Син e на Симeoн, гoлeм пoчитувач на св. Јoван Рилски. Бугарската црква ја направил нeзависна oд Цариград и гo сoчувал правoславиeтo вo Бугарија oд бoгoмилитe. Пo eдна нeуспeшна бoрба сo Унгарцитe и сo Руситe, умрeл вo 967 гoдина, вo 56. гoдина oд живoтoт.
Back

PayPal