03.09.2012
Јулијански (стари) календар:
21.08.2012


Pred. Септембар Next
PayPal
Pred. 2012 Next

Свети апостол Тадеј

Свети апостол ТадејЈедан од Седамдесеторице, а не онај Тадеј, који беше један од Дванаесторице апостола. Свети Тадеј прво виде и чу Јована Крститеља, и прими крштење од њега, а потом виде Господа Исуса и следоваше Њему. Господ га уврсти у Седамдесет мањих апостола, које посла по два и два пред лицем Својим (Лк 10, 1). После славног Свог васкрсења и вазнесења Господ посла Тадеја у Едесу, родно место Тадејево, а према Своме обећању кнезу Авгару, које овоме Господ даде онда када му посла убрус са ликом Својим. Целивањем тога убруса Авгар би исцељен од губе, но не сасвим. Мало губе беше му остало још на лицу. Када се свети Тадеј јави Авгару, овај га прими са великом радошћу. Апостол Христов поучи га вери истинитој и потом крсти. Када крштени Авгар излажаше из воде, спаде и остатак губе с њега, и би здрав потпунице. Прославивши Бога, кнез Авгар хоћаше да и његов народ позна Бога истинога и да Га прослави. И сазва кнез све грађане Едесе пред апостола светог Тадеја, да чују проповед о Христу. Чувши речи апостолске и видевши чудесно исцељеног кнеза свога, људи одбацише идоле и нечисто живљење, примише веру Христову, и крстише се. И тако се град Едеса просвети вером Христовом. Кнез Авгар изнесе много злата и понуди апостолу, но Тадеј му рече: „Кад своје остависмо, како туђе да примамо?” И проповедаше свети Тадеј Јеванђеље по Сирији и Финикији. Упокојио се у Господу у граду Вириту Финикијском.

Света мученица Васса, и деца њена

Света мученица Васса, и деца њенаВасса беше жена неког идолског жреца, но уз то потајна хришћанка. Своје синове васпита у духу хришћанском. Сам муж омрзе је због вере и предаде је судији на мучење заједно са синовима. После мука љутих синови њени беху мачем посечени (мисли се у Едеси, у Македонији). Васса беше сва радосна што виде своје синове како чесно свршише свој мученички подвиг за Христа, и сама још са већом вољом пође од муке на муку. Када је бацише у море, ангели се јавише и одведоше је до једног острва у Мраморном мору, где би мачем посечена, у време Максимијана. Тако света Васса двоструко се удостоји царства Христова, и као мученица и као мајка мученика.

Свети преподобни Аврамије смоленски

Свети преподобни Аврамије смоленскиРођен у граду Смоленску, а према молитвама родитеља својих. Ступи рано у монаштво и предаде се великом подвигу подражавајући древне оце пустињске. Доцније основао манастир Светог Крста код Смоленска. Претрпео многа искушења од демона и људи, са великим стрпљењем и благодарношћу Богу. Приликом велике суше низвео кишу молитвом својом. Проживевши педесет година у монашком чину, упокојио се мирно у Господу око 1220. године.

Свети преподобни Јефрем смоленски

Брло драг ученик светог Аврамија Смоленског и усрдни подражавалац врлина свог светог наставника: кротости, смиреносги и љубави к ближњима; упокојио се око 1238 године.

Свети преподобни Аврамије печерски

Свети преподобни Аврамије печерскиСвети трудољубиви подвижник Печерски подвизавао се у четрнаестом веку. Свете мошти његове почивају у Антонијевим пештерама.

Света преподобна Теоклита чудотворка

Родом из Мале Азије; ступивши у брак, наговорила свога супруга да живе као брат и сестра; и пребивајући у девству, сва се предала подвизима побожности: бавила се читањем душекорисних књига и све своје силе и напоре посвсћивала помагању ближњих. Унапред обавештена Господом о дану своје смрти, она се у миру преставила, у деветом веку. Свете мошти њене прославиле се мноштвом чудеса.

Свети Александар иконијскиСвети преподобни Корнилије и Аврамије палеостровских

Свети преподобни Корнилије и Аврамије палеостровскихАврамије ученик преподобног Корнилија. Рођен у Пскову, Корнилије рано оставио свет, жељан строгог монашког живота и сурових подвига. Преко Финландије удаљио се на обале Белога мора. Странствујући кроз непролазне шуме, он ишао од села до села и проповедао Еванђеље тамошњим незнабошцима. И његова апостолска делатност би плодотворна...

Свети Католикос Сармеан

Свети Католикос СармеанГрузија

Свештеномученик Рафаило Шишатовачки

Свештеномученик Рафаило ШишатовачкиНа редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 1999. године, игуман Рафаило проглашен је за светог и унет у Именослов Српске цркве као свештеномученик. Датум његовог спомена је 3. септембар - дан постраданија.

Септембар 2012
ПоУтСрЧеПеСуНе
     Свети мученици Евтихијан и Стратигије
1
мрс
Свети мученици Орест и Ригин са Кипра
2
мрс
Свештеномученик Рафаило Шишатовачки
3
мрс
Грузијска икона Мајке Божије
4
мрс
Свети свештеномученик Иринеј епископ Сремски
5
вода
Свети преподобни Серапион чудотворац
6
мрс
Свети Епифаније патријарх Цариградски
7
вода
Свети преподобни Ивистион
8
мрс
Свети Аркадије цар Византијски
9
мрс
Свети свештеномученик Дамон
10
мрс
Свети Аркадије чудотворац, епископ Арсиноје на Кипру
11
сухоједење
Свети преподобни Филакс
12
уље
Обновљење Храма пресвете Богородице у Неорију
13
мрс
Чудотворна икона пресвете Богородице у манастиру Миасинском
14
уље
Света мученица Партагапија
15
мрс
Свети преподобни Јован Власати, Христа ради сулудог
16
мрс
Преподобни Стефан Троношки, Јадранин
17
мрс
Света мученица Раиса (Ираида)
18
мрс
Спомен другог освећења Храма пресвете Богородице у дому (храму) Свете Ане
19
уље
Свети преподобни Лука
20
мрс
Свети Јован (Маисурадзе) и Георги-Јован (Мкхеидзе), исповедници грузијски
21
риба
Откриће моштију светог Теодосија, архиепископа черњиговског
22
мрс
Света Евдокија, девојчица
23
мрс
Пренос моштију преподобних Сергија и Германа, Валаамских чудотвораца
24
мрс
Свештеномученик Доситеј Тбилиски
25
мрс
Свети преподобни Петар
26
уље
Преставленије Светог Јована Златоуста
27
сухоједење
Свети преподобни Мелетије, ктитор Сергијевог манастира
28
уље
Свети Касијан Кипарски
29
мрс
Свети мученици Хараламп, Пантолеонт и дружина
30
мрс

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Септембар , 2012
08.09.2012 Последња четврт
16.09.2012 Млад месец (младина)
22.09.2012 Прва четврт
30.09.2012 Пун месец (уштап)