17.09.2012
Јулијански (стари) календар:
04.09.2012


Pred. Септембар Next
PayPal
Pred. 2012 Next

Свети свештеномученик Вавила

Свети свештеномученик ВавилаОвај „велики и дивни човек, ако га је могуће назвати човеком,” како се свети Златоуст о њему изражава, беше архијереј у Антиохији у време сквернога цара Нумеријана. Овај Нумеријан закључи мир са неким варварским царем, који беше много благороднији и мирољубивији од Нумеријана. У знак своје искрене жеље за трајним миром варварски цар даде свога малога синчића, да буде на двору Нумеријанову, и да се тамо васпита. Нумеријан једнога дана својом руком закла то невино дете и принесе га на жртву идолима. Још врућ од злочина и невине крви овај злочинац под круном пође у хришћански храм, да види шта се тамо ради. Вавила свети беше с народом на молитви, па чу да долази цар са свитом својом и хоће да уђе у цркву. Вавила прекиде богослужење, изађе пред цркву у рече цару, да он као идолопоклоник, не може ући у свети храм, где се прославља једини истинити Бог. Беседећи о Вавили, Златоуст је рекао: „Кога би се другог у свету побојао онај који се с таквом влашћу односио према цару?... Он је тиме научио цареве да не распростиру своју власт даље него што им је од Бога дата мера; показао је и свештеним лицима како треба да се користе својом влашћу”. Постиђен цар врати се, но смисли освету. Сутрадан дозва цар Вавилу и поче га корети и нудити, да принесе жртву идолима, што светитељ, наравно, одби напоколебљиво. Тада га цар окова у вериге и баци у тамницу. Исто тако истјазаваше цар и три детета, Урвана од дванаест, Прилидијана од девет, и Еполонија од седам година. Овој деци беше Вавила духовни отац и учитељ, и она се не одвајаху од њега из љубави према њему. Беху то синови неке честите хришћанке Христодуле, која и сама за Христа страдаше. Цар најпре нареди, те сваком детету ударише онолико батина колико коме година беше, а потом их баци у тамницу, и најзад посече мачем сву тројицу. Вавила окован присуствоваше посечењу деце и храбраше их, а потом и сам положи своју чесну главу под мач. Од хришћана беше сахрањен у веригама, како је и завештао пред смрт, у једну гробницу са три она дивна отрока. Њихове свете душе одлетеше у небеска насеља, а њихове чудотворне мошти осташе вернима на корист као свагдашње сведочанство њиховог јунаштва у вери. Пострадали око 250. године.

Свети пророк Мојсеј Боговидац

Свети пророк Мојсеј БоговидацВелики вођ и законодавац народа израиљског. Рођен у Египту око 1550. године пре Христа. Живео је четрдесет година у Египту на двору фараоновом; четрдесет година живео је као пастир у созерцању Бога и света; а четрдесет година последњих водио је народ кроз пустињу у Земљу Обећану, коју је видео али у њу није ушао, јер у једноме згреши Богу (4. Мојс 20, 12). Упокојио се у сто двадесетој години живота свога. Као чудотворац био праобраз Христа, по речима светог Василија Великог. Јавио се из онога света на гори Тавору при преображењу Господа. А по сведоџби светог Јована Лествичника јављао се и монасима у манастиру Синајском.

Свети мученик Маркел и Касиан

Цар Максимијан Херкул нареди, да сви војници морају приносити жртве идолима. Маркел беше војник у то време, а Касиан нотар (писар). Тада Маркел као хришћанин рече: „Ако је војничко звање везано са приношењем жртава идолима, то ја не могу бити војник”. И скиде појас војнички и оружје и баци од себе. Одмах би осуђен на смрт. Касиан требаше да напише смртну пресуду Маркелу, но он се одрече да пише. Заједно беху посечени, и душе им се преселише у Царство небеско.

Свети мученици Теодор, Амиан, Јулијан и Кион (Кентурион)

Свети мученици Теодор, Амиан, Јулијан и Кион (Кентурион)Свети мученици ови живљаху у време цара Максимијана и беху родом из села Кандавле. Због исповедања Христа они бише ухваћени и стављани на разне муке. Најпре им тела тако силно стругаше да им се кости провидеше. Затим их затворише у страховито загрејано купатило, чија врата запечатише царским прстеном, да свети мученици не би могли изаћи. Но анђео Господњи их викну споља, и они изиђоше неповређени, при запечаћеним вратима А војници их узеше и одведоше ван града у пусто место. Мученици замолише војнике да им даду времена да се помоле Богу, што им ови допустише. Свети мученици се дуго молише и благодарише Богу што их удостоји да буду мучени за Христа. После тога војници их исекоше на комаде, голени им поломише, па их у огањ бацише, где им тела изгореше, а свете им душе узиђоше на небо радујући се.

Свети мученик Вавила никомидијски и сњим 84 деце ученика

Свети мученик Вавила никомидијски и сњим 84 деце ученика У време када цар Максимијан борављаше у Никомидији ради гоњења хришћана многи се хришћани скриваху. Уто дође к цару један идолопоклоник и рече: Царе, у једној прикривеној камари налази се старац по имену Вавила, који учи децу безумних хришћана да не почитују богове него распетога Христа. Цар одмах посла војнике, и они доведоше преда њ учитеља Вавилу са ученицима његовим, њих осамдесет четири на броју. Цар упита Вавилу: Зашто ти, старче, толико обмањујеш себе те верујеш у човека кога Јевреји злом смрћу уморише распеше? Зашто се не клањаш наш и м боговима, којима се клања цео свет? И зашто заводиш децу безумних хришћана, учећи их да се не клањају боговима? Свети Вавила одговори цару: Многобожачки богови су демони, а наш Бог створи небо и земљу. Ти пак царе, и сви незнабошци с тобом, слепи сте и не видите истину.

Света мученица Ермиона, ћерка Св. Апостола Филипа

Света мученица Ермиона, ћерка Св. Апостола Филипа Свети апостол Филип, један од седморице ђакона, који крсти велможу етиопске царице Кандакије, имађаше четири кћери, за које еванђелист Лука сведочи да су биле девојке и пророчице (Д. А. 21, 9). Од њих Ермиона и Евтихиа отидоше у Асију тражећи светог Јована Богослова, али га не нађоше, пошто га Господ беше узео као некада Еноха и Илију (1 Мојс. 5, 24; 4 Цар. 2, 11). Место њега оне нађоше Петронија, ученика светог апостола Павла, и постадоше његове ученице, и подражаваху његове врлине и нарав. Света Ермиона упражњаваше лекарску вештину, те стога к њој долажаше мноштво људи, и она их све лечаше призивањем имена Христова. А када цар Трајан пролажаше при своме походу на Персијанце, њему оптужише свету Ермиону као хришћанку. Цар нареди да је доведу преда њ. Када је доведоше, цар покуша да је ласкама преласти и одврати од вере Христове. Али пошто у томе не успе, цар нареди те је дуго тукоше по лицу. Тако тучена, светитељка би удостојена виђења: она виде Господа Исуса Христа где седи на судишту сличан по изгледу на Петронија, који разговараше с њом и даваше јој моћи, те она ни у шта не рачунаше ударце. Видевши њену чврстину и непоколебљивост цар се постиде и пусти је.

Свети преподобни Антим слепи

Свети преподобни Антим слепиСвети Антим Слепи, нови подвижник Христов, роди се 1727. године у месту Ликсури на острву Кефалонији у Јонском мору. Његови побожни родитељи, по имену Јован и Ацулета, који се презиваху Куруклис, дадоше детету на крштењу име Атанасије. У седмој години свог живота, због болести богиња која тих година захвати Кефалонију, мали Атанасије ослепе на оба ока. Његова побожна мајка прибеже тада Богу топлим молитвама својим, а затим замоли и свештеника у цркви Светих Апостола да служи четрдесет светих Лигургија за исцељење њеног ослепелог детета. Када свештеник завршаваше последњу Литургију и са светим путиром у рукама изговараше на крају речи "Са страхом Божјим, вером и љубављу приступите", мали Атанасије изненада повика да види свештеника у црвеном фелону и са путиром у рукама. Овоме се највише обрадова његова благочестива мајка, јер дете заиста беше чудесно прогледало на десно своје око. Вид му се био потпуно повратио, тако да је могао да чита књиге чак и ноћу по месечини. А научи мали Атанасије да чита крај свештеника и уз друге учитеље, тако да стече добро знање по Богу, које је касније и другима било од користи.

Свети Теотим и Теодул

Џелати свете мученице Ермионе поверовали у Господа Христа преко ње; свето се покајали, у миру се упокојили. (У неким Синаксарима Теотим се назива Тимотеј).

Свети мученици Тетуил и Вевеја

Ови свети мученици живљаху у време цара Адријана.Татуил најпре беше идолопоклонички жрец. Научен од једнога епископа, он приступи вери Христовој. Зато га намесник Авгар стави на муке: најпре га моткама бише, па му очи жегоше; затим му руке везаше наопако, па га бише по стомаку; онда га обесише за једну руку, па испод њега наложише ватру и тако га пекоше; напослетку га привезаше за једну гвоздену справу, па му главу тестером одрубише. У исто време његовој сестри Вевеји одсекоше мачем главу.

Свети мученици три детета брата: Урван, Примодијан и Еполоније

Свети мученици три детета брата: Урван, Примодијан и ЕполонијеО њима видети под данашњим датумом: Страдање св. Вавиле Антиохијског.

Свети мученици два детета Амоније и Донат

О њима видети под данашњом датумом: Спомен св. мученика Вавиле Никомидијског.

Свети преподобни Петроније

Ученик светог Пахомија Великог; преставио се у миру око 349. године.

Света мученица Харитина

Изгледа да је и ова св. Мученица пострадала у Трајаново време, у Ефесу, јер се њен спомен у Синаксарима обично наводи заједно са св. мучеником Петронијем, учитељем свете Ермионе и Евтихиде, кћери св. Ап. Филипа.

Светих 3628 мученика Никомидијских

У време гоњења Максимијановог, када је запаљен хришћански храм у Никомидији, ови свети мученици се скрише по шумама и пећинама Никомидијским. Цар Максимијан их пронађе, стави на разне муке, па их онда погуби, 290. године. И тако они примише венце мучеништва.

Свети мученик Петроније

Био ученик светог Апостола Павла (а по некима Апостола Јована) и учитељ светих кћери Апостола Филипа: Ермионе и Евтихиде. Пострадао у Ефесу у време када је цар Трајан дошао тамо идући на рат са Персијанцима.

Откриће моштију светог Јоасафа Белгородског

Откриће моштију светог Јоасафа БелгородскогСвети Јоасаф, епископ белгородски рођен је 21. септембра 1705. године, на празник Рођења Пресвете Богородице. На крштењу је добио име Јоаким. Са седам година, 1712. године, отац га уписује у кијевску духовну академију, где га још као младог привлачи монашки начин живота. И поред великог мољења родитеља да не одлази у манастир, јер је био син јединац, 1725. године тајно се замонашио у Кијеву и као расофорни монах добија име Иларион. 21. новембра 1727. године монаши се у малу схимну при чему добија име Јоасаф и постаје сабрат кијево-печерске лавре. Овај догађај се поклапа са завршетком духовне академије. Годину дана касније, архиепископ Варлам рукополаже монаха Јоасафа у чин јерођакона.

Преподобни Стефан Троношки, Јадранин

Архимандрит Стефан Јовановић био је први учитељ Вука Стефановића Караџића, велики родољуб и слободар, изузетан духовник и интелектуалац, али и човек који је пострадао борећи се за свој род.Њега су отровали Турци када је отишао да их замоли за услугу како би помогао народу којем је претила глад. Мада је знао шта га чека није желео да седи скрштених руку, и бригу о свом народу платио је највећом могућом ценом.

Септембар 2012
ПоУтСрЧеПеСуНе
     Свети мученици Евтихијан и Стратигије
1
мрс
Свети мученици Орест и Ригин са Кипра
2
мрс
Свештеномученик Рафаило Шишатовачки
3
мрс
Грузијска икона Мајке Божије
4
мрс
Свети свештеномученик Иринеј епископ Сремски
5
вода
Свети преподобни Серапион чудотворац
6
мрс
Свети Епифаније патријарх Цариградски
7
вода
Свети преподобни Ивистион
8
мрс
Свети Аркадије цар Византијски
9
мрс
Свети свештеномученик Дамон
10
мрс
Свети Аркадије чудотворац, епископ Арсиноје на Кипру
11
сухоједење
Свети преподобни Филакс
12
уље
Обновљење Храма пресвете Богородице у Неорију
13
мрс
Чудотворна икона пресвете Богородице у манастиру Миасинском
14
уље
Света мученица Партагапија
15
мрс
Свети преподобни Јован Власати, Христа ради сулудог
16
мрс
Преподобни Стефан Троношки, Јадранин
17
мрс
Света мученица Раиса (Ираида)
18
мрс
Спомен другог освећења Храма пресвете Богородице у дому (храму) Свете Ане
19
уље
Свети преподобни Лука
20
мрс
Свети Јован (Маисурадзе) и Георги-Јован (Мкхеидзе), исповедници грузијски
21
риба
Откриће моштију светог Теодосија, архиепископа черњиговског
22
мрс
Света Евдокија, девојчица
23
мрс
Пренос моштију преподобних Сергија и Германа, Валаамских чудотвораца
24
мрс
Свештеномученик Доситеј Тбилиски
25
мрс
Свети преподобни Петар
26
уље
Преставленије Светог Јована Златоуста
27
сухоједење
Свети преподобни Мелетије, ктитор Сергијевог манастира
28
уље
Свети Касијан Кипарски
29
мрс
Свети мученици Хараламп, Пантолеонт и дружина
30
мрс

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Септембар , 2012
08.09.2012 Последња четврт
16.09.2012 Млад месец (младина)
22.09.2012 Прва четврт
30.09.2012 Пун месец (уштап)