28.09.2012
Јулијански (стари) календар:
15.09.2012


Pred. Септембар Next
PayPal
Pred. 2012 Next

Свети мученик Никита

Свети мученик НикитаРодом од Гота; ученик епископа Теофила Готског, који је учествовао на Првом васељенском сабору. Када кнез готски Атанарик поче мучити хришћане, тада свети Никита стаде пред кнеза и изобличи га због безбоштва и нечовечности. Мучен страшним мукама Никита све јаче исповедаше веру Христову и мољаше се Богу с благодарношћу. И имаше ум непрестано уздигнут и удубљен у Бога, а на прсима под оделом држаше икону Пресвете Богородице са превечним Младенцем Христом, стојећег и држећег крста у рукама Својим. Ову икону носио је свети Никита зато што му се Пресвета Богородица јавила и утешила га. Најзад мучитељ баци Христовог војника у огањ, у коме свети мученик издахну, али тело његово оста неповређено од огња. Друг његов Мариан пренесе његово тело из Готске земље (Влашка и Бесарабија) у Киликију у град Мопсуест, где сагради цркву светог Никите и положи у њ чудотворне мошти мученикове. Пострадао и прославио се 372. године.

Свети преподобни Филотеј

Свети преподобни ФилотејИз села Мирмикса, или Мравина, у Малој Азији. Мати му се звала истим именом, само обратно: Теофила. Беше презвитер и још за живота велики чудотворац. Једном приликом претворио воду у вино, другом приликом умножио хлеб. Упокојио се у Господу у X веку. Мошти му се пројавиле мироточивим.

Свети мученик Порфирије глумац

Свети мученик Порфирије глумацРодом из Мимоса. Најпре исмевао хришћане пред царем Јулијаном Одступником. Тако једном изигравајући хришћанску тајну крштења, он се на бини погрузи у воду изговарајући речи: „Во имја Оца и Сина и Свјатаго Духа!” Када се дигне из воде, он узвикне: „Сад сам хришћанин!” Сви су мислили, да се он као глумац шали, као и увек, но он је остао при своме, престао исмевати Хришћанство, и најзад пострадао за Христа. Обезглављен 361. године и преселио се у Царство Христово.

Свети мученици Теодот, Асклиад и Максим

Свети мученици Теодот, Асклиад и МаксимЗнаменити по роду Трачани. Пострадали за Христа близу Филипопоља у селу Салтису (између 305-311. године) и преселили се у Царство небеско.

Свети Висарион, архиепископ лариски, чудотворац

Свети Висарион, архиепископ лариски, чудотворацОсновао манастир Спаситеља у Лариској епархији. Прослављен чудесима за живота и после смрти.

Свети новомученик Јован Критски

Пострада за веру Христову од Турака у Ефесу 1811. године.

Свети Јосиф, епископ алавердски

Свети Јосиф, епископ алавердскиЈедан од оних дванаест отаца сиријских (7. маја) који беху упућени у пределе кавкаске да проповедају Јеванђеље. Свети Јосиф мирно се представио Господу 570. године. Чудотворне му мошти почивају у Алавердској саборној цркви.

Свети Висарион II, архиепископ лариски

Свети Висарион II, архиепископ ларискиСвети Висарион живео половином шеснаестог века. Родио се од побожних родитеља у селу Велика Пила, у Тесалији. Измалена учио се књизи; од десете године заволео монашки живот. Духовни отац био му је митрополит Лариски Марко, поред кога је провео добар део свога живота, који га је произвео најпре за чтеца, па за ипођакона, па за ђакона, па за јереја, па најзад и хиротонисао за епископа Лариског.

Свети Јосиф Нови, митрополит Темишварски

Свети Јосиф Нови, митрополит Темишварски Овај нови светитељ српског порекла родио се у Дубровнику 1568. године, од родитеља Јована и Екатерине, по презимену Фуско. На крштењу је добио име Јаков. Врло рано, после завршетка школе, отишао је у Свету Гору и тамо се замонашио у манастиру Пантократору, добивши име Јосиф. Затим је живео и подвизавао се у манастиру Ватопеду, па Хиландару Лаври, Ксиропотаму и најзад Кутлумушу, где је свети Јосиф постао и игуман.

Свети преподобни Герасим, ктитор манастира Свете Тројице у Сурвији

Преподобни Герасим се родио у селу Леонтари на Пелопонезу. Изучивши основну школу он се нарочито посвети изучавању Светога Писма и Житија Светих, тако да кад поодрасте постаде чтец у Цркви, а касније и ђакон и свештеник. Посветивши Богу сав свој живот он се реши да напусти свет, па зато крете најпре у свети град Јерусалим да се поклони Светим Местима. Пошто ту своју свету жељу испуни он се врати у Грчку и дође у крајеве Димитријадске, близу града Волоса. Ту он, у близини села Макринице, нађе манастир Свете и Животворне Тројице звани Сурвија, који беше подигао преподобни Дионисије Олимпски, и ту се заустави...

Свете мученице две девојке

МАЧЕМ посечене пострадале за Господа Христа.

Проналазак моштију Светог Архиђакона Стефана

Проналазак моштију Светог Архиђакона СтефанаСвети Првомученик и Архиђакон Христов Стефан слави се 27. децембра; пренос пак његових светих моштију слави се 2. августа, а данас се врши само спомен открића или налаза његових светих моштију.

Проналазак моштију Светог Акакија, епископа Мелитинског

Проналазак моштију Светог Акакија, епископа МелитинскогИсповедник у време цара Декија (249-251. г.). Преставио се у миру. Његов спомен празнује се 31. марта (где видети опширније о њему), а данас се празнује налаз његових светих моштију.

Свети преподобни Мелетије, ктитор Сергијевог манастира

Спомиње се једино у Синајском Типику бр. 1094, лист 32

Септембар 2012
ПоУтСрЧеПеСуНе
     Свети мученици Евтихијан и Стратигије
1
мрс
Свети мученици Орест и Ригин са Кипра
2
мрс
Свештеномученик Рафаило Шишатовачки
3
мрс
Грузијска икона Мајке Божије
4
мрс
Свети свештеномученик Иринеј епископ Сремски
5
вода
Свети преподобни Серапион чудотворац
6
мрс
Свети Епифаније патријарх Цариградски
7
вода
Свети преподобни Ивистион
8
мрс
Свети Аркадије цар Византијски
9
мрс
Свети свештеномученик Дамон
10
мрс
Свети Аркадије чудотворац, епископ Арсиноје на Кипру
11
сухоједење
Свети преподобни Филакс
12
уље
Обновљење Храма пресвете Богородице у Неорију
13
мрс
Чудотворна икона пресвете Богородице у манастиру Миасинском
14
уље
Света мученица Партагапија
15
мрс
Свети преподобни Јован Власати, Христа ради сулудог
16
мрс
Преподобни Стефан Троношки, Јадранин
17
мрс
Света мученица Раиса (Ираида)
18
мрс
Спомен другог освећења Храма пресвете Богородице у дому (храму) Свете Ане
19
уље
Свети преподобни Лука
20
мрс
Свети Јован (Маисурадзе) и Георги-Јован (Мкхеидзе), исповедници грузијски
21
риба
Откриће моштију светог Теодосија, архиепископа черњиговског
22
мрс
Света Евдокија, девојчица
23
мрс
Пренос моштију преподобних Сергија и Германа, Валаамских чудотвораца
24
мрс
Свештеномученик Доситеј Тбилиски
25
мрс
Свети преподобни Петар
26
уље
Преставленије Светог Јована Златоуста
27
сухоједење
Свети преподобни Мелетије, ктитор Сергијевог манастира
28
уље
Свети Касијан Кипарски
29
мрс
Свети мученици Хараламп, Пантолеонт и дружина
30
мрс

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Септембар , 2012
08.09.2012 Последња четврт
16.09.2012 Млад месец (младина)
22.09.2012 Прва четврт
30.09.2012 Пун месец (уштап)