Pyhä marttyyri Irenarkhos (Είρήναρχος, kreikan sanoista: ειρήνη / Irene / rauha ja άρχω / archo / hallita) oli kotoisin Sebasteiasta (kreikaksi: Σεβάστεια, armeniaksi: Սեբաստիա, persiaksi: Sebhasd) Armeniasta, missä hän asui keisarien Diocletianuksen (284-305) ja Maksimianus Herculiuksen (286-305) hallitusaikana. Hän toimi pyövelinä keisarin tuomioistuimessa.

Kerran tuomiolle tuotiin seitsemän kristittyä naista Sebasteiasta. Heitä syytettiin miehiensä käännyttämisestä kristinuskoon. Irenarkhos näki naisten vahvan uskon, vaikka he muuten olivat heikkoja ja naisten lujuuden vahvistaman hänkin tunnusti oman uskonsa ja julisti olevansa kristitty ja valmis kuolemaan Kristuksen tähden.

Naisia piinattiin, uhkailtiin ja kidutettiin saman järven rannalla, missä Sebasteian 40 marttyyria (muistopv. 9.3.) paleltuivat kuoliaaksi. Kidutuksen jälkeen naiset mestattiin ja erään naisen kaksi lasta jätettiin äidin pyynnöstä Irenarkhokselle.

Mutta Irenarkhoskin joutui kidutettavaksi. Hänet heitettiin veteen, mutta enkelien auttamana hän selvisi rannalle. Pappi Akakios kastoi hänet kristityksi ja Irenarkhos vangittiin uudelleen ja tuomittiin poltettavaksi. Yhdessä hoitoonsa saatujen kahden lapsen kanssa hän meni roviolle ja Irenarkhos rukoili uskovaisten puolesta. Irenarkhos ja lapset otettiin roviolta ja lopulta mestattiin. Tämä tapahtui vuonna 303.

Hurskas nainen hautasi pyhän Irenarkhoksen ja lapset järven lähelle, minne myöhemmin rakennettiin kirkko marttyyrien kunniaksi.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Irenarkhosta ja seitsemää pyhää naismarttyyria aina vuosittain marraskuun 28. päivänä.
Back

PayPal