01.02.2017
Јулијански (стари) календар:
19.01.2017


Pred. Фебруар Next
PayPal
Pred. 2017 Next

Свети преподобни Макарије Велики

Свети преподобни Макарије ВеликиМисирац, један од млађих савременика Антонија Великог. Отац му био свештеник. Из послушности према родитељима ожени се, но жена му убрзо умре и он се удаљи у пустињу где проведе пуних шездесет година у труду и борби, унутрашњој и спољашњој, за царство небеско. Кад су га питали, зашто је толико сув и кад једе и кад не једе, он одговори: „Од страха Божијега”. Толико је успео очистити свој ум од злих помисли и срце своје од злих жеља да га је Бог обдарио обилатим даром чудотворства, тако да је и мртве из гроба васкрсавао. Његово смирење задивљавало је људе и демоне. Рече му једном демон: „Има само једно, у чему те ја не могу надвладати; то није пост, јер ја не једем никад ништа; то није ни бдење, јер ја не спавам никад”. „Него шта је то?” упита га Макарије. „Твоје смирење”, одговори демон. Своме ученику Пафнутију говорио је Макарије често: „Не осуђуј никога, и бићеш спасен”. Живео је деведесет седам година. Пред смрт на девет дана јавили му се из онога света свети Антоније и свети Пахомије и навестили му да ће кроз девет дана умрети, што се и догоди. Још му се пред саму смрт јавио херувим који му је открио у визији блажени свет небески, похвалио труд и врлину његову и рекао му, да је послат да му узме душу у Царство небеско. Упокојио се 390. године.

Свети преподобни Макарије Александријски

Свети преподобни Макарије АлександријскиРођен у Александрији и био најпре продавац воћа. Крстио се тек у четрдесетој години и чим се крстио, отишао на подвиг. Био је најпре ученик светог Антонија заједно са Макаријем Великим, а потом игуман манастира званог Келије, између Нитрије и Скита. Нешто млађи од онога Макарија, он је доцније и умро. Живео је преко сто година. Мучен ђаволским искушењима, нарочито искушењем славољубља, он је себе смиривао претешким трудовима и непрестаном молитвом уздижући ум свој непрестано к Богу. Једном га виде неки брат како пуни кош песком па носи уз брдо и просипа. Зачуђен упита га брат: „Шта то радиш?” Одговори Макарије: „Изнуравам онога који мене изнурава” (тј. ђавола). Упокојио се 393. године будући стар преко 100 година.

Свети Арсеније, епископ крфски

Свети Арсеније, епископ крфскиОн је допунио и у садашњем облику саставио чин тајне јелеосвећења. Упокојио се 959. године. Мошти му почивају у Саборној цркви на Крфу.

Свети Марко, архиепископ ефески

Свети Марко, архиепископ ефескиЗнаменит због одважног штићења Православља на Флорентинском сабору упркос и цара и папе. Упокојио се мирно 1452. године. На смртном одру молио свога ученика Георгија, доцније славног патријарха Генадија, да се чува замки Запада и да брани Православље.

Свети блажени Теодор

Свети блажени ТеодорБлажени Теодор, Христа ради јуродиви Новгородски. Пред смрт трчао улицама и викао свима и свакоме: „Проштавајте, путујем далеко!” Упокојио се 1392. године.

Света мученица Евфрасија

Света мученица ЕвфрасијаСвета Евфрасија беше из града Никомидије, од рода знаменита, у време цара Максимијана. Бејаше лицем лепа и по нарави добра, и верна слушкиња Господа Христа. Идолопоклоници је ухватише, и примораваху је да принесе жртву демонима. Пошто она не хтеде, тукоше је страховито. Али она све мушкм поднесе. Тада је предадоше једном свирепом човеку, да је обешчести. Он је узе и одведе дому свом. А она се душом својим непрестано мољаше светом Пречистом Женику свом, Христу Господу, да јој сачува девственост. И када се погани човек онај затвори с њом у ложници, светитељка га замоли да је за неко време не дира, обећавајући му неко биље, које, ако буде носио при себи, никакво му непријатељско оружје неће моћи наудити. И рече му за себе да је мађионичарка. Али он јој одговори: Касније ћеш ми дати то биље. Но мудра девица му рече: To ce биље не показује удатој жени, већ само неудатој девојци. Јер ако га чиста девојка не пронађе и не преда, оно уопште не дејствује. - И попусти свирепи човек, док му она не пронађе то биље.

Свети преподобни Мелетије Галисиот, исповедник

Беше родом из села Теодота на обали Црног мора, од родитеља Георгија и Марије, благочестивих и милостивих. На крштењу доби име Михаил, а касније кад се замонаши би назван Мелетије. По завршеној школи крене једне зиме, по промислу Божјем, у Јерусалим да се поклони Светим Местима, а одатле на Синај где постане монах...

Свети преподобни Антоније столпник

Свети преподобни Антоније столпникУченик светог Јована Зедазнијског; заједно са својим учитељем трудио се, ширећи и утврђујући веру Христову у Грузији. На гори Марткоби, близу Тифлиса, он основао манастир. Последњих 15 година свога живота преподобни Антоније провео је на стубу, због чега је и назван столпником Иверске Цркве. Мирно се упокојио у шестом столећу, и сахрањен у цркви свога манастира. Свете мошти његове чудотворне - извор су разноврсних исцељења.

Свети преподобни Макарије печерски

Свети преподобни Макарије печерскиКијево - печерски подвижник; преставио се мирно у дванаестом веку. Свете мошти његове почивају у пештерама Антонијевим у Кијеву.

Свети преподобни Козма Христостомат

Био монах у манастиру Св. Хризостома (Златоуста) на Кипру, због чега се и зове "Хрисостоматос" (Χρυσοστόмατοζ). У преподобности проживео свој подвижнички живот и зато се прославља у свом манастиру.

Фебруар 2017
ПоУтСрЧеПеСуНе
  Свети преподобни Козма Христостомат
1
вода
Света мученица Ана
2
мрс
Свети Зосим, епископ сиракуски
3
вода
Свети преподобни Јосиф Освећени
4
мрс
Света два мученика
5
мрс
Свети мученик Јован Казански
6
мрс
Свети Кастин
7
мрс
Свети Јосиф исповедник, архиепископ солунски
8
мрс
Свети преподобни Петар
9
мрс
Сви свети пустињаци
10
мрс
Свети новомученик Димитрије хијонски
11
мрс
Свети преподобни Зинон
12
мрс
Свети преподобномученик Илија Ардунис
13
мрс
Свети преподобни Давид, Симеон и Георгије, оци Митилински
14
мрс
Свети преподобномученик Гаврило
15
риба
Свети мученици Павле и Симон
16
мрс
Свети мученик Теокист
17
вода
Свети мученици Евагрије и Макарије
18
мрс
Свети преподобни Јован
19
мрс
Свети мученик Теопемпт и дружина његова
20
бели мрс
Свети мученик Пергет
21
бели мрс
Свети преподобни Роман
22
бели мрс
Свети преподобни Лонгин Корјажемски
23
бели мрс
Свети благоверни кнез Всеволод-Гаврило, Псовски чудотворац
24
бели мрс
Свети Урбан, епископ Римски
25
бели мрс
Свети преподобни Акепсим
26
бели мрс
Свети новомученик Георгије кројач
27
вода
Сабор светог апостола и еванђелиста Јована Богослова у Дијаконисима
28
вода
     

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Фебруар , 2017
04.02.2017 Прва четврт
11.02.2017 Пун месец (уштап)
18.02.2017 Последња четврт
26.02.2017 Млад месец (младина)