северних крајева. Ухваћени од идолопоклоника, они бише изведени пред кнеза те земље. Пошто пред њим исповедише веру у Христа, он их осуди да ледом буду уморени. Стога их прво везаше за јаке и високе кочеве, па онда кочеве чврсто забише усред реке за време зимске циче, и вода се постепено замрзе од мраза око њих, и они се у леду смрзоше. Тако намучени, блажени мученици предадоше душе своје у руке Божије, и примише венце мученичке. Пострадаше у другом веку.

Свети новомуиченик Захарија

Свети новомуиченик ЗахаријаЗахарија беше ћурчија у Старом Патрасу Пелопонеском. Још у раној младости он се због нечега беше одрекао Христа и потурчио се. Ho y њега беше књига, звана "Спасење грешника", коју он кришом читаше често. Са временом у његовој се души роди силно покајање, и он стаде горко оплакивати свој грех христоодречења и усрдно молити Господа Исуса Христа да га удостоји спасења. Дознавши од једног пријатеља свог хришћанина да у граду има један добродетељан и искусан духовник, он оде к њему ноћу и исповеди му свој грех, а и своју одлучну намеру да објави себе хришћанином и исповеди Христа Господа онде где Га се одрекао...

Свети мученици Тирс и Агнија

Из љубави према Христу пострадаше за Христа.

Свети цар Лав Велики, звани Макела

Свети цар Лав Велики, звани МакелаПрви од владара свечано крунисан у цркви од стране патријарха Анатолија. Царовао од 457. до 474. године. Велики ревнитељ вере православне и особито светог Халкидонског IV Васељенског Сабора. Он је издао закон да се виновници симоније лишавају грађанских права.

Света мученица Ана

Света Ана пострада за Христа у Риму.

Фебруар 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
  Свети преподобни Козма Христостомат
1
вода
Света мученица Ана
2
мрс
Свети Зосим, епископ сиракуски
3
вода
Свети преподобни Јосиф Освећени
4
мрс
Света два мученика
5
мрс
Свети мученик Јован Казански
6
мрс
Свети Кастин
7
мрс
Свети Јосиф исповедник, архиепископ солунски
8
мрс
Свети преподобни Петар
9
мрс
Сви свети пустињаци
10
мрс
Свети новомученик Димитрије хијонски
11
мрс
Свети преподобни Зинон
12
мрс
Свети преподобномученик Илија Ардунис
13
мрс
Свети преподобни Давид, Симеон и Георгије, оци Митилински
14
мрс
Свети преподобномученик Гаврило
15
риба
Свети мученици Павле и Симон
16
мрс
Свети мученик Теокист
17
вода
Свети мученици Евагрије и Макарије
18
мрс
Свети преподобни Јован
19
мрс
Свети мученик Теопемпт и дружина његова
20
бели мрс
Свети мученик Пергет
21
бели мрс
Свети преподобни Роман
22
бели мрс
Свети преподобни Лонгин Корјажемски
23
бели мрс
Свети благоверни кнез Всеволод-Гаврило, Псовски чудотворац
24
бели мрс
Свети Урбан, епископ Римски
25
бели мрс
Свети преподобни Акепсим
26
бели мрс
Свети новомученик Георгије кројач
27
вода
Сабор светог апостола и еванђелиста Јована Богослова у Дијаконисима
28
вода
     

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Фебруар , 2017
04.02.2017 Прва четврт
11.02.2017 Пун месец (уштап)
18.02.2017 Последња четврт
26.02.2017 Млад месец (младина)