29.08.2012
Јулијански (стари) календар:
16.08.2012


Pred. Август Next
PayPal
Pred. 2012 Next

Нерукотворена икона Господа Исуса Христа

Нерукотворена икона Господа Исуса ХристаУ оно време када Господ наш проповедаше Јеванђеље и исцељиваше сваку болест и сваки недуг на људима, беше у граду Едеси, на обали Еуфрата реке, кнез неки Авгар, сав прокажен губом. Он чу за Христа, Исцелитеља од сваке муке и болести, па посла неког живописца Ананију у Палестину с писмом Христу, у коме Авгар мољаше Господа да дође у Едесу и да га исцели од губе. У случају да Господ не могадне доћи, нареди кнез Ананији да живопише лик Његов и донесе, верујући да ће му тај лик повратити здравље. Господ одговори, да не може доћи, јер се приближаваше време Његовог страдања - узе убрус, убриса Своје лице, и на убрусу уписа се савршено пречисти лик Његов. Тај убрус предаде Господ Ананији с поруком, да ће се кнез од њега исцелити, али не сасвим, због чега ће Он њему доцније послати посланика, који ће збрисати и остатак болести његове. Примивши убрус, кнез Авгар га целива, и губа спаде са свега његова тела, но остаде мало од ње на лицу његовом. Доцније апостол Тадеј проповедајући Јеванђеље дође Авгару, исцели га потајно и крсти га. Тада кнез полупа идоле, који стајаху пред капијом града, и над капијом стави онај убрус с ликом Христовим, налепљен на дрво, уоквирен у златан рам и окићен бисером. Још написа кнез испод иконе на капији: „Христе Боже, нико се неће постидети, ко се у Тебе нада”. Доцније, један од праунука Авгарових обнови идолопоклонство. И епископ тога града дође ноћу и зазида ону икону над капијом. Векови су од тада прошли. У време цара Јустинијана нападе персијски цар Хозрој на Едесу, и град беше у великој тескоби. Деси се тада да епископ едески Евлавије имаде виђење Пресвете Богородице, која му објави тајну о зазиданој и заборављеној икони. Икона би пронађена, и силом њеном војска персијска побеђена.

Свети мученик Диомид лекар

Свети мученик Диомид лекарЛекар из Тарса, од знаменита рода. Лечећи народ, учио га вери Христовој. Цар Диоклецијан нареди те му главу одсекоше у Никеји 298. године. Они који му одсекоше главу и донеше цару, ослепеше, а када главу вратише к телу и помолише се, оздравише.

Свети преподобни Јоаким Осоговски

Свети преподобни Јоаким ОсоговскиПодвизивао се у другој половини XI века у планини Осоговској на месту званом Сарандопор, у једној пећини. На томе месту доцније подигне цркву један други подвижник, Теодор са Овчег поља, коме се на сну јавио свети Јоаким. Многа чудеса кроз векове догађала су се од моштију преподобног Јоакима, а и данас догађају.

Свети мученик Стамат

Сељак, родом од Волоса у Тесалији. Када неки нечовечни ага скупљаше од народа царске данке, и веома злостављаше народ, пође Стамат с неколико другова у Цариград, да се тамо жале везиру. Но својим оштрим оптужбама аге Стамат се замери великашима султановим, и ови га ухапсе. Најпре га хтедоше ласкањем потурчити обећавајући му богатство, славу и чест. На то мученик узвикну: „Моје богатство, слава и чест, то је Христос мој!” Тада га Турци мучише и најзад пред Светом Софијом посекоше 1680. године. Тако се овај војник Христов увенча венцем мученичким.

Свети Евстатије II, архиепископ српски

Свети Евстатије II, архиепископ српскиСвети Евстатије II беше архиепископ Српске православне цркве после архиепископа Јакова, то јест од године 1292. до 1309. године. Он беше велики подвижник у личном животу и ревностан пастир у управљању Црквом. За његово време Српска Црква увећа се за три епископије: звечанску, лимску и скопску. Поживевши богоугодно и пастирствовавши Христоподобно, свети Евстатије се мирно упокоји у Господу 16. августа 1309. године. Одмах по престављењу би од свих слављен и спомињан због своје светости.

Свети преподобни Роман

Велики чудотворац; свете мошти му почивају у манастиру светог Романа, на путу између Ражња и Ђуниса, на домаку Јужне Мораве. Живео и делао у 11. веку. И данас се крај његових моштију исцељују тешки болесници, нарочито душевни. Манастир светог Романа код Ђуниса подигао је свети кнез Лазар.

Свети преподобни Рафаило Банатски

Свети преподобни Рафаило БанатскиЖивео је у 16. и 17. веку. Подвизавао се богоугодно и дуго у светој лаври српској Хиландару на Атонској гори. По послушању би послан од Хиландарског братства у метох Хиландара у Банату у области садашњег Зрењанина. У молитви и посту ту се он строго подвизавао и од Бога добио дар чудотворства које се посебно очитовало по његовом престављењу. Био је погребен на месту где се данас у Зрењанину налази мала црквица њему посвећена, а народ је одмах почео да посеђује његов гроб, где су се уз молитве догађала и данас се догађају многа излечења.

Свети преподобни Херимон

Свети преподобни ХеримонПреподобни Херимон спомиње се у Паладијевом "Лавсаику" и у "Отачком азбучнику". Његова пештера у пустињи била је удаљена дванаест потркалишта од воде. По престављењу свом он би нађен мртав на столици, са радом у рукама, јер је скончао бавећи се рукодељем. Светог Херимона спомиње и свети Теодор Студит у Посном Триоду, у канону Сирне суботе, у шестој песми.

Свети Тимотеј, епископ еврипски

Свети Тимотеј, епископ еврипскиОвај свети отац Тимотеј рођен је године 1510 у селу Каламос у Атици. Отац му је био свештеник и он га је научио хришћанској науци. Тимотеј се од детињства одликовао врлинским животом и побожношћу, а такође и чврстином карактера. Због тога га заволеше и истакнути црквени људи. Епископ Оропоса толико га заволе да га о свом трошку посла у Атину да учи даље школу, јер провиде у дечку пастира Цркве Христове. По завршетку науке Тимотеј се врати у Оропос и би од епископа рукоположен најпре за ђакона а потом и за свештеника.

Свети Макарије архиепископ

Помиње се на данашњи дан у Јерусалимском Канонарију. Вероватно је био један од архиепископа Јерусалимског првопрестола - мајке свих Цркава.

Светих тридесет мученика палестинских

Мачем посечени пострадали за Господа. Били родом из Палестине.

Проналазак моштију светих мученика Серафима, Доротеја, Јакова, Димитрија, Василија и Сарантиса у Мегари Атичкој

Проналазак моштију светих мученика Серафима, Доротеја, Јакова, Димитрија, Василија и Сарантиса у Мегари АтичкојГодине 1798 би чудесно откривено детету Пајсију из града Мегаре на Атичком полуострву место где се налазе свете мошти ових шесторице новојављених светих Мученика, које затим бише ископане и пренесене у град Мегару, чинећи од тада до данас многа и дивна чуда.

Свети преподони Нил ерикусијски

Свети преподони Нил ерикусијскиРодом из Цариграда, син Јована Ласкариса брата цара Теодора (1204-1222 г.). Прогоњен од Латина дође у манастир Неуспављивих у Понту и ту као монах остаде до ослобођења Цариграда (1261 године). Пошто је изобличавао латиномислећег цара Михаила Палеолога, би прогнан у лађици без крме, која га донесе морем у манастир Ивирон на Светој Гори. Провевши у овом манастиру 10 година, би позван од православног цара Андроника Палеолога и пропутова слободно многа места. На острву Ерикуси (код Крфа) основа свој манастир, па затим пређе у Епир где подиже нови манастир и обнови стари манастир Јеромеријски. Упокоји се у миру и пређе у Царство Небеско.

Свети мученик Алкибијад

Пострадао за Господа сагорен у огњу.

Свети преподономученик Никодим метеорски

Подвизавао се у манастиру Метеори у Тесалији; скончао мученички за благочестиву веру хришћанску 1551 године.

Свети новомученик Апостол Нови

Свети новомученик Апостол НовиРодом из села Светог Лаврентија у Тесалији, од оца Косте Стаматија и мајке Меле; оставши сироче од 15 година, отиде у Цариград и запосли се тамо у некој радњи. Заузимајући се за свој народ пред турским властима, због неправди које су му наношене, изазва на себе гнев Турака и они га погубише мачем као мученика за веру хришћанску 16 августа 1684 године у Цариграду.

Свети мученик Стаматије

Свети мученик СтаматијеСвети мученик Стаматије беше сељак, родом из села Светог Георгија код Волоса у Тесалији. Када неки нечовечни ага скупљаше од народа царске данке, и веома злостављаше народ, пође Стаматије с неколико другова у Цариград, да се тамо жале везиру. Но својим оштрим оптужбама аге Стаматије се замери великашима султановим, и ови га ухапсе. Најпре га хтедоше ласкањем потурчити обећавајући му богатство, славу и чест. На то мученик узвикну: "Моје богатство, слава и чест, то је Христос мој!" Тада га Турци мучише и најзад пред Светом Софијом посекоше 1680 године. Тако се овај војник Христов увенча венцем мученичким. (Његово страдање описа Јован Кариофилис, и оно се налази у "Новом Мартирологиу").

Свети мученик Христофор Гуријски

Свети мученик Христофор ГуријскиГрузија

Август 2012
ПоУтСрЧеПеСуНе
  Свети мученик Роман, кнез рјазански
1
уље
Свети Илија Праведни
2
мрс
Свети свештеномученици Симо и Мирко, Гламочки
3
вода
Свети мученик Помпијан
4
мрс
Свети свештеномученик Аполоније
5
мрс
Свети Новомученици Пребиловачки
6
мрс
Свети свештеномученици Родољуб и Вукосав, Кулеенвекуфски и
7
мрс
Обновљење Храма светих арханђела Михаила у скали и арханђела Гаврила у Халди
8
уље
Свети Јоасаф, митрополит московски
9
мрс
Свети Георгије атоски, градитељ
10
вода
Свети преподобни Константин косински
11
мрс
Свети принц Цотне Дадиани, Исповедник мингрелијски
12
мрс
Свети Арсеније Ниноцминдски
13
мрс
Света преподобномученица Елеса
14
вода
Освећење Храма светог Јована Богослова
15
вода
Девет браће Херхеулидзе, с мајком, сестром и с њима 9000 грузијаца, убијених на Марабдинском пољу (1625)
16
вода
Освећење Храма Христа Пантократора у Цариграду
17
вода
Свети мученици Катидије, Катидијан и Совел
18
уље
Свети новомученик Авакум
19
риба
Светих преподобних десет хиљада подвижника тивејских
20
вода
Преподобни Јаков Нови Туманаски
21
вода
Свети преподобни Макарије
22
уље
Свети преподобни Лаврентије Калужки, Христа ради сулуди
23
вода
Обновљење Храма Пресвете Богородице 'Елеусе'
24
вода
Преподобномученици Геронтије, Серапион, Герман, Висарион, Михаило, Отар и Симон (1851)
25
уље
Свети преподоби Доротеј Палестински
26
уље
Пренос моштију преподобног Теодосија Кијево-Печерског
27
вода
Успенске иконе Пресвете Богородице
28
мрс
Свети мученик Христофор Гуријски
29
уље
Свети Тбели Абусеридзе
30
мрс
Свети Христодул Филозоф
31
вода
  

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Август , 2012
02.08.2012 Пун месец (уштап)
09.08.2012 Последња четврт
17.08.2012 Млад месец (младина)
24.08.2012 Прва четврт
31.08.2012 Пун месец (уштап)