06.06.2012
Јулијански (стари) календар:
24.05.2012


Pred. Јун Next
PayPal
Pred. 2012 Next

Свети преподобни Симеон Столпник Дивногорац

Свети преподобни Симеон Столпник ДивногорацОвај дивни светитељ родио се у Антиохији 522. године у време цара Јустина Старијега. Отац му погине од земљотреса и он остане сам с матером Мартом. У шестој години живота удаљио се у пустињу ка некоме духовнику Јовану, под чијим руководством предао се великом посном и молитвеном подвигу на удивљење свих оних који су га видели. Претрпевши страшна искушења демонска, он је примио од Господа и ангела Његових велику утеху и благодат. Господ Христос јавио му се у виду краснога дечка. И после тога виђења у срцу Симеоновом разгори се велика љубав према Христу. Многе године провео је на столпу Богу се молећи и псалме појећи. По упутству Божјем удаљио се по том на гору прозвану Дивном од самог Господа. По имену ове горе и сам Симеон прозват је Дивногорац. Сходно његовој љубави према Богу, дата му је била ретка благодат, помоћу које је исцељивао сваку болест, укроћавао зверове, прозирао у далеке крајеве света и у срца људска, излазио ван себе и гледао небеса, разговарао с ангелима, страшио и разгонио демоне, прорицао, живео понекад по тридесет дана без сна и још дуже без хране, примао храну из руку ангела. На њему се потпунце испунише речи Спаситељеве: „Ко вјерује у мене, дјела која ја творим и он ће творити, и већа ће од ових творити” (Јн 14, 12). Лета Господњег 596. а у седамдесет петој години живота свога представи се Симеон Господу, да се вечито наслађава гледањем лица Божија заједно с ангелима.

Свети мученици Мелетије стратилат и хиљаду двесто осамнаест војника са женама и децом

Свети мученици Мелетије стратилат и хиљаду двесто осамнаест војника са женама и децомОптужен за разорење незнабожачког храма у време цара Антонина. Прикован за дрво Мелетије испусти своју свету душу. Са њим пострадаше и многи војници, који су били под његовом командом, а не хтеше се одрећи Христа Господа свога. Сви чесно пострадаше у II веку и преселише се у царство Христа Бога.

Свети преподобни Никита Столпник

Свети преподобни Никита СтолпникКао младић живео животом необузданим и порочним. Ушавши једном случајно у цркву, он чује речи пророка Исаије, „Умијте се, (од греха) бићете чисти” (Ис 1, 16). Ове речи сиђу дубоко у срце његово и учине цео преврат у животу његовом. Никита остави кућу своју, и жену, и имање, и оде у један манастир близу Перејаславља, где се до смрти подвизаваше тешким подвизима. Обложи себе ланцима, и затвори се у један столп, због чега се и прозва Столпником. Бог му дарова велику благодат, те исцељиваше људе од разних мука. Тако исцели од узетости черниговског кнеза Михаила. Неки злотвори видеше на њему ланце, па по сијању помислише да су од сребра. За то га једне ноћи убише, а ланце скидоше и однеше. То се догодило 16. маја 1186. године. По смрти јавио се неком старцу Симеону, и наредио му, да нађене ланце његове положи у гроб покрај тела његовог.

Свети мученик Серапион и са њим Калиник, Теодор и Фауст

Свети мученик Серапион и са њим Калиник, Теодор и ФаустСвети мученик Серапион беше родом из Египта. У време када свети Мелетије прохођаше свој мученички подвиг, он допутова из Египта, и, видећи оне који заједно с њим беху подвргнути мукама, он поверова у Христа. Због тога би ухваћен и бачен у тамницу, где га анђео Божји постави за епископа ради поучавања оних који су имали жељу да пострадају за Христа. Тога дана, блиски светом Мелетију комити и војници, сабравши се заједно, громким гласом изјављиваху да су и они хришћанн. Тиме разгневише управитеља. Епископу Серапиону и мађионичару Калинику, који поверова у Христа, главе бише посечене мачем, а Теодор и Фауст са многим другима бише спаљени, док жене и децу џелати искасапише дрвеним мачевима. Тако свети мученици предадоше душе своје у руке Господу.

Свете мученице Маркијана, Паладија и Сузана

Свете мученице Маркијана, Паладија и СузанаПострадале са светим мучеником Мелетијем

Свети мученици Калиник и Христијан

Деца, пострадала са светим мучеником Мелетијем

Свети мученици Фист, Маркел, Мелерије, Сергије, Маркелин, Јован, Диликс, Фотин, Теодориск, Меркурије, Стефан, Серапион и Дидим

Пострадали са светим мучеником Мелетијем

Свети преподобни Киријак монах

Свети преподобни Киријак монахХрам из 15. века њему посвећен и његов гроб налазе се у селу Евриху близу Левкосије (= Никозије) на Кипру, где се и врши његов свети спомен у овај дан.

Јун 2012
ПоУтСрЧеПеСуНе
    Свети мученици тринаест Кипарских монаха из манастира Кантаре
1
уље
Свети Довмонт (Тимотеј), кнез Псковски
2
мрс
+++ Силазак Светог Духа на апостоле - Педесетница - Тројице
3
мрс
+++ Духовски понедељак
4
мрс
+++ Духовски уторак
5
мрс
Свети преподобни Киријак монах
6
мрс
Свети мученици пивски
7
мрс
Свети мученици Аверкије и Јелена
8
мрс
Свети преподобни Терапонт, бјелојезерски чудотворац
9
мрс
Свети преподобни Андреј јуродиви
10
мрс
Свети мученици муж и жена
11
вода
Свети мученик Евпл
12
уље
Свети мученици Јевсевије и Харалампије
13
вода
Свети мученици Шио Нови, Давид, Гаврил и Павле 1696)
14
уље
Свети преподобни Марин Ван
15
вода
Свети преподобни Атанасије чудотворац
16
риба
Свети Јоаникије Бокешки Митрополит Црногорско-приморски
17
риба
Свети мученици Маркијан, Ниандар, Аполон, Иперехије, Леонид, Арије, Георгије, Слиније, Ириније и Памвон
18
уље
Свети преподобни Јона Климецки
19
уље
Света преподобна Севастијана чудотворка
20
вода
Свети Теодор квелтски
21
уље
Свети Јован шавтелгеантски
22
вода
Свети преподобни Канид
23
риба
Свети преподобни Варнава монах
24
риба
Свети Јован Атоски (998)
25
вода
Свети Антим иберијски
26
уље
Свети благоверни кнез Мстислав-Георгије
27
вода
Свети преподобномученици Григорије и Касијан авнежски
28
риба
Свети Каикхосро грузијски
29
вода
Свети Шалва гризијски
30
риба
 

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPal


Месечеве мене за Јун , 2012
04.06.2012 Пун месец (уштап)
11.06.2012 Последња четврт
19.06.2012 Млад месец (младина)
26.06.2012 Прва четврт